Ο Τζο Μπάιντεν «ψύχραιμος» για το μελλοντικό εμπορικό σύμφωνο με το Ηνωμένο Βασίλειο

Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2021 16:15
REUTERS/EVELYN HOCKSTEIN

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να δώσει στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον μια «νίκη στο εμπόριο».

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ των δύο στον Λευκό Οίκο την Τρίτη εάν η Βρετανία βρίσκεται στο «πίσω μέρος της ουράς» για μια συμφωνία με την Ουάσινγκτον, ο κ. Μπάιντεν είπε: «Θα πρέπει να το δουλέψουμε».

Αυτό ήταν μια αναφορά στην προειδοποίηση που έδωσε ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της εκστρατείας δημοψηφίσματος για το Brexit το 2016 - ότι οι ΗΠΑ θα αναζητήσουν πρώτα μεγαλύτερους εταίρους για εμπορικά συμφώνια.

«Όσον αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, αυτό συνεχίζεται να συζητείται», είπε ο Μπάιντεν στο Οβάλ Γραφείο.

Προειδοποίησε όμως τον κ. Τζόνσον να μην θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία, εν μέσω συνεχιζόμενης έντασης για τα ανοιχτά σύνορά της με τη Μεγάλη Βρετανία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας λόγω των νέων τελωνειακών ελέγχων μετά το Brexit.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι τον ενδιαφέρει πολύ το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας - το νέο σύνολο κανόνων για τη διαχείριση των συνόρων.

«Ξοδέψαμε τεράστιο χρόνο και προσπάθεια, στις Ηνωμένες Πολιτείες, ήταν μια σημαντική διμερής προσπάθεια που έγινε», εξήγησε. «Και δεν θα ήθελα καθόλου, ούτε θα προσθέσω ότι θα ήθελαν πολλοί Ρεπουμπλικανοί συνάδελφοί μου να δουν μια αλλαγή στις ιρλανδικές συμφωνίες, το τελικό αποτέλεσμα να έχει κλειστά σύνορα στην Ιρλανδία».

Πηγή: Politico



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα