Εβδομάδα ανακούφισης

Ράλι στην Ευρώπη και μέτρια άνοδος στη Wall Street
Σάββατο, 10 Μαρτίου 2007 00:01

ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ για την αμερικανική αγορά εργασίας, τα οποία έδειξαν ότι οι εργοδότες προχώρησαν σε περισσότερες του αναμενομένου προσλήψεις τον προηγούμενο μήνα, ανακούφισαν τους επενδυτές ότι η οικονομία αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς, πυροδοτώντας ράλι στην Ευρώπη και μέτρια άνοδο στη Wall Street.

Τα αμερικανικά blue chips ανέκτησαν πάνω από 25% από τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες της τελευταίας τετραετίας, αφού η πτώση του ποσοστού ανεργίας στις ΗΠΑ ενθάρρυνε αγορές.

Καλύτερες του αναμενομένου εταιρικές κερδοφορίες και εξαγορές βοήθησαν τις ευρωπαϊκές μετοχές να ανακάμψουν από την αναταραχή της περασμένης εβδομάδας που οδήγησε το δείκτη Dow Jones Stoxx 600 στη χειρότερη του επίδοση σε μία τετραετία.

Επιπλέον, τα στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας αποκατέστησαν την εμπιστοσύνη για τους υγιείς ρυθμούς της οικονομίας σε τέτοιο βαθμό ώστε να συνιστούν ισχυρή ανάπτυξη κερδών. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 κέρδισε 0,2%, στις 1.489,00 μονάδες.

Ο FTSE 100 κέρδισε 0,3%, στις 6.245,20 μονάδες, ο CAC 40 κατά 0,3%, στις 5.537,84 μονάδες, και ο DAX κατά 0,1%, στις 6.716,52 μονάδες.

Η DaimlerChrysler, η πέμπτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως, και η βρετανική Tesco ηγήθηκαν της ανόδου μεταξύ των εταιρειών που βασίζονται στις εμπορικές τους σχέσεις με τη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου και την ανάπτυξή της.

Σε θετικό έδαφος η Alliance Boots μετά και την ανακοίνωσή της ότι δέχτηκε προσέγγιση από εταιρεία για εξαγορά. Κέρδη και για τη Thales, καθώς ενισχύθηκαν κατά 25% στο δεύτερο εξάμηνο και ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Τα καλύτερα των αναμενομένων εταιρικά κέρδη αλλά και οι επικείμενες εξαγορές και συγχωνεύσεις δίνουν «καύσιμα» στις αγορές και ενισχύουν τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 από τις άσχημες επιδόσεις του την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα σημερινά στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας στήριξαν τις ευρωαγορές, στις οποίες καταγράφονταν πτωτικές τάσεις.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 0,43%, στις 17.164,04 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα