Πακιστάν: Εξαγωγή επιπλέον 300.000 τόνων σταριού

Τετάρτη, 07 Μαρτίου 2007 13:28

ΣΧΕΔΙΟ για την εξαγωγή επιπλέον 300.000 μετρικών τόνων σταριού, από τα αποθέματα του προηγούμενου έτους, κάνει ενέκρινε αυτόν τον μήνα το Πακιστάν, που εκτιμάται ότι θα παράγει φέτος ένα εκατ. τόνους περισσότερο στάρι, σύμφωνα με αξιωματούχο της κυβέρνησης.

Οι εξαγωγές της κυβέρνησης βρίσκονται στο ανώτατο επιτρεπτό όριο των 500.000 τόνων για ιδιώτες διαπραγματευτές τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τον υφυπουργό Τροφίμων και Γεωργίας, Βάγκαρ Χαν, μιλώντας σήμερα στο τηλέφωνο από το Ισλαμαμπάντ. Συνολικά θα εξαχθούν 800.000 τόνοι έως τις 15 Ιουνίου, πρόσθεσε ο ίδιος, χωρίς να αναφέρει ωστόσο το ύψος του σταριού που έχει ήδη εξάγει.

Η κυβέρνηση του Πακιστάν προβλέπει ότι η παραγωγή σταριού θα αυξηθεί 3,7%, φθάνοντας στα 22,5 εκατ. τόνους το 2007, υπερβαίνοντας τη ζήτηση κατά ένα εκατ. τόνους. Η χώρα της Νοτίου Ασίας, έχει ήδη 2 εκατ. τόνους αποθέματα από την περυσινή παραγωγή.

«Ελπίζουμε να επιτύχουμε τον στόχο παραγωγής φέτος, καθώς οι βροχοπτώσεις τον μήνα που πέρασε, ευνόησαν τις καλλιέργειες», είπε ο Χαν.

Το Πακιστάν, η έκτη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης σταριού στον κόσμο, απαγόρευσε τις εξαγωγές σιτηρών το 2004 μετά τη μείωση της παραγωγής εκείνο το έτος, εξ αιτίας ξηρασίας. Το κράτος δαπάνησε 287 εκατ. δολ. για να αγοράσει 1,4 εκατ. τόνους σταριού από την Αυστραλία, τον Καναδά και άλλες χώρες παραγωγής.

Σε δύο από τις περιοχές νοτίως της χώρας, που παράγεται το 90% του ετήσιας παραγωγής σταριού, οι βροχές βοήθησαν σημαντικά τις καλλιέγειες.

Οι αγρότες σπέρνουν το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο και θερίζουν από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο κάθε έτους.

Τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση του Πακιστάν αύξησε την τιμή στην οποία οι αγρότες πουλάνε την εσοδεία τους για να ενθαρρύνει την παραγωγής. Τέσσερις μύλοι θα αγοράσουν στάρι προς 425 ρουπίες τα 40 κιλά το 2007, 10 ρουπίες (16 σεντς) περισσότερα από την προηγούμενη τιμή.

Η γεωργία αποτελεί περίπου το 1/4 της οικονομίας του Πακιστάν ύψους 129 δισ. δολαρίων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα