Το τραπεζικό σύστημα του Αφγανιστάν πλησιάζει την κατάρρευση, προειδοποίησε ο επικεφαλής ενός από τα μεγαλύτερα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας.
Η χρηματοπιστωτική βιομηχανία της χώρας βρίσκεται στο χείλος μιας «υπαρξιακής κρίσης» καθώς οι πελάτες πανικοβάλλονται, ανέφερε σε δηλώσεις του στο BBC o διευθύνων σύμβουλος Islamic Bank of Afghanistan, Syed Moosa Kaleem Al-Falahi.
«Γίνονται τεράστιες αναλήψεις αυτή τη στιγμή», είπε, μιλώντας από το Ντουμπάι, όπου είναι προσωρινά εγκατεστημένος λόγω του χάους στην Καμπούλ. «Γίνονται μόνο αναλήψεις, οι περισσότερες τράπεζες δεν λειτουργούν και δεν παρέχουν πλήρεις υπηρεσίες», πρόσθεσε.
Η οικονομία του Αφγανιστάν ήταν ήδη σε ασταθές έδαφος προτού οι Ταλιμπάν πάρουν τον έλεγχο της χώρας τον Αύγουστο. Επίσης, η χώρα εξαρτάται πολύ από την εξωτερική βοήθεια - περίπου το 40% του ΑΕΠ της προέρχεται από διεθνείς ενισχύσεις, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Όμως με την επάνοδο των Ταλιμπάν, η Δύση έχει παγώσει τα διεθνή κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένων των περιουσιακών στοιχείων που το Αφγανιστάν θα μπορούσε να έχει πρόσβαση με την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Αυτή η εξέλιξη ενθαρρύνει τους Ταλιμπάν να αναζητήσουν άλλες πηγές οικονομικής υποστήριξης, είπε ο Al Falahi αναφέροντας πως «ανυπομονούν για την Κίνα και τη Ρωσία, καθώς και μερικές άλλες χώρες επίσης». Μάλιστα έκρινε πως αργά ή γρήγορα, θα βγει αποτέλεσμα από τις συνομιλίες τους.
Η Κίνα έχει ήδη μιλήσει για την επιθυμία της να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν και να συνεργαστεί με τους Ταλιμπάν.
Η πρόσβαση σε διεθνή κεφάλαια και ξένη βοήθεια αποτελούν το κλειδί για την επιβίωση του Αφγανιστάν που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα- ο πληθωρισμός έχε εκτοξευτεί, το νόμισμα της χώρας καταρρέει και οι πολίτες είναι απελπισμένοι καθώς πολλοί έχουν χάσει τη δουλειά τους και στερούνται βασικών αγαθών λόγω έλλειψης χρημάτων.
Ωστόσο, χώρες όπως οι ΗΠΑ, δήλωσαν ότι ενώ είναι πρόθυμες να εξετάσουν τη συνεργασία με τους Ταλιμπάν, αυτό θα εξαρτηθεί από ορισμένες προϋποθέσεις, όπως η μεταχείριση των γυναικών και των μειονοτήτων από το καθεστώς.
Σύμφωνα με τον Al Falahi, παρά τις δηλώσεις των Ταλιμπάν ότι οι γυναίκες δεν θα επιτρέπεται «για λίγο» να εργάζονται , οι γυναίκες στην τράπεζά του επιστρέφουν στη δουλειά τους.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC