Στο «κόκκινο» οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2007 18:51

Απώλειες κατέγραψαν σήμερα οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε ο χρηματο-οικονομικός τομέας εν μέσω ανησυχιών για την αμερικανική αγορά δευτερογενούς δανεισμού.

Τις ανησυχίες αυτές πυροδότησε η ανακοίνωση της New Century Financial Corp., πιστωτικoύ ομίλου που χορηγεί ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια σε άτομα με χαμηλό πιστοληπτικό ιστορικό, ότι σταμάτησε να δέχεται νέα δάνεια, ενώ αναλυτές προειδοποιούν ότι η εταιρεία μπορεί να τεθεί σύντομα υπό καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης.

Όπως σημειώνει η Wall Street Journal, η ρευστότητα στερεύει σε ορισμένους τομείς της αμερικανικής βιομηχανίας δευτερογενούς δανεισμού (subprime lending), δημιουργώντας προβλήματα τόσο σε δανειοδότες όσο και σε δανειολήπτες. Η ξαφνική αποχώρηση της Freemont General από την αγορά δευτερογενών στεγαστικών δανείων, σε συνδυασμό με το αβέβαιο μέλλον της New Century Financial, αλλάζουν τα δεδομένα τόσο για τους δανειοδότες όσο και για τους δανειολήπτες υψηλού ρίσκου, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δεν διαφαίνεται κάποια εναλλακτική.

Πτωτικά κινήθηκαν και οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών ύστερα από την υποχώρηση της τιμής του αργού κάτω από τα 59 δολάρια το βαρέλι.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στους κλάδους χημικών και φαρμακοβιομηχανιών στον απόηχο της είδησης ότι η Akzo Nobel προέβη στην πώληση της Organon BioSciences αντί 14,5 δισεκατομμυρίων δολ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης έκλεισε στις 1.483,14 μονάδες μειωμένος κατά 0,4%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα