«ALMA»: Το πρόγραμμα που βοηθάει τους νέους να βρουν δουλειά στο εξωτερικό

Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2021 11:43
UPD:11:46
REUTERS/ANDREA COMAS

Η πανδημία έχει εμβαθύνει την κρίση ανεργίας μεταξύ των νέων, ειδικά στο νότιο τμήμα της Ευρώπης.

Μέχρι τον Ιούλιο του 2021, 2.854 εκατομμύρια άνθρωποι κάτω των 25 ετών ήταν άνεργοι σε ολόκληρη την ΕΕ, εκ των οποίων συνολικά 2.339 εκατομμύρια προέρχονται από το εσωτερικό της ευρωζώνης, σύμφωνα με τη Eurostat.

Αν και η ανεργία των νέων μειώθηκε από 18,7% πέρυσι σε 16,2% στην ΕΕ και 16,5% στην ευρωζώνη, ο ευρωπαϊκός νότος της καταγράφει σήμερα υψηλά ποσοστά ανεργίας των νέων. Το ποσοστό ανεργίας της Ελλάδας μειώνεται αλλά παραμένει το υψηλότερο στη ζώνη του ευρώ.

Με ένα νέο πρόγραμμά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να αντιμετωπίσει ακριβώς αυτό το πρόβλημα, την ανεργία των νέων σε ολόκληρο το μπλοκ.

Μιλώντας στο Στρασβούργο την Τετάρτη, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας του ALMA, ενός νέου συστήματος τοποθέτησης σε εργασίες, τύπου Erasmus, που αποσκοπεί στην παροχή βραχυπρόθεσμης εργασιακής εμπειρίας σε νέους Ευρωπαίους σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

«Πρέπει να ενισχύσουμε την υποστήριξή μας σε όσους πέφτουν στα κενά - εκείνοι που δεν απασχολούνται, ή δεν εκπαιδεύονται», είπε η πρόεδρος της Επιτροπής στην ετήσια ομιλία της για την κατάσταση της ΕΕ. Η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 έδωσε ένα μάθημα στην Ευρώπη-σχετικά με την ανάγκη να επενδύσουμε όχι μόνο σε βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη, αλλά και σε μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις, τόνισε η φον ντερ Λάιεν.

«Η Ένωση μας θα είναι ισχυρότερη αν μοιάζει περισσότερο με την επόμενη γενιά μας: αντανακλαστική, αποφασιστική, που φροντίζει. Βασισμένη σε αξίες και τολμηρή στη δράση», είπε, προειδοποιώντας να μην «δημιουργηθούν νέα χάσματα» με τους νέους που έχουν εξαπατηθεί από τα πιο δημιουργικά τους χρόνια.

Οι οργανώσεις νεολαίας σε όλο το μπλοκ χαιρέτισαν την πρωτοβουλία της φον ντερ Λάιεν, αλλά προειδοποίησαν ωστόσο για να μην γίνει κάτι ψεύτικο, χωρίς αντίκτυπο.

«Το ALMA θα πρέπει να αναπτυχθεί συμπληρωματικά με το Πρόγραμμα Κινητικότητας του EURES (TMS) που υποστηρίζει ήδη τα 18+ άτομα που επιθυμούν να βρουν δουλειά, πρακτική άσκηση ή μαθητεία σε κράτος μέλος της ΕΕ, στην Ισλανδία ή τη Νορβηγία (π.χ. χρηματοδότηση μαθημάτων γλώσσας, αναγνώριση προσόντων, έξοδα ταξιδιού και διαμονής), «τόνισε η Eurodesk, το ευρωπαϊκό δίκτυο πληροφόρησης για τη νεολαία.

Με πληροφορίες από Euractiv



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα