Market Beat: Η δυναμική της εβδομάδας στο τέλος της εξαρτάται από τις Τράπεζες

Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021 10:23
UPD:10:33
  • Οι τιμές του χρυσού σταθεροποιήθηκαν σήμερα μετά από πτώση -1% στην προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς οι ανησυχίες για την περιπετειώδη εξυπηρέτηση του χρέους της China Evergrande οδήγησαν ορισμένους επενδυτές στην ασφάλεια του πολύτιμου μετάλλου, ενώ ένα ασθενέστερο δολάριο ανέβασε επίσης τη γοητεία του για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.
  • Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 αν και αρχικά εμφάνιζαν κέρδη μετά την άνοδο της Πέμπτης διαπραγματεύονται  -0,05% χαμηλότερα στις 8:45 δική μας ώρα.
  • Η  Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, δήλωσε την Τετάρτη το βράδυ πως θα αρχίσει να μειώνει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων από τον Νοέμβριο και οι αυξήσεις των επιτοκίων ενδέχεται να ακολουθήσουν πιο γρήγορα από το αναμενόμενο. Αυτό έδωσε κέρδη χθες στις αγορές μετοχών της Νέας Υόρκης.
  • Σκληραίνει η ρητορική της Ταϊβάν:  Η Κίνα είναι ένας "εγκληματίας" που σκοπεύει να εκφοβίσει την Ταϊβάν και δεν έχει κανένα δικαίωμα να αντιταχθεί ή να σχολιάσει την προσπάθειά της να συμμετάσχει σε ένα εμπορικό σύμφωνο. Η Ταϊβάν που διεκδικείται από την Κίνα δήλωσε την Τετάρτη ότι υπέβαλε επίσημη αίτηση για ένταξη στη Συνολική και Προοδευτική Συμφωνία για τη Διασυνοριακή Ειρηνική Εταιρική Σχέση (CPTPP), λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου η Κίνα υπέβαλε την δική της αίτηση.
  • Στην Αθηναϊκή αγορά η συσσώρευση, έδωσε τη θέση της σε κατακόρυφη πτώση από το μέσο του δεύτερου μέρους με σημαντικό ημερήσιο τζίρο.

Από την πρώτη σύνοδο της εβδομάδας ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που η τιμή του διαμορφώνεται σε σημαντικό ποσοστό από την μεταβολή στον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών και τις ημερήσιες μεταβολές των ΕΕΕ ΟΤΕ ΟΠΑΠ, πέρασε κάτω από τους ΚΜΟ20 ημερών και παρέμεινε χαμηλότερα ως το κλείσιμο της Πέμπτης. Ο Γενικός Δείκτης που για την αγοραία συναίνεση  δεν προκαλούσε ανησυχία όσο βρισκόταν ψηλότερα από τη ζώνη μεταξύ των 885 – 895 μονάδων έκλεισε χθες στις 886,72 αλλά ενδοσυνεδριακά πέρασε ως τις 884. Ειδοποιώντας πως βρίσκεται σε επίπεδα που αν ξεπεραστούν καθοδικά σήμερα θα πυροδοτήσουν εντολές πώλησης θέσεων.

Στην εξέλιξη των συνεδριάσεων από την Τρίτη και μετά έχουμε δυο συνεδριάσεις συσσώρευσης και μια ξεκάθαρα πτωτική χθες στο δεύτερο μέρος. Αντίθετα στα χρηματιστήρια της ευρωζώνης σημειώθηκαν τρεις διαδοχικά ανοδικές συνεδριάσεις υπογραμμίζοντας πως οι θεσμικοί στην Αθηναϊκή αγορά κινούνται ανεξάρτητα από την τάση των διεθνών. Αυτή η εκτίμηση οδηγεί στην παραδοχή πως μόνο οι τράπεζες μπορούν να αλλάξουν την ατμόσφαιρα των συναλλαγών στην Αθήνα αφού οι ανοδικές συνεδριάσεις στα αναπτυγμένα χρηματιστήρια δεν λειτουργούν σαν κίνητρο για τους επενδυτές της ελληνικής αγοράς.

Με αφορμή όσα συμβαίνουν σήμερα στις ασιατικές συναλλαγές, μια τοποθέτηση του Ray Ferris, του επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων για τη Νότια Ασία στην Credit Suisse, πιθανά αποτελεί την αμεσότερη απάντηση στο ερώτημα γιατί δεν υπάρχει καύσιμο ανόδου εδώ εν μέσω ενός διεθνούς ράλι. «Οι επενδυτές ανησυχούν για τις προοπτικές της Κίνας λόγω των δεινών στον τομέα των ακινήτων και των ρυθμιστικών αλλαγών, αλλά υπάρχει θετικό συναίσθημα σε άλλα τμήματα της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς. Η ανάπτυξη στις μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες είναι πάνω από την τάση, πιθανόν να παραμείνει πάνω από την τάση ενώ η νομισματική πολιτική παραμένει πολύ υποστηρικτική για τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων πιθανώς μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους. Κάθε τόσο τα σοκ στο σύστημα μας δίνουν μια διόρθωση, αλλά αυτές είναι πιο ρηχές από ό, τι τις τελευταίες δεκαετίες λόγω της ποσότητας των χρημάτων που κυκλοφορούν στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά που χρειάζονται “σπίτι”».

Η θέση μας είναι η ακόλουθη: Όσο υπάρχουν οι δυνατότητες για κέρδη από τα αναπτυγμένα χρηματιστήρια, λόγω της υπερχαλαρής νομισματικής πολιτικής παγκόσμια, αυτά θα προσελκύουν τα κεφάλαια που βρίσκονται σε αφθονία και θα παραμείνουν σε αυτά τα πλαίσια για καιρό. Επίσης επειδή όλοι ξέρουν πλέον πως κάποια στιγμή αυτή η κατάσταση θα τελειώσει στο επόμενο έτος το β εξάμηνο του 2021 επιλέγουν να τα τοποθετούν εκεί που περιμένουν μεγαλύτερη απόδοση με μικρότερο ρίσκο. 

Οι θεσμικοί στην Αθήνα στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης της Πέμπτης επέλεξαν πάλι πορεία τύπου U. Αλλά χθες την διέγραψε σε θετικό πεδίο επίσης ανεξάρτητα από την δυναμική στις αναπτυγμένες αγορές. Οι μεταβολές της αγοράς στις 15:01 είχαν ως εξής: Στο μέγιστο +0,93%, στο ελάχιστο +0,19%, ενώ άνοιξε στο +0,38% και ήταν πάλι +0,19%, με τον τζίρο τότε 34,5 εκατ. ευρώ με 3 εκατ. αξία πακέτων. Με διπλή εγγραφή του χαμηλού μέρας με διαφορά 38 λεπτών ένα rebound δεν μπορούσε να αποκλειστεί. Αν και οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο ψαλιδιζόντουσαν από τους χαμηλούς ρυθμούς συναλλαγών. Σε συνεδρίαση με τους βασικούς δείκτες στο θετικό πεδίο, η διάθεση για συμμετοχή αντί να ανθίζει μαράθηκε και στις 15:10 ξεκίνησε η αναζήτηση του τελικού ελάχιστου μέρας. Καθώς ο ΓΔ πέρασε χαμηλότερα από τις 895,90. Στις 16:08 με τον τζίρο στα 59 εκατ. ευρώ ο ΓΔ πέρασε σε αρνητικό πεδίο με 14 blue chip πτωτικά.

Στις πρώτες θέσεις με απώλειες από -1,5% και άνω ΜΥΤΙΛ ΒΙΟ ΕΤΕ ΠΕΙΡ ΕΛΧΑ. Στον αντίποδα “αντίσταση” με άνοδο +1,5% στα 10 ανοδικά οι ΜΠΕΛΑ ΟΤΕ. Στο κλείσιμο όμως ανοδικά blue chip ήταν πέντε και πάνω από +1% κέρδισαν ΜΠΕΛΑ +1,59% και ΟΠΑΠ +1,34%. Στα καθοδικά με απώλειες πάνω από -3% έκλεισαν ΒΙΟ -4,10%, ΜΥΤΙΛ -3,27%, ΔΕΗ -3,11% και ΕΛΧΑ -3,03%. Το κατώτερο μέρας ήταν τελικά οι 884,03 μονάδες και το κλείσιμο έγινε στις 886,72, με στατιστική  επιδείνωση, πτώση -0,85%. Η εικόνα της αγοράς αυτή τη βδομάδα καίει μέρα με τη μέρα τη διάθεση των ιδιωτών επενδυτών για συμμετοχή.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

ΗΠΑ

Κέρδη στη Wall Street μετά τις διευκρινίσεις  της Fed και την απόφαση να μην αποσύρει άμεσα τα μέτρα νομισματικής τόνωσης.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε +1,48% ή 506,50 μονάδες στις 34.764,82, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +1,21% στις 4,448,98 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +1,04% στις 15.052,24 μονάδες.

Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των Salesforce.com (+7,3%) και American Express (+3,9%) ενώ πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των UnitedHealth (-0,1%) και της Coca Cola +0,27% (-0,1%).

Η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ αναπτύχθηκε τον Σεπτέμβριο με βραδύτερο ρυθμό. Ο σύνθετος δείκτης PMI της IHS Markit υποχώρησε στις 54,5 μονάδες από 55,4 τον προηγούμενο μήνα. Οποιαδήποτε μέτρηση πάνω από τις 50 μονάδες καταδεικνύει επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας. Ενώ ψηλότερα κινήθηκαν οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου, καταγράφοντας άνοδο για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα. Η άνοδος οφείλεται κυρίως σε μια ασυνήθιστα μεγάλη αύξηση των αιτήσεων στην Καλιφόρνια.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά εννέα μονάδες βάσης στο 1,40% έτσι στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε έναντι του ευρώ χαμηλότερα κατά -0,5% στα 1,1750 δολάρια.

ΕΥΡΩΠΗ

Η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε τα επιτόκια στο 0,1% κατά τη σημερινή της συνεδρίαση. Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής ψήφισε με 9-0 υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων της Τράπεζας στο μόλις 0,1%. Ψήφισε επίσης υπέρ της διατήρησης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στα 895 δισ. στερλίνες.

Μετά  τη δήλωση της Fed στις ευρωπαϊκές αγορές επικράτησε το αγοραστικό ενδιαφέρον και κύρια για την αυτοκινητοβιομηχανία αν και  η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο εμφάνισε μείωση των ρυθμών επέκτασής της. Όπως δείχνει η προκαταρκτική έρευνα της ιδιωτικής εταιρείας Markit, ο σύνθετος ΡΜΙ δείκτης υπεύθυνων προμηθειών υποχωρεί απότομα αυτόν τον μήνα, από τις 59,0 μονάδες του Αυγούστου στις 56,1. Αντανακλώντας την κορύφωση της ζήτησης στο δεύτερο τρίμηνο, τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις ανησυχίες για την πανδημία.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,93% στις 467,50 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε οριακά χαμηλότερα -0,07% στις 7.078,35 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο +0,88% στις 15.643,97 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +0,98% στις 6.701,98 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο Ιταλικός ΜΙΒ κέρδισε +1,41% και ο Ισπανικός ΙΒΕΧ35  +0,78%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ στις ευρωπαϊκές συναλλαγές κινήθηκε οριακά υψηλότερα σε σχέση με το δολάριο στο 1,1743 δολάρια.

ΧΑ

Με πτώση -0,85% απάντησαν οι επενδυτές στην άνοδο των διεθνών χρηματιστηρίων

Η αγορά στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, δεν αντέδρασε σε συντονισμό με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την βουτιά της Δευτέρας. Έτσι αφού συσσώρευσε επί δυο μέρες στη σειρά κινήθηκε στο δεύτερο μέρος σαφώς πτωτικά, τη μέρα που στην παγκόσμια κοινότητα η άνοδος ήταν η συντονισμένη επενδυτική αντίδραση στην απόφαση της Fed να ξεκαθαρίσει την πορεία προς τη νομισματική της σύσφιξη.

Οι επενδυτές με αξιόλογο τζίρο ενισχυμένο από τα πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 886,72 από 894,30 μονάδες με μεταβολή -0,85% ή 7,58 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 94,229 από 62,204 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση. Η αξία των πακέτων ήταν 25,623 εκατ. ευρώ για τις ΟΠΑΠ (18,477 εκατ. ευρώ), ΜΠΕΛΑ (4,631 εκατ. ευρώ), ΟΤΕ (1,235 εκατ. ευρώ), ΕΤΕ (924.150 ευρώ), ΤΕΝΕΡΓ (355.546 ευρώ). 

Τη διακύμανση (18,63 μονάδες) όρισαν το κατώτερο, που εμφανίστηκε στις 16:44 και ήταν οι 884,03 από 891,54 μονάδες, ενώ το ανώτερο σημειώθηκε από τις 10:55, και ήταν οι  902,66 από 897,67. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 24 από 64 την προηγούμενη σημείωσαν άνοδο και 85 από 43 απώλειες ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 15 από 25. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 63,980 από 64,360 δις ευρώ την Τετάρτη.

Στο πρώτο μέρος, μόλις συμπληρώθηκε ένα 25λεπτο είχε προκύψει η εγγραφή τιμών για τον ΓΔ λίγο ψηλότερα των 902,6 μονάδων και κινήθηκε αμέσως μετά καθοδικά, με ρευστοποιήσεις κατά κύματα, ως τις 16:44. Επί ώρες είχε πορεία αργής απομάκρυνσης από την κορυφή ως τις 16:00. Αμέσως μετά και ως τις 16:44 οι ισχυρές πιέσεις που ασκούντο στα τραπεζικά BLUE CHIP από τις 14:45 έγιναν ισχυρότερες, παρασύροντας την πλειονότητα των μετοχών του 25άρη και τον ΓΔ, από τις 896 στις 884. Έτσι ορίστηκε το κατώτερο μέρας. Η αντίδραση στο τέλος του δεύτερου μέρους οδήγησε στο επίπεδο των 887,45 μονάδων. Ακολούθησε μια μικρή αποκλιμάκωση των βασικών δεικτών και ο μέσος όρος  σταμάτησε στις 886,42 μονάδες στις 17:00. Υπήρξε ισορροπία  της προσφοράς και της ζήτησης στις δημοπρασίες για τον ορισμό των τιμών κλεισίματος.  Έτσι οι επιλογές των θεσμικών έφεραν τον ΓΔ στις 886,72 μονάδες.

Από τις Τράπεζες το μήνυμα μέσω των μεταβολών τους, που πάλι σήμερα διέφεραν από μετοχή  σε μετοχή,  είναι πως υπάρχουν σημαντικά εμπόδια στην προσπάθεια να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των θεσμικών. Αξίζει να αναφέρουμε ότι σήμερα ο ΔΤΡ με ανώτερο μέρας τις 569,40 και μεταβολή τότε +1,19%, κατώτερο τις 554,23 και μεταβολή -1,51%, έκλεισε στις 554,45 με απώλειες -1,47%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου συνολικά ήταν 16,170 εκατ. ευρώ και η ΑΛΦΑ (-1,90%) απασχόλησε 6,680 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (-1,95%) 3,542 εκατ., η ΠΕΙΡ (-2,14%) 2,406 εκατ. και η ΕΥΡΩΒ (-0,38%) 2,543 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα πακέτα.

Ο FTSE25 έκλεισε με απώλειες -0,68% στις 2142,80 από 2157,49 μονάδες την προηγούμενη 35 περίπου μονάδες κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσης, ενώ ο FTSEΜ είχε πτώση -1,80%. Το ρόλο των μετοχών του FTSE25 που ώθησαν ανοδικά ανάθεσαν οι επενδυτές στις  ΜΠΕΛΑ +1,59%, ΟΠΑΠ +1,34%, ΤΕΝΕΡΓ +0,85%, ΟΤΕ +0,81%, και ΕΕΕ +0,27%. Στον αντίποδα με ημερήσια πτώση πάνω από -2,50% οι ΒΙΟ -4,10%, ΜΥΤΙΛ -3,27%, ΔΕΗ -3,11%, ΕΛΧΑ -3,03% και ΕΥΔΑΠ -2,59%. 

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Η πτώση ενεργοποίησε τους traders στα options του FTSE25

Πανευρωπαϊκά  υπήρξε διατήρηση στο αγοραστικό ενδιαφέρον που χαρακτήρισε τις συνεδριάσεις, της μέρας μετά τον χρησμό της Fed, που ήταν μάλλον σαφής ειδοποίηση, για μείωση στις ύψους 120 δις δολάρια αγορές ανά μήνα ομολόγων και ενυπόθηκων χρεογράφων από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ. Με σχεδόν ανακοινωθείσα την έναρξη της αύξησης του επιτοκίων στο 2022 και με υπογράμμιση πως τα επιτόκια θα ανέβουν αφού διακοπεί το πρόγραμμα νομισματικής χαλάρωσης, υπάρχουν περιθώρια για την εκτίμηση του ρυθμού της ελάττωσης του QE. Αφού λοιπόν αυτό που ανησυχούσε τους επενδυτές απόκτησε μορφή και χρονικά όρια, κατά προσέγγιση έστω, οι επενδυτές αντέδρασαν θετικά. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τα ασιατικά άνοιξαν ανοδικά και οι δείκτες εμφάνισαν κάμψη μετά τις 13:00 παραμένοντας σε θετικό πεδίο.

Στην Αθήνα επίσης η έναρξη σφραγίστηκε από ικανοποιητικό ανοδικό χάσμα με ανοδική συνέχεια που έφερε στις 10:55 το ανώτερο μέρας στις 2178 μονάδες, δηλαδή νωρίς και πριν τη συμπλήρωση του ημίωρου όπως σε όλες τις συνεδριάσεις της εβδομάδας. Ακολούθως, όπως έγινε και στις δυο προηγούμενες συνεδριάσεις, μετά από κάποιο διάστημα με πλάγια κίνηση (από 10:57 ως 11:37) κυριάρχησαν οι πιέσεις με κύματα εντολών πώλησης που χαμήλωναν την τιμή του δείκτη των παραγώγων. 

Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 αρχικά σε θετικό και στο δεύτερο μέρος σε αρνητικό πεδίο. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 11,11 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 14,69 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2177,91 μονάδες, ήρθε στις 10:55. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 16:19 και ήταν οι 2136,51 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2142,80 από 2157,49 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,68% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 12,753 από 5,301 εκατ. ευρώ την Πέμπτη 22/9.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Οκτωβρίου ο όγκος ανήλθε στα 743 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας τις 2174,25 μονάδες, κατώτερο τις 2129,25 και τελευταίες πράξεις στις 2136,00 από 2156,75, με τιμή κλεισίματος στις 2139,25 από 2159,25 και ανήλθαν σε 5278 από 5230 οι ανοικτές θέσεις. Επίσης άλλαξαν χέρια 63 ΣΜΕ λήξης Νοεμβρίου με ανώτερο μέρας τις 2171,75 μονάδες, κατώτερο τις 2137,25 και τελευταίες πράξεις στις 2137,25 από 2158,50, με κλείσιμο στις 2137,75 από 2157,75 και οι ανοικτές θέσεις ανήλθαν σε 100 από 85.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη οι όγκοι ήταν αυξημένοι αισθητά. Στα calls του 25άρη της σειράς Οκτωβρίου ο όγκος ήταν 59 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2150  ως τις 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς διακινήθηκαν 120 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2100  ως τις 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Οκτωβρίου εμφανίστηκε όγκος 32 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης από τις 2100 ως τις 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς λήξης Νοεμβρίου ο όγκος διαμορφώθηκε σε 140 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2200 και 2250 μονάδες.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, Δεκεμβρίου, άλλαξε χέρια 1 συμβόλαιο η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 555,00, από 563,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 3 από 3.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές ανέβηκαν ελαφρά από τα επίπεδα της προηγούμενης. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 3689 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με κλείσιμο στα 2,51 ευρώ και τα  ανοικτά ΣΜΕ ανήλθαν σε 31.305 από 30.613.

Της ΑΛΦΑ με όγκο 3499 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,12 ευρώ και δημιουργήθηκαν 43.306 από 44.515 ανοικτά ΣΜΕ.

Της ΕΥΡΩΒ με 931 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 0,837 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 30667 από 30935.  

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 990 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,37 ευρώ και 22.835 από 23.675 ανοικτά ΣΜΕ

Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 2626 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου για ΔΕΗ, τα ΣΜΕ της ΜΥΤΙΛ με 947 συμβόλαια, με αμέσως επόμενα σε όγκο τα 605 ΣΜΕ για ΜΙΓ για τη σειρά Δεκεμβρίου.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν περιορισμένο και αφορούσε στα 17.500 συμβόλαια για ΟΠΑΠ.

  Οι εγχώριοι αναλυτές αναφέρονται στα αίτια της πρόσφατης διεθνούς ανόδου και στα εταιρικά αποτελέσματα με ψαλιδισμένες τις προσδοκίες για την πορεία ως το τέλος του έτους. Από την Leon Depolas Sec. σημείωναν: “Η Κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα ένα πιθανό χρονοδιάγραμμα για την σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης, με το ‘tapering’ να ξεκινά τον Νοέμβριο και να επεκτείνεται ως και τα μέσα του 2022, ενώ πιθανή είναι και η αύξηση των επιτοκίων εντός του β΄ εξαμήνου του ιδίου έτους. Οι Αγορές καλούνται να χωνέψουν το παραπάνω σενάριο το επόμενο διάστημα, με το Χ.Α. να κινείται αναλόγως. Βαρύτητα θα δοθεί πλέον στα εισερχόμενα στοιχεία της Οικονομίας και στην πορεία των εταιρικών κερδών. Άλλο ένα καλό τρίμηνο δημοσιοποίησε χθες η Cenergy με αύξηση ενοποιημένων εσόδων κατά 13% (τριμηνιαία βάση) και ανεβασμένα αναπροσαρμοσμένα EBITDA στα 29,6 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, διαφαίνεται ήδη το πρόβλημα στο Ενεργειακό κόστος καθώς ο κλάδος Σωλήνων του Χάλυβα (που επηρεάζεται περισσότερο από το Παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον) έχασε 22% των εσόδων σε εξαμηνιαία βάση. Σταθερά ανοδική διαγράφεται η πορεία μεγεθών της Κρι Κρι με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 6,5% στο A’ εξάμηνο, στα 70,33 εκατ. ευρώ και αντίστοιχα τα καθαρά κέρδη να εμφανίζονται στα 10,05 εκατ. ευρώ, από 9,1 εκατ. ευρώ πέρυσι. Αναμένουμε να συνεχιστεί η αυξημένη μεταβλητότητα όσο βαδίζουμε προς το τέλος του έτους, με πιθανές διορθώσεις τιμών”.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο πιστοποιημένος Χρηματοοικονομικός Αναλυτής Πέτρος Στεριώτης

“Η μεταβλητότητα τιμών και ο φόβος για προαναγγελθέντες ‘μαύρους κύκνους’ (βλ. κλάδος Ακινήτων Κίνας, τιμές Πρώτων Υλών, πληθωρισμός, Παγκόσμιο χρέος, παρεμβάσεις στις Αγορές ομολόγων, μεταλλάξεις ιού, Κρυπτονομίσματα) επέστρεψαν στις Διεθνείς Αγορές, βγάζοντας τους Επενδυτές από τη ραστώνη στην οποία τους έχει ‘καλομάθει’ το, σχεδόν, αδιάλειπτο ράλι ‘ευγενικής χορηγίας’ των Κεντρικών Τραπεζών.

Τα “απόνερα” έχουν αρχίσει να φτάνουν προς τη Λεωφόρο Αθηνών, που αποτελεί μία από τις πιο ευαίσθητες, αν όχι την πιο ευαίσθητη Αγορά μετοχών της Ευρωζώνης. Όταν έρχεται η “άμπωτη” που δείχνει πόσο “γυμνός είναι ο βασιλιάς”, οι δείκτες που βρίσκονται στα “αβαθή” (βλ. Γενικός Δείκτης Χ.Α.) αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Όμως θα επιλέξουμε να μην ακολουθήσουμε - μεταλαμπαδεύσουμε την ευπώλητη τρομολαγνεία των ημερών, τύπου Ρουμπινί. Σημασία δεν έχει να προβλέπεις συνέχεια τον “Αρμαγεδώνα” και οι Παγκόσμιοι δείκτες να καταγράφουν ιστορικά ρεκόρ. Προτιμούμε να κερδίζουμε στην άνοδο, εφαρμόζοντας σωστή διαχείριση ρίσκου, παρά να τρομολαγνούμε, βγαίνοντας “short” σε μόνιμη βάση, ή απέχοντας από τα πάντα.

Αν π.χ. καταρρεύσει μία μεγάλη Οικονομία, ή η Παγκόσμια Εφοδιαστική Αλυσίδα, θα το αντιληφθούμε εγκαίρως και θα πράξουμε αναλόγως. Μιλώντας για θεμελιώδη, δεν αγνοούμε τους εγχώριους θετικούς καταλύτες, όπως τους υψηλούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ, την πορεία των μετρήσεων Οικονομικού κλίματος και τις προσδοκίες κινητοποίησης πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ. Οι “υψηλές πτήσεις” των Ελληνικών Κρατικών χρεογράφων μακράς διάρκειας, δείχνουν αφενός ότι η ΕΚΤ έχει “ανάψει κόκκινο” στους υποτιμητικούς κερδοσκόπους, αφετέρου ότι ο ΟΔΔΗΧ πράττει σωστά σε ότι αφορά το προφίλ των νέων εκδόσεων (timing έκδοσης, διάρκεια αποπληρωμής, επιτόκιο).

Από διαγραμματική άποψη, η περιοχή των 880 μονάδων αποτελεί ένα ορατό σε όλους ‘stop’, ειδικά στο κλείσιμο. Στις 550 μονάδες το αντίστοιχο επίπεδο για τις Τράπεζες. Στον ΓΔ θα πάρουμε σήμα επανεισόδου στο κλείσιμο του ‘gap’ της τελευταίας Παρασκευής, δηλαδή πάνω από τις 912 μονάδες”.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές εμφάνισαν άνοδο σήμερα Παρασκευή 24/9 αν και πληγώθηκαν από την επίμονη αβεβαιότητα σχετικά με τη μοίρα της China Evergrande, παρόλο που η μεγαλύτερη όρεξη για ανάληψη ρίσκου οδήγησε σε κέρδη τους βασικούς δείκτες της Wall Street και τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αναφοράς.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αν και αρχικά έχασε 0,1% και κατευθύνθηκε  για εβδομαδιαία απώλεια 0,68% αλλά στις 9:00 δική μας ώρα κέρδιζε +0,05% και ήταν στις 646,55 μονάδες. Οι μετοχές της Αυστραλίας υποχώρησαν την ίδια ώρα κατά 0,41%, ενώ ο δείκτης αναφοράς του Χονγκ Κονγκ ήταν ως επί το πλείστον σταθερός με μεταβολή -0,02%.

Ωστόσο, ο ιαπωνικός Nikkei σημείωνε άνοδο 2,14%, φτάνοντας τα κέρδη των χρηματιστηρίων παγκόσμια μετά από τις δικές του αργίες. Τα κινεζικά blue chip ανέστρεψαν τις αρχικές τους απώλειες και κερδίζουν +0,28% με τον CSI300 στις 4864,67 μονάδες. Καθώς ανάτρεψε τη διάθεση φυγής η εισφορά μετρητών από την κεντρική τράπεζα έφερε την εβδομαδιαία έγχυσή της στα 270 δισεκατομμύρια γιουάν (42 δισεκατομμύρια δολάρια) που ήταν η μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο.

Τα  ΣΜΕ επί των δεικτών στις ΗΠΑ, τα S-P 500 e-minis, αυξήθηκαν 0,5% αλλά αργότερα εμφάνισαν οριακές πτωτικές μεταβολές.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα