Talk of the market: Επενδύσεις ΣΔΙΤ, εξαγωγές στο γιαούρτι και έπεται η ΔΕΗ

Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2021 11:27
UPD:11:27

Προσπάθεια ισορροπίας πάνω από τις 900 μονάδες από το ελληνικό χρηματιστήριο σήμερα, το οποίο για άλλη μια φορά χθες δεν κατάφερε να επωφεληθεί από το βελτιωμένο κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος ενώ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,15%, με την αξία των συναλλαγών να υποχωρεί στα 60 εκατ. ευρώ από τα 76 εκατ. ευρώ στη συνεδρίαση της Τρίτης. Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στις τράπεζες, ρυθμιστή και της σημερινής συνεδρίασης, όπου αναμένεται με ενδιαφέρον η κίνηση της μετοχής της ΔΕΗ ενόψει των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων και προοπτικών της επιχείρησης.

Η κοινοπραξία Τιτάν και Τέρνα Ενεργειακής συμμετέχει στους διαγωνισμούς για τις ΣΔΙΤ Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στην Αττική και στην Κεντρική Μακεδονία. Κατέθεσε στις 22 Σεπτεμβρίου επιστολές εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην α’ φάση των διαγωνισμών για τις ΜΕΑ του Κεντρικού Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας της Αττικής, του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά και του Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.  

Στην 11η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την ελληνική οικονομία, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα σημείωναν ότι η συνολική πρόοδος συνεχίστηκε στους περισσότερους τομείς που καλύπτονται από συγκεκριμένες δεσμεύσεις, συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης συμφωνιών για σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις όπως το Ελληνικό, η ΔΕΠΑ Υποδομών και η Εγνατία Οδός. Ωστόσο υπήρχαν και ορισμένες καθυστερήσεις, ιδιαίτερα στην εκκαθάριση των εκκρεμών ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και στην προώθηση των διαδικτυακών πλειστηριασμών ακινήτων. Διαπιστώνεται ότι η οικονομία εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης νωρίτερα από ότι αναμενόταν. 

Η επικαιροποίηση της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους δείχνει ότι το βασικό σενάριο έχει βελτιωθεί οριακά σε σύγκριση με τη 10η έκθεση, με το χρέος να μειώνεται στο 57,6% του ΑΕΠ έως το 2060, ενώ οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες παραμένουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα. Σημειώνεται επίσης ότι η τρέχουσα έκθεση δεν συνδέθηκε με την αποδέσμευση δόσης από τα συμφωνηθέντα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Η Cenergy Holdings ανακοίνωσε έσοδα 486 εκατ. ευρώ (+16%) στο α’ εξάμηνο, προσαρμοσμένα EBITDA 47,6 εκατ. ευρώ (+11%), IFRS EBITDA 38,8 εκατ. ευρώ (-3%) και καθαρά έσοδα 11,5 εκατ. ευρώ από 8 εκατ. ευρώ πέρυσι. O καθαρός δανεισμός του ομίλου αυξήθηκε σε 367 εκατ. ευρώ από 331 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020 ως αποτέλεσμα των υψηλότερων αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης. Σύμφωνα με τη διοίκηση, οι προοπτικές για το υπόλοιπο του έτους παραμένουν θετικές.

Η Πλαίσιο Computers ανακοίνωσε πωλήσεις 199 εκατ. ευρώ (+34%), EBITDA 6,6 εκατ. ευρώ (+24%) και καθαρά κέρδη 1,4 εκατ. ευρώ από 0,3 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο του 2021.

Η Kρι-Kρι εμφάνισε πωλήσεις 70 εκατ. ευρώ (+6,5%), EBITDA 14,7 εκατ. ευρώ (+6%) και καθαρά κέρδη 10 εκατ. ευρώ (+11%) για το α΄ εξάμηνο του 2021. Στην εγχώρια αγορά οι πωλήσεις παγωτού αυξήθηκαν κατά 16% και διαμορφώθηκαν σε 14 εκατ. ευρώ, ενώ οι πωλήσεις γιαουρτιού ανήλθαν σε 25 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 2% σε ετήσια βάση. Οι εξαγωγικές πωλήσεις γιαουρτιού έφτασαν τα 27 εκατ. ευρώ, που αντιπροσωπεύουν το 52% των συνολικών πωλήσεων. Για το σύνολο του έτους η διοίκηση στοχεύει σε μια αύξηση των συνολικών πωλήσεων με υψηλό μονοψήφιο ποσοστό προβλέποντας μικρή υποχώρηση των περιθωρίων λειτουργικής κερδοφορίας λόγω των υψηλότερων τιμών πρώτων υλών, του κόστους συσκευασίας, μεταφοράς και του ενεργειακού κόστους.

O όμιλος Elton κατά το α’ εξάμηνο του 2021 πέτυχε αύξηση των ενοποιημένων πωλήσεων κατά 8,11%, αύξηση του ενοποιημένου μικτού αποτελέσματος επί των πωλήσεων στο 17,65 % έναντι 16,24 % της αντίστοιχης περιόδου το 2020, με τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους να διαμορφώνονται σε 3,66 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 53,11% και τα κέρδη μετά από φόρους της μητρικής να παρουσιάζουν αύξηση 44,46% σε 2,51 εκατ. ευρώ.

Η Δρομέας εξασφάλισε ένα νέο 5ετές συμβόλαιο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προμήθεια επίπλων γραφείου σχεδιασμένων με βιώσιμο και κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο. Η συνολική αξία της σύμβασης υπολογίζεται σε 22-25 εκατ. ευρώ. Η υπογραφή της σύμβασης θα πραγματοποιηθεί μετά τη λήξη της προθεσμίας των 10 ημερών για ενστάσεις που ενδεχομένως προκύψουν.

Η Premia Properties υπέγραψε προκαταρκτική συμφωνίας για την απόκτηση ενός ακινήτου διαμερισμάτων στον Πειραιά. Το ακίνητο περιλαμβάνει 58 πλήρως επιπλωμένα διαμερίσματα συνολικής επιφάνειας 3.600 τ.μ. και μισθώνεται σε γνωστή διεθνή εταιρεία με μακροχρόνια μίσθωση, λήξης το 2034. Η αξία της συναλλαγής ανέρχεται σε 10,2 εκατ. ευρώ και αποτελεί την πρώτη μιας σειράς προγραμματισμένων συναλλαγών στο πλαίσιο της στρατηγικής συμφωνίας που έχει υπογραφεί με την Dimand. 

Η Attica Bank ανακοίνωσε ότι το ΧΑ ενέκρινε την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των νέων 7,687 εκατ. μετοχών που προέκυψαν από reverse split, 60 προς 1 νέα, καθώς και ότι οι υπάρχουσες 461,25 εκατ. μετοχές θα διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο μέχρι αύριο, 24 Σεπτεμβρίου. Η διαπραγμάτευση των νέων 7,687 εκατ. μετοχών θα εκκινήσει ξανά στις 30 Σεπτεμβρίου.

Μπροστά σε προκλήσεις η εστίαση. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό ανακοίνωσε ότι έκανε δεκτό το αίτημα των πρωτοβάθμιων σωματείων από όλη τη χώρα και προκηρύσσει 24ωρη απεργία για αύριο, Παρασκευή στον κλάδο εστίασης και των διανομέων στην efood.

naftemporiki.gr 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα