Από την έντυπη έκδοση
Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
«Ο ΔΕΔΔΗΕ θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να έχουμε σημαντική συνεισφορά στην υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου στόχου και είμαστε έτοιμοι να εισέλθουμε στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων με τη ΔΕΗ», τόνισαν στη «Ν» αρμόδια στελέχη του αυστραλιανού fund Macquarie - που αναδείχθηκε πλειοδότης στον διεθνή διαγωνισμό του μητρικού ομίλου ΔΕΗ για την πώληση του 49% του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, καταβάλλοντας συνολικό τίμημα ύψους 2,1 δισ. ευρώ.
Η δήλωση των Αυστραλών -που δηλώνουν έτοιμοι να συνεισφέρουν με κεφάλαια και τεχνογνωσία στην υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου του ΔΕΔΔΗΕ- συμπίπτει με την έγκριση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας του Σχεδίου Ανάπτυξης Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ για την περίοδο 2021-2025 που προβλέπει συνολικές επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 1,6 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας, ποσό που μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω κατά 50% -όπως δήλωσε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Τάσος Μάνος-, αλλά και τις πληροφορίες ότι τις επόμενες ημέρες θα συγκληθεί το Δ.Σ. της ΔΕΗ για να επικυρώσει τη συμφωνία με τους Αυστραλούς. Θα ακολουθήσει η σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης -με την έγκριση της συμφωνίας ως βασικό θέμα της ημερήσιας διάταξης- για να ανοίξει η νέα σελίδα στο κεφάλαιο του ΔΕΔΔΗΕ, με τη ΔΕΗ στο πηδάλιο ως βασικό μέτοχο και έχουσα το management, και τη Macquarie ως στρατηγικό μειοψηφικό εταίρο.
Επενδυτικό Πρόγραμμα
Σύμφωνα με το εγκεκριμένο Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ 2021 - 2025 στο οποίο κεντρικό ρόλο καταλαμβάνει το mega project της εγκατάστασης των «έξυπνων» μετρητών που θα βάλουν τέλος στις ρευματοκλοπές, συνολικού προϋπολογισμού 830 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 308 εκατ. ευρώ αφορούν την περίοδο αναφοράς), οι επενδύσεις συνολικά φέτος θα ανέλθουν σε 210 εκατ. ευρώ, για το 2022 στα 260 εκατ. ευρώ, για το 2023 στα 337,4 εκατ. ευρώ, για το 2024 στα 408,1 εκατ. ευρώ και για το 2025 στα 440 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά τις επιμέρους προτεραιότητες στην πενταετία, προβλέπονται 100 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των δικτύων σε δασικές περιοχές και 133 εκατ. ευρώ για την ανθεκτικότητα των δικτύων, με τα σχετικά έργα να χρηματοδοτούνται και από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Προβλέπεται επίσης κονδύλι της τάξης των 250 εκατ. ευρώ για ανακαίνιση και ενίσχυση του δικτύου διανομής, ώστε να μπορεί -μεταξύ άλλων- να υποδεχθεί περισσότερη παραγωγή από ΑΠΕ, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα. Όλα αυτά τα έργα θα μπουν σε τροχιά υλοποίησης μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού-μαμούθ με τον κωδικό ΔΔ 214 που έχει προκηρύξει ο Διαχειριστής (του μεγαλύτερου στην ιστορία του), ο οποίος αφορά 37 διαφορετικές εργολαβίες. Η προθεσμία για τις προσφορές εκπνέει αύριο Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου.