Bαριές «καμπάνες» από την Ε.Κ. για την υπόθεση των «Αθηναϊκών Συμμετοχών»

Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου 2001 18:15
UPD:18:19

Την επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 1,032 δισ. δρχ. σε τρεις υπεράκτιες (off shore) εταιρείες, σε μια εισηγμένη και σε τρεις επιχειρηματίες για παραβάσεις που αφορούν στη μετοχή της εταιρείας Αθηναϊκές Συμμετοχές επέβαλε σήμερα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Ε.Κ).

Συγκεκριμένα, η Ε.Κ. αποφάσισε:

- Την επιβολή προστίμου στην εταιρία Αθηναϊκές Συμμετοχές ύψους 75 εκατ. δρχ. για ανακοίνωση ψευδών και ανακριβών πληροφοριών σχετικά με την οικονομική της κατάσταση και την πορεία των εργασιών της.

- Την επιβολή συνολικού προστίμου 180 εκατ. δρχ. στις τρεις off shore εταιρείες για μεθόδευση με σκοπό τη δημιουργία ψευδών εντυπώσεων σχετικά με την εμπορευσιμότητα και την τιμή της μετοχής.

- Την επιβολή προστίμου ύψους 660 εκατ. δρχ. στον Παύλο Παπαδόπουλο για κατάχρηση εσωτερικής πληροφόρησης.

- Την επιβολή προστίμων στα τότε μέλη του ΔΣ των Αθηναϊκών Συμμετοχών Ευάγγελο Μυτιληναίο και Ανδρέα Κορασίδη, ύψους 82 εκατ. και 7 εκατ. δρχ. αντιστοίχως, διότι δεν ενημέρωσαν, ως όφειλαν βάσει του Π.Δ. 51/92, για πωλήσεις μετοχών συνολικής αξίας άνω των 100 εκατ. δρχ. Για τον ίδιο λόγο επιβάλλεται και πρόστιμο 28 εκατ. δρχ. στην LFG Capital Management.

Επίσης, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ενέκρινε:

- Την τροποποίηση της 7Α/182/25.1.2000 αποφάσεως «Οροι και προϋποθέσεις κατανομής μετοχών, οι οποίες εισάγονται στην Νέα Χρηματιστηριακή Αγορά και διατίθενται με δημόσια εγγραφή μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών επενδυτών». Με την τροποποίηση καθορίζεται ότι το ποσοστό των μετοχών που διατίθεται με δημόσια εγγραφή και αναλογεί στους θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές καθορίζεται από τον κύριο ανάδοχο. Ορίζεται επίσης ότι το ποσοστό των μετοχών που διατίθεται σε ιδιώτες δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 50% και υψηλότερο από 70%.

- Την άδεια λειτουργίας των εταιρειών "Alpha ΑΕΠΕΥ" και "Fidentia ΑΕΠΕΥ".

- Την επέκταση της άδειας λειτουργίας της εταιρείας "Ελληνικός Επενδυτικός Όμιλος ΑΕΠΕΥ", ώστε να έχει τη δυνατότητα να εκτελεί εντολές και παραγγελίες επί παραγώγων για λογαριασμό τρίτων.

- Την απόφαση για τη συμμετοχή της "ING Bank" στο Συνεγγυητικό Κεφάλαιο και άδεια διορισμού χρηματιστηριακού εκπροσώπου της. Πρόκειται για το πρώτο πιστωτικό ίδρυμα, το οποίο κινεί τις διαδικασίες για να γίνει μέλος του ΧΑΑ.

- Την τροποποίηση (μετά από αίτημα της) της άδειας λειτουργίας της εταιρείας "Eurofinance ΕΠΕΥ", ώστε στο εξής να παρέχει μόνον την υπηρεσία της λήψης και διαβίβασης εντολών ως ΕΛΔΕ.

- Την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της εταιρείας "Επενδυτική Καβάλας ΕΠΕΥ" και τον διορισμό επόπτη εκκαθάρισης.

- Το ύψος τους Συνεγγυητικού Κεφαλαίου ανέρχεται για το έτος 2001 σε 150 δισ. δρχ. από 140 δισ. δρχ.

- Την επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 59 εκατ. δρχ. στις ΕΛΔΕ "ΜΑΚΕΔΝΟΣ FINANCE", "ΑΡΓΩ", "ΑΡΗΣ", "ΚΕΦΑΛΟΣ", "ΖΗΤΑ CAPITAL", "ACTUS", "ΑΞΙΑ" και "ΑΝΑΛΥΣΙΣ". Οι παραβάσεις που εντοπίστηκαν ήταν η μη ύπαρξη εσωτερικών οδηγιών και κανόνων λειτουργίας, η έλλειψη εσωτερικού ελεγκτή και σχετικού κανονισμού, η χρησιμοποίηση τρίτων προσώπων (παραγωγών, μεσίτες), η κατοχή κεφαλαίων και τίτλων πελατών κ.ά.

- Την επιβολή προστίμου ύψους 19 εκατ. δρχ. στην Barclay’s ΑΕΔΑΚ για μη υποβολή στοιχείων στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μη καθορισμό προμηθειών, την πλημμελή εφαρμογή διαδικασιών εσωτερικού ελέγχου κά.

- Την επιβολή προστίμου 10 εκατ. δρχ. στην Barclay's Bank διότι ως αντιπρόσωπος και θεματοφύλακας της ανωτέρω ΑΕΔΑΚ έδινε στους μεριδιούχους εγγυημένη απόδοση για τη συμμετοχή τους σε αμοιβαίο κεφάλαιο.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα