Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κατηγόρησε την κυβέρνηση Ερντογάν ότι σκοπίμως αφήνει τη λίρα να υποτιμηθεί, προκειμένου «να βοηθήσει τους βιομηχάνους και τους εξαγωγείς, σε βάρος των απλών ανθρώπων.
«Η φωτιά του δολαρίου δεν υποχωρεί. Αυτό το έκανες, Ερντογάν, επίτηδες! » έγραψε ο Κιλιτσντάρογλου στο Twitter.«Δεν καταλαβαίνω πώς ένας γραφειοκράτης εφάρμοσε αυτές τις ανοησίες ...Τα παιδιά πηγαίνουν για ύπνο πεινασμένα σε αυτή τη χώρα, δεν έχετε καμία συνείδηση!», σημειώνει ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.
Η τουρκική λίρα υποχώρησε στις 8,96 ανά δολάριο μετά την μείωση των επιτοκίων στο 18 % (από 19%), από την Κεντρική Τράπεζα ,την περασμένη Παρασκευή, αλλά και την αύξηση του πληθωρισμού στο 19,25 %. Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει το 16 % της αξίας της εφέτος, γεγονός που συνιστά την μεγαλύτερη υποτίμηση μεταξύ των κυριότερων νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών.
Ο Χακάν Αράν, διευθύνων σύμβουλος της İşbank, μιας από τις μεγαλύτερες μη κυβερνητικές τράπεζες της Τουρκίας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση ενδέχεται σκόπιμα να αναζητά ένα ασθενέστερο νόμισμα για να ενθαρρύνει τις εξαγωγές και τη χρήση τοπικών υλικών στην παραγωγή.
«Νομίζω ότι η υψηλή συναλλαγματική ισοτιμία έναντι του δολαρίου είναι μια συνειδητή επιλογή σε αυτό το πλαίσιο» ,τόνισε ο Αράν σε συνέντευξή του στο Bloomberg.
Ο Ερντογάν, ο οποίος επιδιώκει να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη και τις εξαγωγές μέσω μέτρων τόνωσης, έχει ήδη απολύσει τρεις Διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας σε λιγότερο από τρία χρόνια.
Η πτώση της λίρας προκάλεσε τον πληθωρισμό και έκανε τις εισαγωγές ακριβότερες. Για παράδειγμα, ένα iPhone 12 με 64 GB μνήμης ,κοστίζει περίπου 10.000 λίρες, σχεδόν τέσσερις φορές τον καθαρό, μέσο μηνιαίο μισθό ενός εργαζόμενου.
Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 29 % τον Αύγουστο, όπως και των επίπλων και του οικιακού εξοπλισμού κατά 22,9%.