Γαλλία: Μείωση φόρου - Τα εταιρικά κέρδη φορολογούνται με 25% το 2022

Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2021 15:46
UPD:15:49
REUTERS/CHARLES PLATIAU

Η κρίση των «κίτρινων γιλέκων» είχε διαταράξει το πρόγραμμα της κυβέρνησης Μακρόν στη Γαλλία. Η υγειονομική κρίση έχει θέσει υπό αμφισβήτηση την πορεία των χαμηλότερων φόρων εταιρειών που υποσχέθηκε η κυβέρνηση. Το 2022, όλες οι γαλλικές εταιρείες θα φορολογηθούν με τον ονομαστικό συντελεστή 25%, έναντι 33,3% στην αρχή της πενταετούς θητείας. Κατά τη διάρκεια αυτών των πέντε ετών, η μείωση θα αντιπροσώπευε κόστος 11 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα δημόσια οικονομικά.

Αυτό το επίπεδο επιτοκίου επελέγη επειδή αντιστοιχεί στον μέσο όρο για τις ανεπτυγμένες χώρες. Με αυτό το μέτρο, η εκτελεστική εξουσία ήθελε να κάνει τη Γαλλία να συγκλίνει προς τις άλλες χώρες στην ιδέα της ενθάρρυνσης των επενδύσεων. «Η διατήρηση του ονομαστικού επιτοκίου της Γαλλίας στο 33% έως το 2018 σε αντίθεση με την πτωτική τάση που παρατηρήθηκε στην Ευρώπη», υπενθυμίζει το Συμβούλιο, φορέας που συνδέεται με το Ελεγκτικό Συνέδριο, σε σημείωμα που δημοσιεύτηκε αυτό το καλοκαίρι.

«Η διαφορά μεταξύ του γαλλικού συντελεστή και των περισσότερων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξάνεται σταθερά από τη δεκαετία του 1990. Ενώ το 1995 η Γαλλία είχε μέγιστο ονομαστικό συντελεστή φορολογίας εταιρειών χαμηλότερο από τον μέσο όρο για την ΕΕ των δεκαπέντε (-1,4 μονάδες ), ήταν 10 μονάδες υψηλότερη από τον μέσο όρο το 2018 », υπογραμμίζει το Συμβούλιο.

Αντίστροφη πορεία ορισμένων χωρών

Θέλοντας να διορθώσει την κατάσταση, το Παρίσι πήρε τον αντίθετο δρόμο από ορισμένες χώρες. Το κόστος της πανδημίας για τα δημόσια οικονομικά έχει υποστηριχθεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, για αυστηρότερη φορολογία των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να αυξήσει τον συντελεστή φορολογίας εταιρειών από 19% σε 25% έως το 2023.

Η αντίθεση είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή δεδομένου ότι το Bercy (σ.σ. περιοχή όπου βρίσκεται το γαλλικό υπουργείο των Οικονομικών) χρησιμοποίησε τον Covid και ένα απαραίτητο οικονομικό «ερέθισμα», ως πρόσχημα για να κάνει μια πρόσθετη κίνηση προς όφελος των εταιρειών: μείωσε τους φόρους που πιέζουν την παραγωγή κατά 10 δισεκατομμύρια ευρώ. «Αυτή η μεταρρύθμιση βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων γενικά και ωφελεί ιδιαίτερα τις μεσαίες επιχειρήσεις του βιομηχανικού τομέα», εξηγεί το έγγραφο του προϋπολογισμού που παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο Υπουργών την Τετάρτη.

Συνολικά, οι εταιρείες θα έχουν επωφεληθεί από μείωση των εισφορών κατά 26 δισ. ευρώ μεταξύ 2017 και 2022. Το υπουργείο Οικονομίας τονίζει, ωστόσο, ότι η προσπάθεια υπέρ των νοικοκυριών ήταν του ίδιου μεγέθους.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από την Les Echos



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα