Εργασιακός «αναβρασμός» στην αγορά του delivery

Εντείνεται ο ανταγωνισμός - Στο επίκεντρο οι συμβάσεις
Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2021 14:58
Eurokinissi/ΤΖΕΚΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

Από την έντυπη έκδοση

Στη Σοφία Εμμανουήλ
[email protected]

Μετατοπίζεται στο πεδίο των συνεργατών ο ανταγωνισμός των μεγάλων παικτών της αγοράς του delivery, καθώς τα εργασιακά των διανομέων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, μετά το μπαράζ εξελίξεων που δρομολόγησε η «λανθασμένη» επικοινωνία της efood σε 115 εργαζομένους της για μετάβαση σε καθεστώς freelance, πρόταση που τελικά αποσύρθηκε.

Για του λόγου το αληθές, σημειώνεται η κίνηση της ουκρανικής Rocket, νεοεισερχόμενης εταιρείας delivery φαγητού στην τοπική αγορά, με μόλις δύο μήνες δραστηριότητας, η οποία ανακοίνωσε ότι προχωρά σε υπογραφή συμβάσεων μισθωτής εργασίας αορίστου χρόνου με τους νέους διανομείς της. Με τον όγκο των παραγγελιών της να διπλασιάζεται σε ένα δίμηνο, η Rocket σκοπεύει να αυξήσει τοπικά το εργατικό δυναμικό και τον στόλο της, έχοντας ως στόχο να ανοίξει έως και 500 νέες θέσεις εργασίας μέχρι το τέλος του 2021.

Ανταγωνισμός

Την ίδια στιγμή, οι εδραιωμένοι παίκτες της αγοράς συναγωνίζονται επίσης για το ποιος προσφέρει τις καλύτερες παροχές, τη μεγαλύτερη διαφάνεια και εμπιστοσύνη. Η Wolt, για παράδειγμα, που κράτησε αποστάσεις από τα τεκταινόμενα στην efood τις τελευταίες ημέρες, έχει ξεκάθαρη πρόταση προς δυνητικούς συνεργάτες, το συνεργατικό μοντέλο, με το οποίο τοποθετήθηκε στην αγορά πριν από τρία χρόνια. Εξάλλου και στις πάνω από 20 χώρες που δραστηριοποιείται συνάπτει συνεργασίες με freelancers. Σήμερα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παίκτης της αγοράς μετά την efood, την οποία επιχειρεί να ανταγωνιστεί πέρα από το delivery φαγητό και στο λιανεμπόριο τροφίμων, καθώς η efood μετά τη συνεργασία της με την αλυσίδα Σκλαβενίτης διευρύνει την παρουσία της στο οργανωμένο λιανεμπόριο και τη μικρή λιανική, ενώ εισέρχεται σταδιακά και σε άλλους τομείς, όπως το φαρμακείο.

Η Wolt, από την πλευρά της, με περισσότερους από 3.000 συνεργάτες, έχει μπει κι αυτή στη λιανική μέσω της Wolt Market Greece. Όπως σημειώνουν στελέχη της εταιρείας, οι διανομείς της αξιολογούν θετικά τη συνεργασία τους με τη Wolt.

Αδιαφιλονίκητος ηγέτης της αγοράς πάντως είναι η efood, που ελέγχεται από την Delivery Hero και συντηρεί 3.700 εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 3.000 διανομείς. Η εταιρεία σχεδιάζει να δημιουργήσει άλλες 7.500 θέσεις εργασίας εντός του 2022, εκ των οποίων 7.000 αφορούν διανομείς, όπως είχε ανακοινώσει. Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις μένει να διευκρινίσει το μοντέλο συμβάσεων που θα υιοθετήσει στις νέες συνεργασίες. Σημειώνεται ότι μερίδιο στην αγορά διεκδικούν και άλλοι παίκτες, μεταξύ των οποίων η Delivery.gr, η οποία συνεργάζεται μεταξύ άλλων με την ΑΒ Βασιλόπουλος, αλλά και η Box, η οποία συνεργάζεται πέραν των εταιρειών εστίασης και με τα super markets Κρητικός και Μασούτης.

Παγκοσμίως η αγορά «τρέχει» με διψήφιο ρυθμό και στην Ελλάδα αυξάνεται σε ποσοστό πάνω από 40%, λαμβάνοντας υπόψη συγκλίνουσες εκτιμήσεις για την τρέχουσα χρονιά.

Σε αναβρασμό ο κλάδος

Εν τω μεταξύ, ο κλάδος είναι σε αναβρασμό και παρά το γεγονός ότι η efood ανακάλεσε την επίμαχη πρόταση προς τους 115 συνεργάτες της δίνοντάς τους τη δυνατότητα ανανέωσης των συμβάσεών τους με τους ίδιους όρους και μόνο εφόσον το επιθυμούν να μεταβούν σε καθεστώς freelance. Χθες οι διανομείς προχώρησαν σε στάση εργασίας και μοτοπορεία, χωρίς να επιτευχθεί τελικά συνάντηση των εργαζομένων με τη διοίκηση της efood, η οποία αναμένεται να πάρει επίσημα θέση την ερχόμενη εβδομάδα. Πάντως τα σωματεία, ήτοι η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ) με τη στήριξη του Συνδικάτου Επισιτισμού, Τουρισμού, Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Αττικής, αποφάσισαν 24ωρη απεργία στον κλάδο ταχυδιανομέων αύριο, Παρασκευή 24/9/2021.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα