Κίνα: Οργανισμός για τη διαχείριση των συναλλαγματικών αποθεμάτων

Παρασκευή, 09 Μαρτίου 2007 10:43

ΣΧΕΔΙΑ για τη δημιουργία ενός οργανισμού που θα βοηθήσει στη διαχείριση του 1,07 τρισ. δολ. σε συναλλαγματικά αποθέματα, κάνει η κυβέρνηση της Κίνας, ο οποίος θα επενδύσει σε εταιρείες με παρόμοιο τρόπο, όπως η Temasek Holdings Pte της Σιγκαπούρης.

Ο νέος οργανισμός θα επιδιώξει την «μεγιστοποίηση των κερδών» από τα αποθέματα, με ανάλογες πρακτικές κτικές που ακολουθούν άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Temasek, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Κίνας, Τζιν Ρεντζίνγκ, μιλώντας σήμερα προς τους δημοσιογράφους.

Η Κίνα επιδιώκει να επενδύσει πιο αποτελεσματικά τα συναλλαγματικά της αποθέματα για να στηρίξει την οικονομία που αναπτύχθηκε πέρυσι με ρυθμό 10,7%, αγοράζοντας μερίδια σε εταιρείες, ορυχεία, πετρελαιοπηγές και πηγές φυσικού αερίου. Η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη κάτοχος αμερικανικών ομολόγων, τώρα επενδύει κυρίως τα συναλλαγματικά της αποθέματα σε ομόλογα των ΗΠΑ.

Η κρατική εταιρεία της Σιγκαπούρης, Temasek, διπλασίασε τα περιουσιακά της στοιχεία στην Ασία, στα 44 δισ. δολ. Σιγκαπούρης (28,8 δισ. δολ. ΗΠΑ) τη χρήση που έληξε τον Μάρτιο του 2006, αγοράζοντας μερίδια σε εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων και σε δύο από τις τρεις μεγαλύτερες τράπεζες στην Κίνα, κινηματογράφους στην Ινδία καθώς και σε εταιρείες κλωστοϋφαντουργιών.

Οι συνολικές αποδόσεις στους μετόχους της Temasek αυξήθηκαν 24% την περίοδο, όπως και ο δείκτης MSCI AC Asia Pacific εκτός της Ιαπωνίας και είχαν καλύτερη επίδοση από τον δείκτη του Χρηματιστηρίου της Σιγκαπούρης, Straits Times, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Το κινεζικό νόμισμα γιουάν, σημείωσε άνοδο 0,01%, φθάνοντας στα 7,7395 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ χθες, και στα υψηλότερα επίπεδα από το 2005. Από τον Ιούλιο του 2005 το γιουάν έχει σημειώσει άνοδο 7%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα