Tις προοπτικές κερδοφορίας συζητούν θεσμοί και τράπεζες

Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021 06:57
UPD:06:57
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Της Ειρήνης Σακελλάρη

Με ατζέντα διαφορετική η οποία φέρει αναπτυξιακή ταυτότητα προσέρχονται στο διάλογο με τις τράπεζες οι θεσμοί στο πλαίσιο της επόμενης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Οι συναντήσεις, πάντα διαδικτυακές έχουν προσδιοριστεί για την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Εν τω μεταξύ και ενώ ο SSM που βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τις τράπεζες θέτει από καιρού εις καιρόν το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου καθόλου το θέμα αυτό δεν υπάρχει στην ατζέντα που κοινοποίησαν οι θεσμοί προς τις τράπεζες.

Το γεγονός πάντως πως οι θεσμοί δεν εντάσσουν το θέμα αυτό στην ατζέντα τους είναι σαφέστατη ένδειξη πως δεν προτίθενται στην παρούσα φάση να ασχοληθούν με το θέμα αυτό. Θα αναμένουν οι τράπεζες  να βελτιώσουν την ποιότητα των κεφαλαίων του, βελτίωση η οποία θα οδηγήσει σε αντικατάσταση των κεφαλαίων του DTC.

Με προοπτική κερδοφορίας και αλλάζοντας εποικοδομητικά την ατζέντα οι θεσμοί προσέρχονται σε διάλογο με τις ελληνικές τράπεζες την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου στο πλαίσιο της μεταμνημονιακή αξιολόγησης. 

Την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου οι θεσμοί θα έλθουν σε διαδικτυακή επαφή με τις ελληνικές  τράπεζες με ατζέντα  διαφοροποιημένη  σε σχέση με τις προηγούμενες,  χωρίς ωστόσο οι διαφορές να αποκλίνουν  πολύ από όσα οι θεσμοί θεωρούν κορυφαία θέματα για τα  ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.

Με θέμα τις προοπτικές της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών ανοίγει η διμερής συζήτηση ενώ επί τάπητος τίθεται και το θέμα της πιστωτικής επέκτασης ως μέσον το οποίο μπορεί δυνητικά να διασφαλίσει την κερδοφορία στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα. Ας σημειωθεί πως οι τράπεζες προχωρούν τις ενέργειες για πιστωτική επέκταση αλλά παρά τις μεγάλες εκταμιεύσεις στις οποίες έχουν προβεί οι ροές τους παραμένουν αρνητικές μιας και οι περισσότερες επιχειρήσεις αποπληρώνουν το δανεισμό τους και εκδίδουν ομολογιακά δάνεια εις αντικατάσταση του δανεισμού αυτού.

Ξεκινώντας από τους σχεδιασμούς  που θα περάσουν μέσα από το σχήμα του Ηρακλή οι θεσμοί προτίθενται να μην αφήσουν τις τράπεζες χωρίς έλεγχο σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια ενώ συζητούν για μια ακόμη φορά τους σχεδιασμούς τους για τιτλοποιήσεις.

Ιδιαίτερη μνεία συνεχίζει να γίνεται σε ότι αφορά τις επιπτώσεις του χαρτοφυλακίου των πιστωτικών ιδρυμάτων της πανδημίας και της λήξης των μορατορίων. Μολονότι οι επιπτώσεις σε ότι αφορά τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα δεν είναι μεγάλες εν τούτοις επειδή αυτή είναι η περίοδος ωρίμανσης οι θεσμοί επιμένουν στο συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο. Στη χώρα μας ωστόσο η αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης επί τα βελτίω απαντά στο ερώτημα αυτό.

Η ατζέντα θα αφορά ξεχωριστά σε κάθε τράπεζα τα θέματα αναπλήρωσης κεφαλαίου όπως και τις εκδόσεις τις σχετικές με τα MREL.

Ξεχωριστό κομμάτι των συζητήσεων αποτελούν τα στοιχεία το α εξαμήνου του 2021 και η προοπτική για ολόκληρο το έτος.

Η επέκταση του Γέφυρα Ι το πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙ και τα σχήματα με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου παραμένουν πάντα στο επίκεντρο των συζητήσεων τραπεζών με θεσμούς.

Τέλος μεγάλο βάρος δίνουν οι θεσμοί στην αξιολόγηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, στα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν για τους πυρόπληκτους αλλά και στην πρόοδο των πλειστηριασμών. Τα τελευταία αυτά στοιχεία τα εξετάζουν τόσο από την πλευρά της κρατικής μέριμνας όσο και από εκείνη των τραπεζών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα