Γαλλία: Εστίαση και ξενοδοχεία σε καλύτερη κατάσταση από άλλους τομείς μετά τον κορωνοϊό

Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2021 14:12
UPD:14:16
REUTERS/CHRISTIAN HARTMANN

Οι εταιρείες σε τομείς που έκλεισαν για υγειονομικούς λόγους «βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση» από εκείνους σε άλλους τομείς, λέει ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικής Ανάλυσης της Γαλλίας.

Η φερεγγυότητα των ΜμΕ είναι κατά μέσο όρο καλύτερη από ό,τι στην αρχή της κρίσης του κορωνοϊού, ενώ η κατάσταση έχει βελτιωθεί ιδιαίτερα στον τομέα της στέγασης και της εστίασης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από το Συμβούλιο Οικονομικής Ανάλυσης (CAE).

Αυτό το αποτέλεσμα, που χαρακτηρίζεται ως «εκπληκτικό», αφού ανέλυσε τα ανώνυμα δεδομένα 100.000 τραπεζικών λογαριασμών μεταξύ Νοεμβρίου 2019 και Αυγούστου 2021. Οι ερευνητές της ενδιαφέρθηκαν για την οικονομική κατάσταση των εταιρειών μέσω του καθαρού χρέους τους.

Δημιουργική καταστροφή

Βρήκαν το υψηλότερο ποσοστό των επιχειρήσεων των οποίων η οικονομική κατάσταση είναι «καλή» ή «πολύ καλή», γεγονός που δείχνει σαφώς την παρουσία «μηχανισμών υπεραντιστάθμισης».

«Πριν από μερικούς μήνες ήμασταν ακόμα σε μια κατάσταση όπου ακούσαμε τους ιδιοκτήτες εστιατορίων να λένε ότι το 40% με 50% των εστιατορίων επρόκειτο να χρεοκοπήσει, κάτι που δεν είναι καθόλου αυτό που βλέπουμε», λέει ο οικονομολόγος Φιλίπ Μαρτίν. Ωστόσο, η βελτίωση σε αυτόν τον τομέα δεν ισχύει για το Île-de-France, το οποίο εξαρτάται πολύ από ξένους πελάτες.

Στον κατασκευαστικό κλάδο, ένας τομέας λιγότερο βοηθημένος από το ταμείο αλληλεγγύης, το μερίδιο των εταιρειών των οποίων η οικονομική κατάσταση θεωρείται «πολύ αδύναμη» έχει αυξηθεί από την αρχή της κρίσης στον τομέα της υγείας. Στη μεταποιητική βιομηχανία και στις μεταφορές και τα logistics, όπως και σε άλλους τομείς, τα χάσματα διευρύνονται μεταξύ των εταιρειών που τα πάνε καλά και άσχημα, ένα σημάδι μεγαλύτερης ετερογένειας των καταστάσεων από ό, τι πριν από την κρίση.

«Οι καλύτεροι θα αντιμετωπίσουν αυτούς που βρίσκονται σε δύσκολη κατάστασης, μια δημιουργική καταστροφή», προβλέπει ο Φίλιπ Μάρτιν, ο οποίος δεν προβλέπει «τείχος χρεοκοπίας». Μέρος της αύξησης του αριθμού των εταιρειών σε επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση μπορεί επίσης να εξηγηθεί από τη μαζική χρήση κρατικών δανείων (PGE).

naftemporiki.gr με πληροφορίες από τη Le Figaro



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα