Προβλήματα στην καταβολή των ενισχύσεων στους δικαιούχους αγρότες Ν. Κιλκίς

Απαιτούνται επιτόπιοι έλεγχοι σε περίπου 800 «προβληματικά» αγροτεμάχια
Τρίτη, 06 Μαρτίου 2007 12:18

Τα αποτελέσματα από τους ελέγχους των αιτήσεων ενεργοποίησης των ατομικών δικαιωμάτων των παραγωγών στο Νομό Κιλκίς ανέδειξαν συγκεκριμένα προβλήματα (κυρίως υπέρβαση εκτάσεων, άλλη καλλιέργεια σε σχέση με τη δηλωθείσα, άλλη θέση αγροτεμαχίων) σε 800 από τα δηλωμένα αγροτεμάχια των αγροτών του Νομού, σημείωσε ο γεν. γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκιαδάς, σε δήλωσή του για την καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων στους δικαιούχους αγρότες.

Όπως είπε, στο νομό Κιλκίς το δείγμα ελέγχου των δικαιούχων αγροτών ενιαίας ενίσχυσης στα πλαίσια της νέας Κ.Α.Π. έχει περιορισθεί στο 1%, αφού συμπληρωματικά ελέγχονται σύμφωνα με κοινοτικές κατευθύνσεις οι αιτήσεις ενεργοποίησης των ατομικών δικαιωμάτων των παραγωγών με τη μέθοδο της τηλεπισκόπισης ανά περιοχή (site).

Προκείμενου τα προβλήματα που προέκυψαν, να επιλυθούν, διορθωθούν ή άλλως απορριφθούν, -τονίζει ο γ.γ. του υπουργείου- θα πρέπει να διενεργηθούν επιτόπιοι έλεγχοι σε αυτά τα «προβληματικά» αγροτεμάχια από τη Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν. Α. Κιλκίς. Γιατί, όπως επισημαίνει, είναι αδιανόητο να εισπράξει επιδότηση αγρότης που δεν διαθέτει αντίστοιχο αγροτεμάχιο, σε βάρος άλλου που το διαθέτει.

Σύμφωνα με τον κ. Σκιαδά, καταβάλλεται προσπάθεια η επίλυση των προβλημάτων να γίνει εντός της επόμενης εβδομάδας από την Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Α. Κιλκίς, με τη συνδρομή αφ΄ενός της Δ/νσης Τοπογραφικής της Ν. Α. και του ΟΠΕΚΕΠΕ προκειμένου οι πληρωμές των κοινοτικών επιδοτήσεων στους αγρότες να γίνουν το συντομότερο δυνατό.

Σε κάθε περίπτωση η ολοκλήρωση των ελέγχων αυτών και η καταχώρηση των πορισμάτων τους στη βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση, σύμφωνα με του κοινοτικούς κανονισμούς για τη τελική εξόφληση των δικαιούχων αγροτών του Νομού, όπως συμβαίνει σε όλη τη χώρα.

Πριν την τελική εξόφληση, επαναλαμβάνεται η δέσμευση του υπουργείου για την καταβολή της προκαταβολής του 75% στα μέσα Μαρτίου στους υπόλοιπους δικαιούχους που διόρθωσαν τα αγροτεμάχια τους ως τις 29/1, δεδομένου ότι η προηγούμενη προκαταβολή του 75% αφορούσε το σύνολο των διορθώσεων των αγροτών έως τις 14-12-06.

Ωστόσο όπως υπογραμμίζει ο κ. Σκιαδάς, σε καμία περίπτωση η επιδιωκόμενη απ΄ όλους ταχύτητα στις πληρωμές δεν μπορεί να γίνει σε βάρος της διαφάνειας, πολύ περισσότερο όταν τα προβλήματα αφορούν αποκλειστικά ατελείς εγγραφές που υποβλήθηκαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

«Είναι επίσης προφανές, ότι την επόμενη χρονιά, ύστερα από την πρώτη χρονιά εφαρμογής της νέας πολύπλοκης μεθόδου της νέας Κ.Α.Π., παρόμοια προβλήματα δεν αναμένεται να προκύψουν», καταλήγει ο γ.γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα