Schering-Plough: 14,4 δισ. δολ. για την Organon της Akzo Nobel

Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2007 10:35

ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την εξαγορά του σκέλους της Akzo Nobel NV, Organon, αντί ποσού 14,4 δισ. δολ. σε μετρητά, για να αποκτήσει πρόσβαση στην παραγωγή αντισυλληπτικών χαπιών και πειραματικών σκευασμάτων, έκλεισε η Schering-Plough Corp.

Η Schering-Plough είπε ότι η εξαγορά θα προσθέσει στη γκάμα της πέντε πειραματικά σκευάσματα, που βρίσκονται στο τελικό στάδιο των κλινικών ερευνών, αλλά και άλλων με προοπτικές, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση.

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία εκτιμά να εξοικονομήσει 500 εκατ. δολ. ετησίως, μετά τα τρία πρώτα χρόνια. Η Organon παράγει αντισυλληπτικά και είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής εμβολίων για ζώα στον κόσμο.

Εξι οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News εκτιμούσαν ότι η Akzo θα πουλήσει το εν λόγω σκέλος της προς 8 δισ. ευρώ (10,5 δισ. δολ.).

Η εμπορική συναλλαγή, που θα ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη του 2007, θα αυξήσει τα κέρδη ανά μετοχή της Schering-Plough κατά περίπου 10 σεντς το πρώτο έτος.

Η Akzo, η μεγαλύτερη εταιρεία χημικών της Ολλανδίας, πουλά την Organon μετά την χαμλή αύξηση των πωλήσεων, αλλά και τις καθυστερήσεις εγκρίσεων πειραματικών σκευασμάτων, όπως του σκευάσματος για τη σχιζοφρένεια.

Η Akzo ήταν η τελευταία εταιρεία που είχε απομείνει μεταξύ των ευρωπαϊκών εταιρειών με φάρμακα και χημικά, μετά τον διαχωρισμό των σκελών των ανταγωνιστριών της από το 2000, την AstraZeneca Plc και την Novartis AG.

Η Organon ιδρύθηκε το 1923 μετά την έναρξη της παραγωγής ινσουλίνης από το πάγκρεας των ζώων. Οι πωλήσεις της μειώθηκαν το 2003 και το 2004, καθώς αντιμετώπισε προβλήματα με πατέντα σκευάσματος που έχασε. Τα έσοδά της αυξήθηκαν 3% το 2005 και 10% το εννεάμηνο του 2006.

Η Organon και το σκέλος φαρμάκων για ζώα, Intervet, απέφεραν έσοδα 3,52 δισ. ευρώ το 2005.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα