«Οι όποιες ευθύνες προσώπων θα αποδοθούν για την υπόθεση του ΤΕΑΔΥ»

Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2007 16:52

Σκάνδαλο θα υπήρχε αν η κυβέρνηση διατηρούσε το παρωχημένο πλαίσιο που κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Αντίθετα, εμείς ενδιαφερόμαστε να θωρακίσουμε θεσμικά το σύστημα, ενώ οι οποιες ευθύνες προσώπων αναζητούνται και θα αποδοθούν, σχολίασε ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Σάββας Τσιτουρίδης όσον αφορά στον έλεγχο στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ), και τις σχέσεις του με τη χρηματιστηριακή εταιρεία "Ακρόπολις".

Ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ Α. Μωραϊτάκης ζητά καλύτερη λειτουργία της αγοράς ομολόγων και καταθέτει πρόταση για ενοποίηση των συστημάτων διακανονισμού και εκκαθάρισης των ομολόγων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΜΕΧΑ, "η αγορά ομολόγων σήμερα είναι αδιαφανής και ξένη προς το μέσο επενδυτή", καθώς στην αγορά αυτή συμμετέχουν κυρίως οι τράπεζες δρώντας ως χονδρέμποροι. Παρά το γεγονός ότι στο σύστημα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το λεγόμενο ΣΑΤ (Σύστημα Αυλων Τίτλων), διαπραγματεύονται ομόλογα, αυτά δεν είναι ρευστά. Για να μπορέσουν να συμμετάσχουν στην αγορά αυτή επενδυτές, ταμεία και άλλοι ενδιαφερόμενοι, θα πρέπει να βελτιωθεί η ρευστότητά της, τονίζει ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, κάτι τέτοιο όμως εκτιμά ότι δεν είναι εφικτό, όσο το κόστος μεταφοράς των τίτλων από το σύστημα ΗΔΑΤ της ΤτΕ στο σύστημα ΣΑΤ του Χρηματιστηρίου Αθηνών δεν είναι μηδενικό.

«Ουδεμία ζημία έχει υποστεί το ΤΕΑΔΥ από τις συναλλαγές που διενεργήθηκαν μέσω της Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ, αντίθετα το ΤΕΑΔΥ έχει πραγματοποιήσει υψηλές αποδόσεις της τάξεως του 15% από τα επενδεδυμένα αποθεματικά του», τονίζει η Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ.

Οπως αναφέρει, η εταιρεία ουδέποτε λειτούργησε ως διαχειριστής του ΤΕΑΔΥ, αλλά όλες οι συναλλαγές διενεργήθηκαν κατόπιν εγγράφων εντολών εγκεκριμένων από το Δ.Σ. του Ταμείου που αφορούσαν συγκεκριμένα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και ποσότητες, συγκεκριμένες ημερομηνίες εκτέλεσης και ήταν όλες μέσα στο εύρος της ημερήσιας διακύμανσης. Η ωφέλεια της Ακρόπολις από τις συναλλαγές που διενήργησε με το ΤΕΑΔΥ, όπως υποστηρίζει, ήταν συνολικά μικρότερη του 1%.

Επίσης στην ανακοίνωσή της η Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει ότι ουδεμία συναλλαγή έχει διενεργηθεί μέσω παράκτιων (off shore) εταιριών, αλλά μέσω κυπριακής θυγατρικής εταιρίας της, η οποία έχει εγκριθεί από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και εποπτεύεται από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου.

Τέλος, η Ακρόπολις Χρηματιστηριακή δηλώνει ότι "επιφυλάσσεται να ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της για την άδικη επίθεση που έχει δεχτεί" και διαβεβαιώνει την πελατεία της ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τα φυλασσόμενα σε αυτήν χαρτοφυλάκια και κεφάλαια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα