Στο 2,7% ο πληθωρισμός το Φεβρουάριο

Πέμπτη, 08 Μαρτίου 2007 12:17
UPD:12:27

ΑΥΞΗΣΗ 2,7% προκύπτει από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΓΔΤΚ) του μηνός Φεβρουαρίου 2007 προς τον αντίστοιχο Δείκτη του 2006 έναντι αύξησης 3,2% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2006 προς το 2005.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΣΥΕ, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο 2006, ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε μείωση 1,3% το Φεβρουάριο έναντι μείωσης 1,2%, πο σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος Δείκτης του δωδεκαμήνου Μαρτίου 06 – Φεβρουαρίου 07, σε σύγκριση προς τον ίδιο Δείκτη του δωδεκαμήνου Μαρτίου 05 – Φεβρουαρίου 06, παρουσίασε αύξηση 3,1% έναντι αύξησης 3,5%, που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.

Σύγκριση Φεβρουαρίου 2007 με Ιανουάριο 2007

Η μείωση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, κατά 1,3% το μήνα Φεβρουάριο 2007, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιανουαρίου 2007, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές:

1. Από τις μειώσεις των δεικτών

α) Κατά 0,3% της ομάδας “Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά”, λόγω μείωσης των τιμών, κυρίως, στα είδη: αρνί και κατσίκι (νωπά), ελαιόλαδο, λαχανικά νωπά. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών των ειδών : δημητριακά και παρασκευάσματα, ψάρια νωπά, γαλακτοκομικά και αυγά.

β) Κατά 11,6% της ομάδας ‘’ Ένδυση και υπόδηση ’’, λόγω των γενικών χειμερινών εκπτώσεων.

γ) Κατά 3,2% της ομάδας ‘’ Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες ‘’, λόγω των γενικών χειμερινών εκπτώσεων.

δ) Κατά 0,6% της ομάδας ‘’ Ξενοδοχεία-καφέ-εστιατόρια ‘’, λόγω, κυρίως, της επαναφοράς των τιμών των σερβιριζόμενων ειδών στα επίπεδα πριν από τη χορήγηση του Δώρου Χριστουγέννων.

ε) Κατά 0,4% της ομάδας “¶λλα αγαθά και υπηρεσίες”, λόγω, αφενός των γενικών χειμερινών εκπτώσεων και αφετέρου της επαναφοράς των τιμών, στα κουρεία – κομμωτήρια, στα επίπεδα πριν από τη χορήγηση του Δώρου Χριστουγέννων.

2. Από τις αυξήσεις των δεικτών

α) Κατά 0,6% της ομάδας ‘’ Στέγαση ‘’, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ενοικίων κατοικιών και του πετρελαίου θέρμανσης.

β) Κατά 0,3% της ομάδας ‘’ Υγεία ‘’, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ιατρικών, οδοντιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών.

γ) Κατά 0,3% της ομάδας ‘’ Μεταφορές ‘’, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των καυσίμων αυτοκινήτου (βενζίνης). Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από την επαναφορά του κομίστρου των ταξί στα επίπεδα πριν από τη χορήγηση του Δώρου Χριστουγέννων.

Σύγκριση Φεβρουαρίου 2007 με Φεβρουάριο 2006

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, κατά 2,7% το μήνα Φεβρουάριο 2007, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Φεβρουαρίου 2006, προήλθε από τις ακόλουθες αυξήσεις των δεικτών:

α) Κατά 2,3% της ομάδας ‘’ Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά ‘’, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη: δημητριακά και παρασκευάσματα, κρέατα γενικά, ψάρια γενικά, γαλακτοκομικά και αυγά, πατάτες νωπές, γλυκά-ζαχαρωτά, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά- xυμοί φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών του ελαιολάδου και των νωπών λαχανικών.

β) Κατά 10,8% της ομάδας ‘’ Αλκοολούχα ποτά και καπνός ‘’, λόγω αύξησης των τιμών των αλκοολούχων και μη σερβιριζόμενων ποτών και των τσιγάρων.

γ) Κατά 4,2% της ομάδας ‘’ Ένδυση και υπόδηση ’’, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

δ) Κατά 1,1% της ομάδας ‘’ Στέγαση ‘’, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ενοικίων κατοικιών, των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας, της ύδρευσης- αποχέτευσης, των δημοτικών τελών, των υπηρεσιών κοινοχρήστων, του ηλεκτρικού ρεύματος και των στερεών καυσίμων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης.

ε) Κατά 2,3% της ομάδας ‘’ Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες ‘’, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα έπιπλα-καλύμματα δαπέδου, στα είδη κλινοστρωμνής - λευκά είδη, στα είδη καθαρισμού, στα υαλικά, επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης και στις οικιακές υπηρεσίες.

στ) Κατά 3,0% της ομάδας ‘’ Υγεία ‘’, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ιατρικών, οδοντιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών και της νοσοκομειακής περίθαλψης.

ζ) Κατά 1,0% της ομάδας ‘’ Μεταφορές ‘’, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη: συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου-μοτοσυκλέτας, υπηρεσίες μεταφορών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των καυσίμων αυτοκινήτου (βενζίνης).

η) Κατά 1,1% της ομάδας ‘’ Επικοινωνίες ‘’, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των υπηρεσιών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών της πρόσβασης στο διαδίκτυο.

θ) Κατά 2,1% της ομάδας ‘’ Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες ‘’, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη: άνθη, βιβλία-εφημερίδες-περιοδικά γραφικά, υπηρεσίες αναψυχής. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των ειδών οπτικοακουστικού εξοπλισμού και των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Στο 3% ο εναρμονισμένος δείκτης

Ο Εναρμονισμένoς Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (Εν. ΔΤΚ) του μηνός Φεβρουαρίου 2007, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Φεβρουαρίου 2006, παρουσίασε αύξηση 3,0% έναντι αύξησης 3,1%, που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2006 προς το 2005.

Ο Εν. ΔΤΚ κατά το μήνα Φεβρουάριο 2007, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο 2007, παρουσίασε μείωση 1,6%, έναντι της ίδιας μείωσης, 1,6%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος Εν. ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Μαρτίου 06 – Φεβρουαρίου 07, σε σύγκριση προς τον ίδιο Δείκτη του δωδεκαμήνου Μαρτίου 05 – Φεβρουαρίου 06, παρουσίασε αύξηση 3,3%, έναντι αύξησης 3,4%, που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα