Κίνα: Εννέα φορές η αύξηση του εμπορικού πλεονάσματος

Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2007 09:38

ΕΝΝΕΑ φορές αυξήθηκε τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας, καθώς οι εξαγωγές αυξήθηκαν τα μέγιστα σε 12 χρόνια, δίνοντας μεγαλύτερο δικαίωμα στις ΗΠΑ να ζητούν πιο ισχυρό γιουάν.

Το χάσμα διευρύνθηκε στα 23,8 δισ. δολ. το δεύτερο υψηλότερο παρά ποτέ εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας, από 2,5 δισ. δολ., σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση των τελωνείων της χώρας, στο Web site της. Κατά μέσον όρο, οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, εκτιμούσαν ότι το εμπορικό πλεόνασμα θα ήταν 7,3 δισ. δολάρια.

Οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση 52% τον Φεβρουάριο. Οι εισαγωγές αναρριχήθηκαν 13%. Το πλεόνασμα τους δύο πρώτους μήνες του 2007 ήταν 39,6 δισ. δολ., περισσότερο από το τριπλάσιο της αντίστοιχης περυσινής χρονικής περιόδους.

Η Κίνα ενδέχεται να αυξήσει σταδιακά την ευελιξία του γιουάν, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της People's Bank of China. Ο υπουργός Εμπορίου της χώρας, Bo Xilai, μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους στο Πεκίνο είπε ότι οι ξένες εταιρείες που παράγουν τα προϊόντα τους στην Κίνα συμμετείχαν στο πλεόνασμα. Η Κίνα λέει ότι θέλει να μειώσει το χάσμα του εμπορικού πλεονάσματος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα