Bank of America: Ψαλιδίζει τις προβλέψεις για ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας

Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021 11:22
UPD:11:27
REUTERS/CHRIS KEANE

Η οικονομία της Κίνας θα αναπτυχθεί με βραδύτερο από τον αναμενόμενο ρυθμό τα χρόνια μέχρι το 2023 λόγω της καθυστερημένης χαλάρωσης της πολιτικής, όπως αναφέρουν οι οικονομολόγοι της Bank of America.

Η Bank of America υποβάθμισε τις προβλέψεις για την πορεία την οικονομία της Κίνας σε ετήσια βάση το 2021 και το 2022, σε 8,0% και 5,3%, από 8,3% και 6,2% νωρίτερα, αντίστοιχα.

Για το 2023, η τράπεζα βλέπει τώρα ανάπτυξη 5,8% από το προηγούμενο αναμενόμενο 6,0%. Διαπιστώνει επίσης πιο ήπιο πληθωρισμό κατά την τριετία.

Η πρόσφατη επιβράδυνση στην Κίνα ήταν εκτενής σε όλη την εγχώρια ζήτηση, σύμφωνα με έρευνα της Τρίτης από οικονομολόγους της τράπεζας με επικεφαλής την Έλεν Κιάο, επικεφαλής του οικονομικού τμήματος της Ασίας στην BofA.

Οι τρεις κύριοι λόγοι της τελευταίας επιβράδυνσης είναι:

  • Οι εξάρσεις λόγω της παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού
  • Ο αυστηρός πιστωτικός έλεγχος σε επενδύσεις σε ακίνητα και υποδομές
  • Οι πολιτικές για την απαλλαγή από τον άνθρακα που μειώνουν την παραγωγή βασικών προϊόντων.

Η έλλειψη σημαντικής πολιτικής αντίδρασης μέχρι τώρα σημαίνει ότι η παύση στην ανάπτυξη είναι πιο έντονη από την προβλεπόμενη, αν και η κυβερνητική υποστήριξη είναι πιθανή κατά το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αναφέρει η Bank of America.

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι οι policy makers θα επιτύχουν την απαραίτητη χαλάρωση στο 4ο τρίμηνο, καθώς η περαιτέρω επιβράδυνση της ανάπτυξης τους επόμενους μήνες θα επιβεβαιώσει ότι η αδυναμία του Αυγούστου δεν ήταν ένα μοναδικό γεγονός προκαλώντας  κάποια αντίδραση», έγραψαν οι οικονομολόγοι.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα