Γαλλία: Αύξηση κατά 1,2 δις ευρώ των φορολογικών εσόδων από τον καπνό, στη διάρκεια της πανδημίας

Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2021 19:10
Shutterstock

Για τους Γάλλους καπνεμπόρους, η κρίση του Covid δεν πήγε κι άσχημα. Λόγω των περιοριστικών μέτρων, οι πολίτες δεν μπορούσαν να μεταβούν σε γειτονικές χώρες όπου οι τιμές στα προϊόντα καπνού είναι χαμηλότερες, με αποτέλεσμα να αγοράζουν τσιγάρα στη Γαλλία ,αυξάνοντας τα φορολογικά έσοδα κατά 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ (+14%),σε σχέση με το 2020.

Κατά μέσο όρο, το πακέτο τσιγάρων στη Γαλλία έχει ακριβήνει από 7 σε 10,50 ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια, λόγω της αύξησης της φορολογίας. Αυτή η φορολογική πολιτική απέφερε επίσης 600 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον, σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης, το 2020.

Τον Απρίλιο του 2020, τον πρώτο μήνα που έκλεισαν τα σύνορα λόγω του covid, οι πωλήσεις τσιγάρων στη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 20% ,σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Με βάση τις αυξήσεις στις αγορές στο δίκτυο καπνοπωλείων το 2020, μέλη της αρμόδιας επιτροπής της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης ,εκτιμούν ότι η λεγόμενη «παράλληλη αγορά» προϊόντων  καπνού  κυμαίνεται από το 14% έως και το 17% της συνολικής κατανάλωσης στη χώρα.  

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το 2020 να υπάρξουν απώλειες εσόδων μεταξύ 2,5 και 3 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης και ΦΠΑ. «Αν δεν υπήρχε η  παράλληλη αγορά καπνού ,τα φορολογικά έσοδα από τις πωλήσεις καπνού στην ηπειρωτική Γαλλία θα μπορούσαν επομένως να ανέλθουν σε σχεδόν 19 δισεκατομμύρια ευρώ, μία αύξηση κατά 19% από το 2019», εκτιμούν οι βουλευτές. Δεν ζητούν πάντως τη μείωση της τιμής του καπνού, το οποίο θα ήταν πιο ισχυρό εργαλείο για καταπολέμηση του καπνίσματος, αλλά στην έκθεσή τους, προτείνουν τη διαπραγμάτευση εναρμονισμένης φορολογίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής πλατφόρμας για την κοινοποίηση διασυνοριακών αγορών που υπερβαίνουν τα εγκεκριμένα όρια εισαγωγής.

Το 2021, πάντως η απόδοση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα προϊόντα καπνού αναμένεται να μειωθεί κατά 600 εκατομμύρια ευρώ, στα 14,2 δισεκατομμύρια, επειδή οι Γάλλοι είναι πλέον σε θέση να μετακινούνται πιο ελεύθερα από ό, τι το 2020, και ως εκ τούτου να αγοράζουν φθηνότερα τα τσιγάρα από τις γειτονικές χώρες .

Πηγή: Les Echos



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα