Ποιοι παράγοντες θα συνδράμουν στη μείωση της «ψαλίδας» των επιτοκίων

Παρασκευή, 09 Μαρτίου 2007 15:58

Τα τραπεζικά επιτόκια στην Ελλάδα έχουν μειωθεί σημαντικά από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, ωστόσο, εξακολουθούν να είναι υψηλότερα από ό,τι κατά μέσον όρο στη ζώνη του ευρώ, και μάλιστα σε μερικές κατηγορίες τραπεζικών προϊόντων η απόκλιση είναι σημαντική, επισημαίνεται σε μελέτη που δημοσιεύεται στο τελευταίο Οικονομικό Δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η ενίσχυση των δικαιωμάτων των πιστωτών και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δικαστικού συστήματος ως προς τη διασφάλισή τους θα συντελούσαν στον περιορισμό του πιστωτικού κινδύνου στον οποίο εκτίθενται οι τράπεζες στην Ελλάδα, και θα υποβοηθήσουν την περαιτέρω σύγκλιση των επιτοκίων προς τα αντίστοιχα στη ζώνη του ευρώ.

Το ίδιο ισχύει και όσον αφορά την εξασφάλιση πληρέστερης πληροφόρησης για την οικονομική συμπεριφορά των υποψήφιων δανειοληπτών, π.χ. μέσω της λειτουργίας της "Τειρεσίας ΑΕ". Ακόμη, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των συναλλασσομένων, ώστε να επιλέγουν τα τραπεζικά προϊόντα με τους πλέον συμφέροντες γι' αυτούς όρους, θα οδηγούσαν σε ορθολογικότερη σύνθεση κατά προϊόν των συνολικών καταθέσεων και δανείων.

Εξάλλου, η συνέχιση της προσπάθειας των ελληνικών τραπεζών για βελτίωση της αποτελεσματικότητάς τους και περιορισμό του λειτουργικού τους κόστους αναμένεται επίσης να συμβάλει στον περιορισμό του περιθωρίου επιτοκίου, στο βαθμό που μέρος τουλάχιστον της προκύπτουσας ωφέλειας θα μετακυλίεται στα επιτόκια. Τέλος, στη μελέτη επισημαίνεται ότι θα πρέπει να εξασφαλίζονται όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικές συνθήκες λειτουργίας της τραπεζικής αγοράς, ώστε να μην ευνοούνται φαινόμενα άσκησης μονοπωλιακής ισχύος εκ μέρους των τραπεζών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα