Γαλλία-Γερμανία: Χάνει «βηματισμό» η ανάκαμψη

Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2021 14:23
UPD:14:24
EPA/SOEREN STACHE

Έχασε δυναμική το Σεπτέμβριο η ανάκαμψη στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης, καθώς από τη μία συνεχίζουν τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και από την άλλη επιβραδύνεται ο κλάδος των υπηρεσιών που είχε ανακάμψει σημαντικά μετά την αρχική χαλάρωση των περιορισμών για τον κορωνοϊό.

Αναλυτικότερα, οι ελλείψεις σε ανταλλακτικά και πρώτες ύλες αποδείχθηκαν ένα σημαντικό εμπόδιο για τη Γερμανία και τη Γαλλία. Και στις δύο χώρες μη δραστηριότητα ειώθηκε περισσότερο από ό, τι είχε προβλεφθεί, σύμφωνα με την προκαταρκτική μέτρηση της IHS Markit.

Οι κλάδος των υπηρεσιών στη Γερμανία επιβραδύνθηκε επίσης σημαντικά μετά από την απότομη ανάκαμψη το καλοκαίρι.

Σε αυτά τα αποτελέσματα οδήγησαν διάφοροι παράγοντες, όπως η παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού, οι πιέσεις στην προσφορά και οι ελλείψεις στις μεταφορές δημιουργούν αύξηση των τιμών στις οικονομίες σε όλο τον κόσμο, απειλώντας την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο σύνθετος δείκτης PMI για τον κλάδο της μεταποίησης και των υπηρεσιών στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έπεσε στις 55,3 μονάδες τον Σεπτέμβριο, ενώ οι οικονομολόγοι περίμεναν 59,2 μονάδες.

 Στη Γαλλία, όπου οι υπηρεσίες είχαν πιο σταθερή πορεία, ο δείκτης έπεσε στις 55,1 μονάδες, σε σύγκριση με τις 55,7 μονάδες που εκτιμούσαν οι οικονομολόγοι.

Ενώ οι ιστορικά υψηλές πληθωριστικές πιέσεις «φρέναραν» ελαφρώς στη Γερμανία, οι εταιρείες στη Γαλλία ανέφεραν αύξηση του κόστους.

«Συνολικά, η επιβράδυνση της αύξησης της ζήτησης, η αύξηση των τιμών και τα σημαντικά ζητήματα από την πλευρά της προσφοράς είναι πολύ μακριά από τις ιδανικές συνθήκες καθώς βρισκόμαστε σε μια ακόμη δύσκολη χειμερινή περίοδο», δήλωσε ο Joe Hayes της IHS Markit.

Να σημειωθεί ότι  το κόστος των επιχειρήσεων της ευρωζώνης αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό για πάνω από δύο δεκαετίες.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα