Market Beat: Η δυναμική των διεθνών αγορών αποκλειστικός άξονας των συναλλαγών στην Αθήνα

Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021 09:01
UPD:09:12

 

  • Πτώση στα αναπτυγμένα χρηματιστήρια του πλανήτη. Ο δείκτης φόβου για τους συναλλασσόμενους στις αγορές της Ευρώπης σημείωσε υψηλό σχεδόν οκτώ μηνών. Ο δείκτης αστάθειας CBOE, γνωστός ως μετρητής φόβου της Wall Street, έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα τεσσάρων μηνών.

  • Οι επενδυτές φοβούνται ότι μια ανοργάνωτη κατάρρευση ή εκκαθάριση στην Evergrande θα μπορούσε να διαταράξει τον τομέα των ακινήτων της Κίνας σε μια εποχή που η ανάπτυξη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου φαίνεται ήδη εύθραυστη.

  • Οι αναλυτές της Morgan Stanley δήλωσαν ότι περίμεναν μια διόρθωση 10% στον S&P 500 καθώς η Fed αρχίζει να χαλαρώνει τη νομισματική της στήριξη, προσθέτοντας ότι τα σημάδια της καθυστέρησης της οικονομικής ανάπτυξης θα μπορούσαν να την εμβαθύνουν στο 20%.

  • Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 σημείωσαν άνοδο μετά τη μεγαλύτερη πτώση του δείκτη σε δύο μήνες χθες τη νύχτα και το κινεζικό γιουάν ανέκαμψε στις υπεράκτιες συναλλαγές για να ανακτήσει τις ζημίες της Δευτέρας.

  • Στην αγορά συναλλάγματος, οι traders παρηγορήθηκαν μετά τη σταθεροποίηση των χρηματιστηριακών αγορών του Χονγκ Κονγκ. Το γιουάν ανέκτησε το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης της Δευτέρας και διαπραγματεύτηκε στα 6,4700 ανά δολάριο.

  • Η αστάθεια στα κρυπτονομίσματα μειώθηκε με την αναγνώριση επίσης ενός πυθμένα, με το bitcoin να αναπηδά από το χαμηλότερο 1 1/2 μηνών των 40.193 δολαρίων για να διαπραγματευτεί στα 42.444,5 δολάρια στις 8:30 δική μας ώρα.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η ανάμνηση από τον εφιάλτη των χρηματιστηρίων που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman, επανήλθε από την ανησυχητική κατάσταση με την τεράστια κινεζική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Evergrande, η οποία φαίνεται να εμφανίζει ασταθή ισορροπία. Έχει τεράστιες υποχρεώσεις ενώ βρίσκεται στην άκρη ενός βαθύτατου γκρεμού προκαλώντας ανησυχίες για τη μετάδοση προβλημάτων από την αυτή κατάσταση, που θεωρείται ικανή να μολύνει την ευρύτερη οικονομία της Κίνας. Ο όμιλος China Evergrande, είναι ο πιο χρεωμένος κατασκευαστής ακινήτων στον κόσμο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς STOXX 600 μειώθηκε για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες λόγω ανησυχιών σχετικά με την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, τον αυξανόμενο πληθωρισμό, τα επίμονα υψηλά κρούσματα COVID-19 και τη μετάβαση των κινεζικών επιχειρήσεων, σε αυστηρότερους κανονισμούς. Ωστόσο χθες, ο δείκτης φόβου της Ευρώπης σημείωσε υψηλό σχεδόν οκτώ μηνών. Ο δείκτης αστάθειας CBOE, γνωστός ως μετρητής φόβου της Wall Street, έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα τεσσάρων μηνών.

Οι αναλυτές της Morgan Stanley δήλωσαν ότι περίμεναν μια διόρθωση 10% στον S&P 500 καθώς η Fed αρχίζει να χαλαρώνει τη νομισματική της στήριξη, προσθέτοντας ότι τα σημάδια της καθυστέρησης της οικονομικής ανάπτυξης θα μπορούσαν να την εμβαθύνουν στο 20%.

Από τα παραπάνω είναι σαφές πως επιβεβαιώθηκε ο εφιάλτης που πιθανολογούσαν οι αναλυτές όταν υπογράμμιζαν, πως αν τα διεθνή χρηματιστήρια περάσουν σε φάση σοβαρής διόρθωσης, η Αθήνα δεν θα μπορούσε να κινηθεί προς τις 950 μονάδες, αλλά προς τις 850 σε πρώτη φάση.

Πάνω που παρατηρούσαμε πως η εβδομάδα που πέρασε δικαίωσε τους αισιόδοξους, η τρέχουσα ξεκινώντας έδωσε απόλυτη δικαίωση στους σκεπτικιστές, οι οποίοι δικαιολογούσαν την επιφύλαξή τους, αφού προδίκαζαν επιδείνωση του κλίματος στα διεθνή χρηματιστήρια, που θα επηρέαζε την αγορά της Αθήνας. Χθες, ο μέσος όρος άνοιξε στις 902,34 με 10,5 μονάδες πτωτικό χάσμα και παρόλα αυτά, γρήγορα φάνηκε πως θα ήταν το ανώτερο μέρας καθώς ξεκίνησε κυριολεκτικά αμέσως η αναζήτηση πυθμένα. Δηλαδή ενός επιπέδου που θα φαινόταν πως οι απώλειες που θα ίσχυαν ήταν ικανές να καταστήσουν έστω προσωρινά ασύμφορη την φυγή από το ρίσκο, με αντίστοιχη διαμόρφωση όρεξης για αγορές, σε επίπεδα τιμών περισσότερο από -2% φθηνότερα από την Παρασκευή. Γιατί με τη συμπλήρωση μιας ώρας ελεύθερης διαπραγμάτευσης ο ΓΔ είχε πιάσει τις 891 μονάδες με προηγούμενο κλείσιμο στις 912,8 με πτώση -2,4% περίπου και με τον τζίρο στα 15,7 εκατ. ευρώ χωρίς πακέτα. Την ίδια ώρα ο DAX CAC έχαναν επίσης πάνω από -2%, με τα ΣΜΕ επί των δεικτών της Wall Street να ειδοποιούν για άνοιγμα με το μεγαλύτερο πτωτικό χάσμα για φέτος.

Εδώ, λόγω της κυριαρχίας των ξένων θεσμικών με διαχειριστές χαμηλού κόστους για τις εταιρίες που τους απασχολούν, οδηγός είναι και θα είναι η προσέγγιση με βάση της στατιστικής εικόνας. Για αυτό από το άνω όριο των γραμμών απόκλισης (Bollinger Bands) από τον ΚΜΟ20, ο ΓΔ βρέθηκε απότομα στο κάτω, με τάση να το ξεπεράσει ανοίγοντας δρόμο προς τις 850 μονάδες. Το ίδιο ίσχυε και για τις τιμές των blue chip.

Η ξαφνική επιστροφή στην τάση φυγής από το ρίσκο έφερε τόσο μεγάλες απώλειες που δεν αποκλείεται σήμερα να υπάρξει στην Ευρώπη αντίδραση. Την “προετοίμασαν” η αντίδραση από τα χαμηλά των δεικτών στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης και τα δειλά αλλά υπαρκτά κέρδη των δεικτών αρκετών ασιατικών σήμερα. Άλλωστε εμφανίστηκαν τοποθετήσεις από τις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες που υποστήριζαν πως η Evergrande δεν μπορεί να γίνει Lehman.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν τη Δευτέρα, με τον Nasdaq να υποχωρεί ενδοσυνεδριακά περισσότερο από 3%, καθώς αυξήθηκαν οι ανησυχίες για τον ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης και την πιθανή επιμόλυνση από τα προβλήματα της China Evergrande. Οι επενδυτές ήταν επίσης νευρικοί ενόψει της συνεδρίασης πολιτικής της Federal Reserve αυτήν την εβδομάδα. Η Microsoft Corp, η Alphabet Inc, η ιδιοκτήτρια Google, η Amazon.com Inc, η Apple Inc, η Facebook Inc και η Tesla Inc ήταν μεταξύ των περισσότερο πτωτικών στον S&P 500. Αλλά και οι 11 κύριοι τομείς του S&P 500 ήταν καθοδικοί, με τις οικονομικά ευαίσθητες ομάδες να υποχωρούν περισσότερο όπως οι εταιρίες στην ενέργεια. Ο τραπεζικός υποδείκτης μειώθηκε πάνω από 4%, παρακολουθώντας τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς οι ανησυχίες για την πτώχευση της Evergrande φαίνεται να επηρεάζουν την ευρύτερη αγορά.

Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones υποχώρησε 614,41 μονάδες, ή -1,78%, στις 33.970,47 μονάδες, ο S&P 500 έχασε 75,26 μονάδες, ή -1,70%, στις 4.173,57 και ο Nasdaq Composite 330,06 μονάδες, ή 2,19%, στις 14.713,90 μονάδες.

Από το απόγευμα της Δευτέρας, λίγο περισσότερο από τις μισές μετοχές του S&P 500 μειώθηκαν κατά 10% ή περισσότερο από τα υψηλότερα επίπεδα των 52 εβδομάδων, συμπεριλαμβανομένων 93 μετοχών κάτω κατά 20%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv. Ο δείκτης αστάθειας CBOE, γνωστός ως μετρητής φόβου της Wall Street, έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα τεσσάρων μηνών.

Οι αναλυτές της Morgan Stanley δήλωσαν ότι περίμεναν μια διόρθωση 10% στον S&P 500 καθώς η Fed αρχίζει να χαλαρώνει τη νομισματική της στήριξη, προσθέτοντας ότι τα σημάδια της καθυστέρησης της οικονομικής ανάπτυξης θα μπορούσαν να την εμβαθύνουν στο 20%.

ΕΥΡΩΠΗ

Όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν χαμηλότερα, με τις τράπεζες να πέφτουν κατά 4,3%, ενώ οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, τα τρόφιμα και τα ποτά και τα ακίνητα σημείωσαν τη μικρότερη πτώση. Οι ασιατικές μετοχές έκλεισαν κατακόρυφα χαμηλότερα μετά από μια καταιγιστική συνεδρίαση για τον όμιλο China Evergrande, τον πιο χρεωμένο κατασκευαστή ακινήτων στον κόσμο. «Πιο σημαντική για την άποψη των αγορών παγκόσμια είναι η Αυτό είναι ιδιαίτερα κακό νέο για τις εταιρίες εξόρυξης μετάλλων». Δήλωσε ο Russ Mold, επενδυτικός διευθυντής στην AJ Bell για να αιτιολογήσει των πτώση του δείκτη αυτού του κλάδου κατά -3,6% χθες με παράλληλη υποχώρηση των τιμών των commodities.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς STOXX 600 μειώθηκε για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες λόγω ανησυχιών σχετικά με την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, τον αυξανόμενο πληθωρισμό, τα επίμονα υψηλά κρούσματα COVID-19 και τη μετάβαση σε αυστηρότερους κανονισμούς των κινεζικών επιχειρήσεων.

Η συνεδρίαση πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την Τρίτη και την Τετάρτη είναι στο επίκεντρο, καθώς η κεντρική τράπεζα αναμένεται να θέσει τις βάσεις για τον περιορισμό του μαζικού ερεθίσματος για την επούλωση των πληγέντων από τα μέτρα κατά της πανδημίας.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, κατά 12% αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία τον Αύγουστο σε ετήσια βάση και κατά 1,5% σε μηνιαία. Είναι η μεγαλύτερη ετήσια άνοδος από το 1974, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης φόβου της Ευρώπης σημείωσε υψηλό σχεδόν οκτώ μηνών. Έτσι, ο Stoxx 600 υποχώρησε -1,67% στις 454,12 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα -0,86% στις 6.903,91 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση -2,31% στις 15.132,06 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -1,74% στις 6.455,81 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ έχασε -1,20% με τον ιταλικό ΜΙΒ να βουλιάζει κατά -2,60%.

ΧΑ

Συντονισμένο με την φυγή από το ρίσκο διεθνώς, με οδηγό τις Τράπεζες, απώλειες -2,27%

Η αγορά στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας ανησύχησε, στη συνέχεια τρόμαξε και άφησε στο κλείσιμο τρομαγμένους τους επενδυτές. Οι επενδυτές στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 892,13 από 912,81 μονάδες με μεταβολή -2,27% ή 20,68 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 77,112 από 126,903 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση. Η αξία των πακέτων ήταν 7,876 εκατ. ευρώ για τις ΑΛΦΑ (3,277 εκατ. ευρώ), ΟΠΑΠ (2,714 εκατ. ευρώ), TITC (1,885 εκατ. ευρώ), ΕΤΕ (502 ευρώ).

Τη διακύμανση (16,27 μονάδες) όρισαν το κατώτερο που εμφανίστηκε στις 15:49 και ήταν οι 886,07 μονάδες, ενώ το ανώτερο ήρθε τις 10:30, και ήταν οι 902,34. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 17 από 48 την προηγούμενη σημείωσαν άνοδο και 99 από 59 απώλειες ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 7 από 21. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 64,148 από 65,387 δις ευρώ την Παρασκευή.

Η Αθήνα στο άνοιγμα εμφάνισε πτωτικό χάσμα πάνω από 10 μονάδες, που έγινε ανώτερο μέρας και από την πρώτη ώρα σημείωσε τιμές γύρω από τις 891 μονάδες. Κατόπιν φάνηκε να ισορροπεί η ζήτηση την προσφορά και κινήθηκε πλάγια μεταξύ 890 και 892 μονάδων ως τις 15:15. Αλλά η συνέχεια στις πιέσεις τον οδήγησε στο κατώτερο μέρας στις 886,07 μονάδες στις 15:49. Ακολούθησε αντίδραση επί 70 λεπτά που τον έφερε στις 17:00 στις 890,74 μονάδες. Ήταν οι ρευστοποιήσεις στις Τράπεζες και στα προσφάτως κερδισμένα blue chip που τον έστειλαν στις 886 μονάδες.

Μετά την ημέρα της εκπνοής, οι επιλογές των θεσμικών δεν περιλαμβάνουν την παραμικρή μέριμνα για το τι συμβαίνει στην αγορά παραγώγων και αφορούν τις προσδοκίες τους για την τάση στο υπόλοιπο διάστημα ως το τέλος του μήνα και όχι μόνο. Αυτές λοιπόν σήμερα με την βοήθεια της διεθνούς τάσης έγιναν εξαιρετικά δυσοίωνες.

Πτώση στην Αθήνα και μάλιστα εν μέσω καθοδικών συνεδριάσεων στα ασιατικά τα ευρωπαϊκά και τα αμερικάνικα χρηματιστήρια. Πιθανά επηρεάστηκαν από την πιθανότητα της κατάρρευσης μιας κατασκευαστικής εταιρίας στην Κίνα που το χρέος της είναι 1,6 φορές το ΑΕΠ της Ελλάδας. Λιγοστοί αναλυτές το σαββατοκύριακο θεωρούσαν πιθανό να λειτουργήσει η χρεοκοπίας της, σαν αυτή της Lehman του 2008. Εδώ είχαμε την 8 πτωτική κατάληξη, στις 14 συνεδριάσεις στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου.

Η εξέλιξη της πορείας της αγοράς

Στο πρώτο μέρος, μόλις συμπληρώθηκε μια ώρα και ένα 3λεπτο είχε προκύψει η εγγραφή τιμών για τον ΓΔ οριακά κάτω των 891 μονάδων ως τις 11:35. Στη συνέχεια επί ώρες κινήθηκε πλάγια και πέρασε σε αναζήτηση πυθμένα μετά τις 15:15 έτσι έφθασε στις 15:49 στο κατώτερο των 886,07 μονάδων. Ακολούθησε μια σταθερά κλιμακούμενη άνοδος που σταμάτησε στις 890,74 μονάδες στις 17:5009. Ακολούθησε μια ανοδική ώθηση στις δημοπρασίες. Έτσι οι επιλογές των θεσμικών έφεραν τον ΓΔ πάνω από τις 892 μονάδες.

Την τροχιά στη διακύμανση της αγοράς όρισε η εξέλιξη του ΔΤΡ που εμφάνισε ενδοσυνεδριακά μεγάλες απώλειες και το μέγιστο των απωλειών του ήταν το -4,6%, 20 λεπτά πριν την εγγραφή του κατώτερου μέρας στον μέσο όρο καθώς ο ΔΡΤ έγραψε τον πυθμένα του στο πρώτο μέρος και για την ακρίβεια στις 15:34. Ενώ το rebound που ήρθε στις δημοπρασίες, ήταν σε μικρό ποσοστό απόρροια της αντίδρασης από τα χαμηλά του ΔΤΡ που στο τέλος των ελεύθερων συναλλαγών βρέθηκε στις 555,11 για να κλείσει με απώλειες -4,03% στις 555,90 μονάδες μακριά από το ανώτερο μέρας των 568,33 στα άνοιγμα με πτωτικό χάσμα 11 μονάδων. Ο κλάδος επηρέασε συνολικά αρνητικά τη διάθεση των επενδυτών για αγορές, και έτσι, απουσίαζαν τα ανοδικά blue chip στο τέλος.

Από τις Τράπεζες το μήνυμα μέσω των μεταβολών τους, που πάλι σήμερα διέφεραν από μετοχή σε μετοχή, είναι πως υπάρχουν ακόμα σημαντικά εμπόδια στην προσπάθεια για να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των θεσμικών. Αξίζει να ληφθεί υπόψη ότι κυκλοφόρησε αναβάθμιση των συστημικών τραπεζών από την Moody s. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου συνολικά ήταν 22,927 εκατ. ευρώ και η ΑΛΦΑ (-4,27%) απασχόλησε 6,384 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (-5,68%) 5,318 εκατ., η ΠΕΙΡ (-3,32%) 3,471 εκατ. και η ΕΥΡΩΒ (-2,90%) 4,418 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα πακέτα.

Ο FTSE25 έκλεισε με πτώση -2,32% στις 2155,78 από 2207,07 μονάδες την προηγούμενη 14 περίπου μονάδες πάνω από το κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσης, ενώ ο FTSEΜ είχε απώλειες -2,73%. Το ρόλο των μετοχών του FTSE25 που ώθησαν ανοδικά δεν ανάθεσαν σε κανένα οι επενδυτές στο ξεκίνημα της τέταρτης βδομάδας του Σεπτέμβρη. Στον αντίποδα με ημερήσια πτώση πάνω από -3,00% οι ΕΤΕ -5,68% ΑΛΦΑ -4,27%, ΔΕΗ -3,91%, ΕΛΧΑ -3,80%, ΠΕΙΡ -3,32% και ΑΔΜΗΕ -3,31%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Η πτώση διατήρησε το ενδιαφέρον και δικαίωσε το discount στα ΣΜΕ του FTSE25

Οι Κεντρικές τράπεζες στην ΕΕ, στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελβετία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες, την Ταϊβάν, τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική, την Τουρκία και την Ουγγαρία έχουν όλες συναντήσεις αυτήν την εβδομάδα. Η Norges Bank αναμένεται να είναι η πρώτη στο G10 που θα αυξήσει τα επιτόκια. Η Fed, πιθανολογούν οι αναλυτές, πως θα ξεκαθαρίσει το δρόμο για τη σταδιακή μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στη συνεδρίαση επί της νομισματικής πολιτικής της την Τρίτη και την Τετάρτη. Η αγοραία συναίνεση θεωρεί ότι η ανακοίνωση θα καθυστερήσει μέχρι τις συναντήσεις Νοεμβρίου ή Δεκεμβρίου. Στο πολιτικό πεδίο, στο τέλος της εβδομάδας έχουμε αύξηση της αβεβαιότητας με τις εκλογές στον Καναδά και τη Γερμανία. Ενώ κατάσταση τύπου Lehman απειλεί την Κινεζική οικονομία λόγω της πιθανής χρεοκοπίας της Evergrande με υποχρεώσεις ύψους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Κάτω από αυτά τα δεδομένα η διάθεση για φυγή από το ρίσκο στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά εκτινάχθηκε και καθόρισε τις κινήσεις των θεσμικών στην Αθηναϊκή αγορά. Ακριβώς όπως φοβόντουσαν οι αναλυτές που ειδοποιούσαν για προσέγγιση των συναλλαγών με επιφύλαξη.

Οι traders στα παράγωγα την Παρασκευή είχαν στοιχηματίσει υπέρ της πτώσης που σημειώθηκε τη Δευτέρα και η στήλη το υπογράμμισε με τον τίτλο του σχολίου. Για αυτό χθες είχαμε αύξηση στα ανοικτά ΣΜΕ του 25άρη με όγκο για τη νέα κυρίαρχη σειρά μεγαλύτερο από την προηγούμενη.

Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 πτωτικά σε αρνητικό πεδίο μόνιμα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 29,91 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 51,29 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2177,16 μονάδες, ήρθε στις 10:30. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 15:48 και ήταν οι 2142,17. Το κλείσιμο στις 2155,78 από 2207,07 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -2,32% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 14,067 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Οκτωβρίου ο όγκος ανήλθε στα 983 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας τις 2167,00 μονάδες, κατώτερο τις 2133,00 και τελευταίες πράξεις στις 2151,25 από 2191,25, με τιμή κλεισίματος στις 2143,75 από 2184,25 και ανήλθαν σε 5189 από 5027 οι ανοικτές θέσεις. Επίσης άλλαξαν χέρια 55 ΣΜΕ λήξης Νοεμβρίου με ανώτερο μέρας τις 2146,00 μονάδες, κατώτερο τις 2130,25 και τελευταίες πράξεις στις 2142,00, με κλείσιμο στις 2142,50 από 2185,75 και οι ανοικτές θέσεις ανήλθαν σε 123 από 72.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη οι όγκοι ήταν αξιοπρεπείς. Στα calls του 25άρη της σειράς Οκτωβρίου ο όγκος ήταν 95 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2100 ως τις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς διακινήθηκαν 21 συμβόλαια, 20 για τιμή εξάσκησης στις 2100 μονάδες και 1 στις 2350. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Οκτωβρίου εμφανίστηκε όγκος 111 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης από τις 2050 μονάδες ως τις 2150. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς λήξης Νοεμβρίου εμφανίστηκε όγκος 22 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης τις 2050 και 2100 μονάδες.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, Δεκεμβρίου, δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 556,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 2.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, που βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 552,64 μονάδες (-4,59%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 555,11 (-4,16%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 555,9 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 4,03%. Η πτώση κατά -4,03% του ΔΤΡ είναι η μεγαλύτερη του τελευταίου διμήνου, με την αμέσως μεγαλύτερη από τις 19/7 (-6,53%). Αν η διόρθωση φέρει κλείσιμο χαμηλότερα των 550 μονάδων, θα δώσει σήμα εξόδου, που θα εφαρμόσουν τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με βάση την στατιστική εικόνα του κλάδου. Οι επόμενες στηρίξεις στις 532 και 520 μονάδες. Η κάθοδος ενίσχυσε τις αντιστάσεις στις 600, 635, 655 και 688 μονάδες.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές υποχώρησαν. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 5547 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,10 ευρώ και δημιουργήθηκαν 42.157 από 42.369 ανοικτά ΣΜΕ.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 4610 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με κλείσιμο στα 2,50 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ ανήλθαν σε 30.388 από 30.573.

Της ΕΥΡΩΒ με 1642 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 0,829 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 30561 από 31560.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 1371 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,37 ευρώ και 22.026 από 21.847 ανοικτά ΣΜΕ.

Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 1702 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου για ΔΕΗ, τα 668 ΣΜΕ για ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με αμέσως επόμενα σε όγκο τα ΣΜΕ της ΙΝΤΚΑ με 599 συμβόλαια για τη σειρά Δεκεμβρίου.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν σημαντικό και αφορούσε στα 125.000 συμβόλαια για ΕΥΡΩΒ, στα 16.000 για ΟΠΑΠ, στα 14.000 για ΕΛΧΑ, στα 12.000 για ΒΙΟ, στα 5.130 για ΟΤΕ, στα 4.848 για ΤΕΝΕΡΓ και στα 1420 για ΟΛΠ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Από την Eurobank Eq. ανέφεραν: “Καθαρά πτωτική συνεδρίαση στο Χ.Α., καθώς οι Αγορές του εξωτερικού φαίνεται πως έχουν διάθεση διόρθωσης, λόγω των ανησυχιών για το πρόγραμμα επαναγοράς από την FED, αλλά και από την Κίνα”.

Η Leon Depolas Sec. ειδοποίησε : “Αυξημένες απώλειες καταγράφηκαν σήμερα το πρωί στην Αγορά του Χονγκ Κονγκ, εν μέσω ανησυχιών για την Αγορά Ακινήτων και τις εξελίξεις στην Evergrande. Παράλληλα εντός της εβδομάδας, πλην Fed, συνεδριάζουν και οι Κεντρικές Τράπεζες ΗΒ και Ιαπωνίας, με αποτέλεσμα οι πιθανές νέες λεπτομέρειες σχετικά με την ακολουθούμενη νομισματική πολιτική που θα προκύψουν, να βρεθούν στο επίκεντρο της Παγκόσμιας Επενδυτικής Κοινότητας. Στο εσωτερικό, από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση, αναμένουμε τα αποτελέσματα της ΔΕΗ την Πέμπτη το απόγευμα. Συνολικά, η περίπτωση υποχώρησης των Διεθνών Αγορών, ενδεχομένως να επισκιάσει την βελτίωση των συνθηκών στην Εγχώρια Οικονομία, ήτοι το πτωτικό ρίσκο παραμένει για τον ΓΔΧΑ”.

Από την Merit Sec.επισήμαναν: “Οι ανακοινώσεις της Fed την Τετάρτη θα δώσουν τον τόνο τόσο στις Διεθνείς Αγορές, όσο και στο Χ.Α. Καλά τα αποτελέσματα εξαμήνου της Αεροπορίας Αιγαίου, λόγω του περιορισμού των καθαρών ζημιών, της παραγωγής ελεύθερων ταμειακών ροών και της μείωσης του καθαρού δανεισμού. Έκτακτη γ.σ. στις 12 Οκτωβρίου για την Epsilon Net, με θέμα την μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής από €0,30, σε €0,075 με ταυτόχρονη αύξηση του συνολικού αριθμού των μετοχών από 13.400.000, σε 53.600.000 κοινές ονομαστικές μετοχές (split) και την αντικατάσταση κάθε 1 παλαιάς κοινής ονομαστικής μετοχής, με 4 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές”.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης

“Πλέον οι περισσότεροι Οίκοι και Επενδυτικές Τράπεζες, έχουν την Χώρα ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα, μετά από αρκετά χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι σχεδόν κάθε εβδομάδα έχουμε σοβαρά θετικά νέα, χωρίς ακόμα η Αγορά να τα αφομοιώνει σε πρώτο χρόνο. Έχουμε πει ότι η Αγορά έχει τους δικούς της κανόνες και χρόνους, οπότε την έχουμε συνηθίσει αρκετές φορές να συμπεριφέρεται “αλλοπρόσαλλα”.

Από την άλλη όλα δείχνουν πως είμαστε σε μία φάση που αρχίζει και ανοίγει η κάνουλα του δανεισμού, η οποία μπορεί να προσδώσει στις Τράπεζες αυξημένη λειτουργική κερδοφορία. Ο τρόπος που κινούνται στο ταμπλό είναι αργός, χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις, κάτι που συνάδει σε κατάσταση μαζέματος.

Αυτά που δείχνουν να ανησυχούν το τελευταίο διάστημα τους Επενδυτές είναι ο πληθωρισμός και τα γεωπολιτικά με την Τουρκία, με την Τελευταία να συνεχίζει να ψάχνει τρόπους να μπει στο ενεργειακό παιχνίδι. Τώρα το κομμάτι του πληθωρισμού φαίνεται να είναι απόρροια, από την άνοδο Μεταφορών, Βασικών Μετάλλων και Ενέργειας. Σίγουρα ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας παίζει τον ρόλο του, χωρίς να ξέρουμε το που θα οδηγήσει στο μέλλον.

Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε όλο και περισσότερους να ανεβάζουν το ποσοστό της ανάπτυξης για το 2021 βλέποντας ότι θα ξεπεράσουμε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Ουσιαστικά η ευμάρειά μας εξαρτάται από το μέγεθος της ανάπτυξης και το πόσο γρήγορα μπορεί να επιστρέψει στα επίπεδα του 2007.

Ο Όμιλος Viohalco ήλθε και πάλι στο προσκήνιο με την ΕΛΧΑ να εκπλήσσει την Αγορά ενώ αναμένονται και τα αποτελέσματα της Cenergy. Από την άλλη, εντύπωση προκάλεσε και η ΔΕΗ, μιας και κράτησε πολύ μικρό μέρος των αρχικών κερδών της προηγούμενης Δευτέρας, με την Αγορά να περιμένει τα αποτελέσματα την Πέμπτη που μας έρχεται.

Παραμένουμε αισιόδοξοι για την Αγορά, συνεχίζοντας να πιστεύουμε ότι οι γρήγορες άνοδοι μπορεί να προσφέρουν γρήγορες αποδόσεις και υψηλή αδρεναλίνη, αλλά δεν είναι και πανάκεια σε μία Αγορά που αργά αφομοιώνει αποτιμήσεις, φτιάχνοντας όγκους σε κοντινά επίπεδα. Η Εγχώρια Αγορά θα αποφασίσει το πότε και το πώς θα ‘δει’ το 1 μπροστά, για να αρχίσουν να συζητάνε περισσότεροι για το Χρηματιστήριο. Άλλωστε την δόξα πολλοί μίσησαν και τα κέρδη του Γείτονα πολλοί ζήλεψαν”.

Σήμερα

Τα χρηματιστήρια παγκόσμια αντιπαλεύουν τους φόβους, που προκλήθηκαν από προβλήματα στην China Evergrande και την πιθανότητα μετάδοσης αυτών, καθώς οι αυξανόμενοι κίνδυνοι ότι ο γίγαντας στην αγορά ακινήτων θα μπορούσε να αθετήσει το τεράστιο χρέος του, ώθησε τους επενδυτές να εγκαταλείψουν τα πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.

Οι ασιατικές αγορές ήταν νευρικές με όγκους που μειώθηκαν λόγω των αργιών στην Κίνα, την Ταϊβάν και τη Νότια Κορέα. Ο Hang Seng ανέκαμψε από την αρχική του πτώση για να διαπραγματευτεί σχεδόν επίπεδα, καθώς οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες και οι εταιρείες ακινήτων ανέκαμψαν. Στις 8:20 έχει μεταβολή -0,48% μετά από δυο ώρες με διαρκή αλλαγή πρόσημου ενώ ο ιαπωνικός Nikkei “επέστρεψε” από τις διακοπές με πτώση σχεδόν 2% αφού χάνει στις 8:20 ώρα Ελλάδας -1,71%.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 σημείωναν άνοδο +0,56% στις 8:20 δική μας ώρα μετά τη μεγαλύτερη πτώση του δείκτη σε δύο μήνες χθες τη νύχτα και το κινεζικό γιουάν ανέκαμψε στις υπεράκτιες συναλλαγές για να ανακτήσει τις ζημίες της Δευτέρας. Οι αγορές στην ηπειρωτική Κίνα και την Ταϊβάν ήταν ακόμα κλειστές την Τρίτη, ενώ οι κορεατικές αγορές παραμένουν κλειστές μέχρι την Τετάρτη.

Οι επενδυτές φοβούνται ότι μια ανοργάνωτη κατάρρευση ή εκκαθάριση στην Evergrande θα μπορούσε να διαταράξει τον τομέα των ακινήτων της Κίνας σε μια εποχή που η ανάπτυξη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου φαίνεται ήδη εύθραυστη.

Αλλού, το χρηματιστήριο της Αυστραλίας σταθεροποιήθηκε με άνοδο +0,23% μετά την πτώση των μετοχών των μεγάλων εταιριών εξόρυξης σιδηρομεταλλεύματος της χώρας BHP, Rio Tinto και Fortescue Metals καθώς οι ταλαντεύσεις της Evergrande πυροδότησαν ανησυχίες σχετικές με τη μελλοντική ζήτηση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα