Επέστρεψαν τα χαμόγελα

Ανάκαμψη μετοχών σε Ευρώπη και ΗΠΑ
Τετάρτη, 07 Μαρτίου 2007 00:01

ΟI «ΤΑΥΡΟΙ» πήραν χθες τον έλεγχο των αγορών, πυροδοτώντας ράλι στα διεθνή χρηματιστήρια, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να ανακάμπτουν έπειτα από έξι πτωτικές συνεδριάσεις και τη Wall Street να χαμογελά μετά τη συνεχή πτώση για μία εβδομάδα που ανέκοψε τα ιστορικά ρεκόρ του Dow Jones. Ανάσα και για τις ασιατικές αγορές.

Πρώτη ημέρα κερδών ήταν η χθεσινή για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έπειτα από έξι συνεδριάσεις απωλειών, καθώς η ανάκαμψη των διεθνών αγορών έφερε πίσω την αισιοδοξία των επενδυτών, αντιστρέφοντας το αρνητικό κλίμα των διεθνών ρευστοποιήσεων, που οδήγησε σε μείωση της κεφαλαιοποίησης των μετοχών κατά 3,3 τρισ. δολάρια.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με άνοδο 1%, στις 1.460,5 μονάδες, μετά την πτώση της τάξης του 7% το τελευταίο πενταήμερο.

Ο FTSE 100 του Λονδίνου ενισχύθηκε κατά 1,32%, στις 6.138,50 μονάδες, ο CAC 40 έκλεισε στις 5.437,13 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,97%, ενώ και ο DAX της Φραγκφούρτης κινήθηκε ανοδικά κατά 0,92%, στις 6.595,00 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,9%, κλείνοντας στις 359,59 μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι κατά τις προηγούμενες πέντε ημέρες σημείωσε απώλειες της τάξης του 6,7%, οδηγώντας τις μετοχές στις μεγαλύτερες απώλειες από το Μάρτιο του 2003.

«Οι ανοδικές προοπτικές για τις ευρωπαϊκές μετοχές παραμένουν», σύμφωνα με αναλυτές της Deutsche Bank. «Η διόρθωση αποτελεί ιδανική ευκαιρία για αγορές».

Η Xstrata ηγήθηκε της ανόδου μεταξύ των εταιρειών του κλάδου των ορυχείων που είχαν φτάσει σε χαμηλά έξι μηνών, καθώς η τέταρτη μεγαλύτερη επιχείρηση παραγωγής χαλκού ικανοποίησε με τα κέρδη ύψους 1,95 δισ. δολαρίων.

Σε θετικό έδαφος και η Novartis, η οποία κατέγραψε τα μεγαλύτερη κέρδη των τελευταίων τεσσάρων ετών, καθώς οι αμερικανικές αρχές ενέκριναν το νέο της φαρμακευτικό σκεύασμα για την αρτηριακή πίεση.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι μετοχές της Vinci, της μεγαλύτερης κατασκευαστικής εταιρείας παγκοσμίως, εν μέσω της φημολογίας ότι ο εκατομμυριούχος Φρανσουά Πινό ενδιαφέρεται να αυξήσει το μερίδιό του στην εταιρεία.

Ο δείκτης Nikkei κέρδισε 1,22%, στις 16.844,50 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 8,6% στις πέντε προηγούμενες συνεδριάσεις.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα