Market Beat: Η εκπνοή στα παράγωγα “επιβάλει” τη διατήρηση της συσσώρευσης

Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2021 09:37
UPD:09:43

 

  • Τα αμερικανικά χρηματιστήρια έδειξαν πως οι επενδυτές δεν θεώρησαν τις πρόσφατες εξελίξεις τόσο αρνητικές όσο τους φάνηκαν αρχικά.

  • Η απόφαση της κυβέρνησης στην Ισπανία να υπάρξει πλαφόν στην αύξηση των τιμών της ενέργειας έπληξε το επενδυτικό φρόνημα και προκάλεσε πιέσεις στις μετοχές των εταιριών Κοινής Ωφέλειας πανευρωπαϊκά.

  • Ο όμιλος China Evergrande έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο μιας πτώχευσης, καθώς προσπαθεί να συγκεντρώσει κεφάλαια για να πληρώσει δανειστές και προμηθευτές με τις ρυθμιστικές και χρηματοπιστωτικές αγορές να ανησυχούν ότι οποιαδήποτε κρίση θα μπορούσε να διαταράξει το τραπεζικό σύστημα της Κίνας και να προκαλέσει κοινωνική αναταραχή.

  • Έχει μεγάλη επίδραση στη διαμόρφωση της δυναμικής του ελληνικού χρηματιστηρίου η αποτύπωση της ανάπτυξης κρουσμάτων Covid-19, μετά την επιστροφή από τις διακοπές και αφού ανοίξουν τα σχολεία και ξεκινήσει η εργασία στα εργοστάσια και τα γραφεία.

  • Η συσσώρευση επί μέρες σε ζώνη τιμών γύρω από τις 905 μονάδες οδηγεί στο συμπέρασμα πως αγορά θα κινηθεί με αυτή τη λογική ως την αυριανή εκπνοή των σειρών Σεπτεμβρίου.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η επιβεβαίωση, από τα μακροοικονομικά δεδομένα της Κίνας, της επιβράδυνσης της ανάπτυξης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και η αντίδραση ορισμένων κυβερνήσεων στην εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου, έφεραν φυγή από το ρίσκο στην Ασία και την Ευρώπη. Αλλά η εξέλιξη των συναλλαγών στη Wall Street με σταθερής κλίσης άνοδο για όλους τους δείκτες, ήταν ένα σαφές μήνυμα από την αμερικανική αγορά πως οι τελευταίες εξελίξεις δεν είναι και τόσο κακές τελικά. Το σκαμπανέβασμα των χρηματιστηρίων που καθορίζουν την παγκόσμια τάση καθιστά την τρέχουσα συσσώρευση στο ΧΑ απόδειξη υγείας και αυξάνονται οι φωνές που θεωρούν πως τα θετικά μηνύματα από τις εξελίξεις στο εσωτερικό δεν αγνοήθηκαν. Απλά αντιστάθμισαν τον αρνητισμό από την παγκόσμια μεταβλητότητα. Ενώ δεν αποκλείεται, όταν τα δεδομένα για την απειλή του Covid-19 δείξουν πως υπάρχει έλεγχος στην εξάπλωση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα, να κινηθούν ταχύτερα ανοδικά οι αποτιμήσεις στην Αθήνα.

Μπορεί να έχουν διακόψει αρκετοί εγχώριοι επενδυτές τη συμμετοχή στις συναλλαγές, αλλά οι ξένοι θεσμικοί δεν έχουν αφήσει την αγορά στην τύχη της. Χθες το πρωί στις ασιατικές συναλλαγές ήρθε μια δέσμη στοιχείων για την κινεζική οικονομία που έδειξαν πως επιβραδύνεται. Αυτή η πληροφορία κούμπωσε με το μήνυμα της Τρίτης από την αμερικανική. Όπου οι επενδυτές την υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων την ερμήνευσαν ως ένδειξη πως οι καλύτεροι ρυθμοί ανάπτυξης είναι παρελθόν και ξεκινά η υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξης παγκόσμια. Άρα και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα εμφάνιζαν απώλειες. Για αυτό χαρακτηρίσαμε το πνεύμα των συναλλαγών στην Αθήνα ορό αληθείας για τις προθέσεις των θεσμικών.

Για τους ψύχραιμους αγοραίους η συσσώρευση χωρίς να παραβιαστεί η ζώνη 900 – 910 μονάδων ήταν η θετικότερη δυνατή αντίδραση στην απόφαση των επενδυτών παγκόσμια, να προεξοφλήσουν χαμηλότερους ρυθμούς κερδοφορίας. Με χαμηλότερους της προηγούμενης ρυθμούς συναλλαγών, ο μέσος όρος κινήθηκε μεταξύ των 901,91 και 907,48 μονάδων περνώντας πάλι ώρες γύρω από τις 904 μονάδες, με επικεφαλής στη διαμόρφωση των ενδοσυνεδριακών διακυμάνσεων τη μεταβολή στον τραπεζικό κλάδο. Βέβαια η κίνηση του ΔΤΡ ήταν σχεδόν μόνιμα σε αρνητικό πεδίο, αλλά η μείωση των απωλειών του από τα μικρά κέρδη των ΠΕΙΡ ΕΤΕ κρατούσε τον ΓΔ πάνω από τις 904 μονάδες.

Είναι γεγονός πως η συσσώρευση σε στενότατο εύρος τιμών που σε μηνιαία βάση είναι 15 μονάδες και στις συνεδριάσεις της εβδομάδας κάτω των 10, έχει προκαλέσει την διάθεση να σταθούν εκτός συναλλαγών αρκετοί εγχώριοι επενδυτές. Το υπογραμμίζει η αποκλιμάκωση του ημερήσιου τζίρου και το φαινόμενο οι παρατηρήσεις των εγχώριων αναλυτών να περιλαμβάνουν κάποιο σχόλιο για την τρέχουσα συσσώρευση με την αντίληψη πως οι συναλλασσόμενοι αγνοούν σειρά από θετικές εξελίξεις στο εσωτερικό.

Η πρόβλεψη από την Eurobank Eq. αφορά την εικόνα παγκόσμια: “Υπάρχουν ανησυχίες για την ανάκαμψη, αλλά και ανησυχίες για έναρξη απόσυρσης των μέτρων στήριξης από τη FED το Δεκέμβριο, οι οποίες θα επηρεάσουν την πορεία των Αγορών”. Συμφωνεί η Leon Depolas Sec. τονίζοντας: “Πέραν της στήριξης που έχουν δεχθεί οι Οικονομίες, φαίνεται ότι οι προκλήσεις είναι μπροστά μας και αυτό φυσικά ισχύει και για τα Χρηματιστήρια”. Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ συνδέει το διεθνές κλίμα με την τάση της Αθήνας: “Η διατήρηση υψηλού επιπέδου πληθωρισμού στις ΗΠΑ για τον Αύγουστο, προκάλεσε ‘αναταράξεις’ στη Wall Street. Η αυξημένη μεταβλητότητα που αναμένεται να εκδηλωθεί, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για κίνηση του ΓΔ προς οποιαδήποτε κατεύθυνση”.

Ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec Μάνος Χατζηδάκης ωστόσο, από το τέλος της περασμένης εβδομάδας έδωσε μια, υπό αισιόδοξο πρίσμα, εξήγηση για την τρέχουσα συσσώρευση: Η αλλαγή πλεύσης των Κεντρικών Τραπεζών, σε ότι αφορά τα προγράμματα αγορών ομολόγων, περιόρισε την ανοδική δυναμική των Αγορών και επέβαλε στάση αναμονής, η οποία λόγω των χαμηλών συναλλακτικών δεδομένων, ήταν πιο εμφατική στην Εγχώρια Αγορά. Παρά την μετριοπαθή διατύπωση της στάσης της ΕΚΤ, η διστακτικότητα ήταν εμφανής, με αποτέλεσμα πολλά καλά νέα να περάσουν σχεδόν απαρατήρητα. Η έλλειψη αντανακλαστικών, ενδεχομένως, αποδίδεται στις επιφυλάξεις που διατυπώνονται, για το πως θα λειτουργήσει η Οικονομία με τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα. Παρά το γεγονός ότι οι εμβολιασμοί έχουν προχωρήσει, το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί ένα κρίσιμο τεστ για την διαχείριση της καθημερινότητας και φυσικά την οικονομική δραστηριότητα καθώς οι σχολικές αίθουσες, σε συνδυασμό με τις χειμερινές θερμοκρασίες, μπορούν να αποτελέσουν μια σοβαρή πηγή διάδοσης του ιού. Το Καλοκαίρι φάνηκε ότι τα θανατηφόρα κρούσματα και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ μειώνονται, όχι όμως και η ταχύτητα διάδοσης. Αν τελικώς τα κρούσματα μείνουν σε ένα διαχειρίσιμο επίπεδο, η προοπτική για το υπόλοιπο της χρονιάς θα παραμείνει αισιόδοξη. Τα καλά νέα δεν έχουν απαξιωθεί, έχουν μπει ωστόσο σε μια αναμονή και θα επανεξεταστούν αν όλα κυλήσουν χωρίς να υπάρξει πίεση στο Σύστημα Υγείας. Σε αυτό το μεγάλο “αν” συνοψίζεται κυρίως η στάση αναμονής της Αγοράς.

Το δίλημμα του ιδιώτη επενδυτή στην τρέχουσα φάση, αν έχει οδηγηθεί σε κάποιας μορφής στρίμωγμα από τις επιλογές του, είναι το εξής: Αν σχημάτισε το χαρτοφυλάκιό του στο πρώτο τρίμηνο, είδε την αξία του να κορυφώνει στον τελευταίο μήνα του πρώτου εξαμήνου. Έμεινε στην αγορά αισιοδοξώντας για την έκβαση του καλοκαιρινού πειράματος στον τουρισμό. Και αφού ανατρίχιασε, στη βουτιά του Ιουλίου, από την πτώση της αξίας του χωρίς αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίου του, σε σχέση με αυτή στα μέσα Ιουνίου, ανακουφίστηκε με την άνοδο του Αυγούστου. Αλλά στην τρέχουσα επίμονη συσσώρευση παλεύει ανάμεσα στο να ρευστοποιήσει εδώ και τώρα, ή να περιμένει στην άνοδο του Δεκεμβρίου. Ειδοποίηση από τη στήλη. Αν επιβεβαιωθεί η συναίνεση των αναλυτών των ΗΠΑ, φέτος το Δεκέμβριο η Fed θα ξεκινήσει τη μείωση στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, με πιθανότερη την αρνητική αντίδραση από τους επενδυτές παγκόσμια.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Καθώς προχωρούσε η συνεδρίαση χθες το βράδυ, οι τρεις βασικοί δείκτες των αμερικανικών χρηματιστηρίων απόκτησαν ανοδική ορμή, με τις οικονομικά ευαίσθητες κυκλικές μετοχές, τη μικρή κεφαλαιοποίηση και τις μετοχές εταιριών μεταφορών να προηγούνται. Ενώ οι μετοχές αξίας διατηρούσαν αρχικά το πλεονέκτημα, η διάθεση για ρίσκο κέρδισε δυναμική το απόγευμα, περιλαμβάνοντας και τις μετοχές ανάπτυξης.

Μια πληθώρα οικονομικών δεδομένων έδειξαν μείωση του πληθωρισμού και συνεχιζόμενη επιστροφή στην οικονομική κανονικότητα, ακόμη και όταν οι περιορισμοί στην προσφορά, που περιπλέκονται από τον τυφώνα, εμπόδισαν την βιομηχανική παραγωγή. Τα νέα από το μακροοικονομικό πεδίο ήταν θετικά ως προς τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου, καθώς κινήθηκαν χαμηλότερα οι τιμές των εισαγόμενων αγαθών και υπηρεσιών στις ΗΠΑ, καταγράφοντας την πρώτη πτώση από τον Οκτώβριο του 2020. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών εισαγωγών υποχώρησε 0,3% τον Αύγουστο ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 0,3%.

Παράλληλα, ο δείκτης μεταποίησης Νew York Fed Empire ενισχύθηκε στις 34,3 μονάδες, αρκετά υψηλότερα από την άνοδο στις 18 μονάδες που ανέμεναν οι αναλυτές. Επιπλέον, η συνολική βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 0,4% τον Αύγουστο, έναντι εκτίμησης των αναλυτών για άνοδο 0,5%. Αυτά βοήθησαν στην επιστροφή των δεικτών της Wall Street σε ανοδική πορεία μετά τις απώλειες της Τρίτης.

Ο Dow Jones κινήθηκε υψηλότερα +0,68% ή 236,82 μονάδες στις 34.814,39, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,85% στις 4.480,70 μονάδες και ο Nasdaq ενισχύθηκε +0,82% στις 15.161,53 μονάδες. Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των Walgreens Boots (+3,7%) και Chevron (+2,1%) ενώ την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των Cisco Systems (-0,8%) και Nike (-0,3%).

«Παρά τις ανησυχίες για την δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης, παραμένουμε αισιόδοξοι ότι η ισχυρή ανάπτυξη βρίσκεται μπροστά μας. Βλέπουμε θετικά τις προοπτικές του χρηματιστηρίου και αναμένουμε ο δείκτης S&P 500 να πιάσει τις 4.700 μονάδες μέχρι το τέλος του έτους και να περάσει πάνω από τις 5.000 του χρόνου με ώθηση από τα καλύτερα των αναμενόμενων εταιρικά αποτελέσματα»., Σημείωσαν οι αναλυτές της JP Morgan.

Η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 3,1% στα 72,61 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,7%. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά δύο μονάδες βάσης στο 1,30% και στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο κινήθηκε οριακά χαμηλότερα έναντι του ευρώ που αγόραζε 1,1813 δολάρια.

ΕΥΡΩΠΗ

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν την Τετάρτη καθώς οι επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας χτυπήθηκαν μετά την κίνηση της Ισπανίας να θέσει όρια αύξησης τους λογαριασμούς ενέργειας, ενώ οι μετοχές των εταιριών που παράγουν είδη πολυτελείας συνέχισαν να αποδυναμώνονται λόγω των ανησυχιών για την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας.

Το υπουργικό συμβούλιο της Ισπανίας ψήφισε έκτακτα μέτρα την Τρίτη για να μειώσει τους υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας ανακατευθύνοντας δισεκατομμύρια ευρώ από έκτακτα κέρδη των εταιρειών ενέργειας στους καταναλωτές περιορίζοντας επίσης τις αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου.

Ο τομέας των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας μειώθηκε κατά 2,9%, με τη μεγαλύτερη του κλάδου της Ευρώπης, την Enel να υποχωρεί περισσότερο από 5%. Ο ισπανικός IBEX έχασε -1,65%, με τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των περιφερειακών δεικτών.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι κλάδοι των εργοστασίων και του λιανικού εμπορίου της Κίνας υποχώρησαν τον Αύγουστο, με την αύξηση της παραγωγής και των πωλήσεων να φτάνει στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους μετά από νέες εστίες κορωνοϊού.

Επίσης, ο πληθωρισμός στη Βρετανία αυξήθηκε τον περασμένο μήνα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2012, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χθες. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 3,2% σε ετήσια βάση μετά από άνοδο 2% τον Ιούλιο, σημειώνοντας την πιο απότομη αύξηση από την έναρξη καταγραφής λεπτομερών στοιχείων το 1997. Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν 2,9% για τον Αύγουστο.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -0,8% στις 463,91 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση -0,25% στις 7.016,49 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε χαμηλότερα -0,68% στις 15.616,00 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -1,04% στις 6.583,62 μονάδες. Στις αγορές της περιφέρειας του ευρώ εκτός του -1,65% που έχασε ο ΙΒΕΧ ο ιταλικός ΜΙΒ υποχώρησε -1,02%.

ΧΑ

Με μικρή πτώση -0,30% και χαμηλό τζίρο διατηρήθηκε η ζώνη συσσώρευσης και οι 904 μονάδες

Πτώση μικρή εν μέσω καθοδικών συνεδριάσεων στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που πιθανά να επηρεαστούν διαφορετικά μετά το κλείσιμο στην Αθήνα. Καθώς οι αρχικές πιέσεις στους δείκτες της Wall Street εξαντλήθηκαν μετά το πρώτο ημίωρο και οι Dow S&P500 απόκτησαν οριακά κέρδη. Έκτοτε και στην Ευρώπη, αφού έκλεισε το ΧΑ, επικράτησε πλάγια δυναμική με πτωτικές όμως μεταβολές στα χρηματιστήρια της ευρωζώνης.

Οι επενδυτές σήμερα στην Αθήνα επέλεξαν, να μην περάσει η αγορά χαμηλότερα από τις 902 μονάδες χονδρικά και φρόντισαν, να κλείσουν τον ΓΔ ψηλότερα από τις 904, με ενδοσυνεδριακή αντίδραση 2,19 μονάδων από τον πυθμένα της συνόδου. Έτσι είχαμε την 7 πτωτική κατάληξη, στις 11 στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου που διέκοψε ένα σερί τριών ανοδικών κλεισιμάτων. Από τις 12:50 ως τις 17:20 οι θεσμικοί βολεύτηκαν με την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης δηλαδή με την πλάγια κίνηση του μέσου όρου μεταξύ των 902,9 και 905,4 μονάδων. Ήτοι σε ένα εύρος 2,5 μονάδων.

Οι επενδυτές στην τρίτη σύνοδο της εβδομάδας, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 904,10 μονάδες με μεταβολή -0,30% ή 2,71 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 47,009 από 56,625 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση. Η αξία των πακέτων ήταν 2,071 εκατ. ευρώ για τις ΟΠΑΠ (1.194 εκατ. ευρώ), ΔΕΗ (522.000 ευρώ) ΠΕΙΡ (355.000 ευρώ).

Τη διακύμανση (5,57 μονάδες) όρισαν το κατώτερο που εμφανίστηκε στις 12:28 και ήταν οι 901,91 μονάδες, ενώ το ανώτερο ήρθε τις 10:33, και ήταν οι 907,48. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 38 από 56 την προηγούμενη σημείωσαν άνοδο και 66 από 51 απώλειες ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 17 από 18. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 64,827 από 65,031 δις ευρώ την Τρίτη.

Η διακοπή των ημερήσιων κερδών αποδίδεται στην εμφάνιση πτωτικού κλίματος διεθνώς, που επέτρεψε την ανάπτυξη αγοραστικής διάθεσης για λιγότερα από τα μισά blue chip, με τον Τραπεζικό κλάδο να αποκτά τον ρόλο καθοδικού μοχλού, ενώ σημαντική ώθηση έδωσαν στην αγορά οι ΕΛΧΑ ΜΠΕΛΑ ΒΙΟ, που διαθέτουν μέτριους συντελεστές βαρύτητας και δεν αντιστάθμισαν τις απώλειες στην πολυπληθέστερη ομάδα (16) των καθοδικών blue chip. Είχαμε την τέταρτη στη σειρά συνεδρίαση άμυνας στις ρευστοποιήσεις των πτωτικών συνεδριάσεων της περασμένης εβδομάδας. Ωστόσο όπως όλες οι προηγούμενες στη βδομάδα είχε δυναμική που δεν ανακούφισε τις ανησυχίες, και δεν πυροδότησε άνοδο στην πλειονότητα των μετοχών. Το θετικό όμως ήταν πως δεν αμφισβητήθηκε ο πυθμένας των 902 μονάδων, όταν έγινε σαφές πως τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ θα εμφάνιζαν πτωτική εικόνα μεταβολών στους βασικούς δείκτες. Σήμερα ανάμεσα στις καθοδικές με τη μεγαλύτερη πτώση (άνω του -1%) ήταν οι ΔΕΗ ΟΛΠ ΑΛΦΑ ΕΛΠΕ, και η ΕΛΛΑΚΤΩΡ δηλαδή κυρίως μετοχές με επίσης μέτριο συντελεστή βαρύτητας στην τιμή των δεικτών.

Η εξέλιξη της πορείας της αγοράς

Στο πρώτο μέρος, μόλις συμπληρώθηκε το πρώτο 5λεπτο είχε προκύψει η εγγραφή του ανώτερου μέρας στις 907,48 από 907,08 μονάδες την Τρίτη που εμφανίστηκε στις 10:33. Ακολούθησε μια σταθερά κλιμακούμενη κάθοδος με αναζήτηση του πυθμένα για τη μέρα στις 901,91 από 900,13 μονάδες την προηγούμενη σύνοδο στις 12:28. Οι επιλογές των θεσμικών έφεραν τον ΓΔ πάλι πάνω από τις 905 μονάδες αλλά στις 17:00 τον άφησαν 903,94. Μετά τις 12:55 και ως τις 17:20 η πορεία έγινε πλάγια με επίπεδη κλίση, ανάμεσα στις 903 και 905,5 μονάδες. Στη διάρκεια των δημοπρασιών η υπεροχή της ζήτησης για ορισμένα blue chip αύξησε τα ανοδικά.

Την τροχιά στη διακύμανση της αγοράς όρισε εν μέρει η εξέλιξη του ΔΤΡ με απώλειες που ξεπέρασαν στο μέγιστό τους το -1,18%, ταυτόχρονα με την εγγραφή του κατώτερου μέρας στον μέσο όρο στο πρώτο μέρος και για την ακρίβεια στις 12:28. Ενώ το rebound που ήρθε πριν τις δημοπρασίες, ήταν απόρροια της ανόδου του ΔΤΡ, που στο τέλος των ελεύθερων συναλλαγών έχανε -0,63% για να κλείσει με πτώση -0,70%. Ο κλάδος επηρέασε συνολικά αρνητικά τη διάθεση των επενδυτών για αγορές, αλλά ακόμα και έτσι, τα ανοδικά blue chip ήταν 9 στο τέλος.

Από τις Τράπεζες το μήνυμα μέσω των μεταβολών τους, που πάλι σήμερα διέφεραν από μετοχή σε μετοχή, είναι πως επανήλθε η προσπάθεια για να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των θεσμικών. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου συνολικά ήταν 12,277 εκατ. ευρώ και η ΑΛΦΑ (-1,61%) απασχόλησε 1,974 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+0,24%) 2,679 εκατ., η ΠΕΙΡ (-0,21%) 3,459 εκατ. και η ΕΥΡΩΒ (-0,45%) 3,521 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα πακέτα.

Ο FTSE25 έκλεισε με απώλειες -0,28% στις 2176,47 από 2182,56 μονάδες την προηγούμενη κοντά στο μέσο της ημερήσιας διακύμανσης, ενώ ο FTSEΜ είχε πτώση -0,20%. Το ρόλο των μετοχών του FTSE25 με διαφορετική ανά περίπτωση βαρύτητα στον σχηματισμό της τιμής των βασικών δεικτών που ώθησαν ανοδικά με κέρδη από +1% και πάνω ανέλαβαν οι ΕΛΧΑ +3,79%, ΜΠΕΛΑ +2,71%, ΒΙΟ +1,91%. Στον αντίποδα με ημερήσια πτώση πάνω από -1,00% οι ΔΕΗ -1,92%, ΟΛΠ -1,74%, ΑΛΦΑ -1,61%, ΕΛΠΕ -1,18% και ΕΛΛΑΚΤΩΡ -1,00%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Η επερχόμενη εκπνοή αύξησε τον τζίρο και η συσσώρευση τα δυσοίωνα στοιχήματα

Όπως έχουμε ειδοποιήσει εγκαίρως οι traders λίγο πριν την εκπνοή μιας σειράς οδηγούν την τιμή των ΣΜΕ τρέχουσας σειράς κοντά στα κλεισίματα των υποκείμενων αξιών. Τη δε προσδοκία τους για τη βραχυπρόθεσμη τάση αποτυπώνουν στις τιμές των συμβολαίων της σειράς που θα γίνει κυρίαρχη από τα μέσα της συνόδου της Παρασκευής. Έτσι διαπιστώσαμε πως αυξήσανε την απόσταση του ΣΜΕ του 25άρη λήξης Οκτωβρίου από το κλείσιμο του FTSE25 στην υποκείμενη αγορά.

Στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό πεδίο τα πρώτα τέσσερα λεπτά και στο υπόλοιπο διάστημα σε αρνητικό. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 0,79 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 6,09 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2183,79 μονάδες, ήρθε στις 10:33. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 12:28 και ήταν οι 2169,02. Το κλείσιμο στις 2176,47 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,28% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 55,160 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Σεπτεμβρίου διακινήθηκαν 1931 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας τις 2184,00 μονάδες, κατώτερο τις 2169,00 και τελευταίες πράξεις στις 2173,00 από 2177,00, ενώ ορίστηκε το κλείσιμο στις 2172,25 από 2180,75 μονάδες με αποτέλεσμα να γίνουν 2652 από 3745 τα ανοικτά ΣΜΕ. Το ενδιαφέρον για τη σειρά Οκτωβρίου εκδηλώθηκε με 2033 ΣΜΕ να αλλάζουν χέρια με ανώτερο μέρας τις 2182,00 μονάδες, κατώτερο τις 2158,50 και τελευταίες πράξεις στις 2158,00 από 2175,00, με τιμή κλεισίματος στις 2165,75 από 2175,50 και ανήλθαν σε 3597 από 1979 οι ανοικτές θέσεις. Επίσης άλλαξαν χέρια και 66 ΣΜΕ λήξης Νοεμβρίου στις 2169,75 και ανοίχτηκαν 61 θέσεις.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη οι όγκοι ήταν χαμηλά. Στα calls του 25άρη της σειράς Σεπτεμβρίου άλλαξαν χέρια 120 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2150 και τις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Οκτωβρίου ο όγκος ήταν 2 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2150 και τις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Σεπτεμβρίου δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς λήξης Οκτωβρίου εμφανίστηκε όγκος 30 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης τις 2100 μονάδες.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών άλλαξε χέρια 1 συμβόλαιο η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 562,50 από 566,50 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 3 από 4.

Η Bank of America ξεκινάει την αξιολόγηση των ομολόγων των Εθνικής Τράπεζας, Τράπεζας Πειραιώς και Eurobank και η στάση της είναι θετική. Όπως εξηγεί η Τράπεζα, οι μειώσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) δημιουργούν θετική δυναμική, αλλά ΕΤΕ και Eurobank φαίνονται πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων τους, για μονοψήφιους δείκτες NPE. Μεταξύ των τριών Τραπεζών, η BofA προτιμά τις εκδόσεις της Εθνικής. Ταυτόχρονα, τα υψηλότερα κεφάλαια της Εθνικής και της Eurobank δίνουν επιλογές στις δύο Τράπεζες, ενώ τα χαμηλότερα κεφάλαια της Πειραιώς μειώνουν την ευελιξία της. Μεταξύ των ομολόγων των Τραπεζών προτιμά το ομόλογο Τier 2 της Πειραιώς και τα senior preferred της Εθνικής και της Eurobank.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές ενισχύθηκαν αισθητά και κύρια για τις επόμενες σειρές. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 80.045 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 1,42 ευρώ και 205.419 από 208.109 ανοικτά ΣΜΕ. Επίσης διακινήθηκαν 4351 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου.

Της ΕΥΡΩΒ με 11795 ΣΜΕ για την τρέχουσα σειρά Σεπτεμβρίου που έκλεισε στα 0,841 ευρώ με 16.783 από 25.464 ανοικτά ΣΜΕ. Διακινήθηκαν επίσης 11988 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου και τα ανοικτά ΣΜΕ ανήλθαν σε 24654.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 9920 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 2,51 ευρώ και 11.579 από 20.334 ανοικτά ΣΜΕ. Επίσης διακινήθηκαν 8106 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου και τα ανοικτά ΣΜΕ ανήλθαν σε 24.291.

Της ΑΛΦΑ με όγκο 7658 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 1,13 ευρώ και 24.685 από 30.642 ανοικτά ΣΜΕ. Επίσης διακινήθηκαν 7590 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου και δημιουργήθηκαν 28.255 ανοικτά ΣΜΕ.

Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 2689 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου για ΓΕΚΤΕΡΝΑ με 2615 για την επόμενη σειρά, και τα 2495 ΣΜΕ για ΔΕΗ με 2074 λήξης Δεκεμβρίου.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν περιορισμένο στα 5.000 συμβόλαια για ΑΔΜΗΕ, στα 5.000 για ΜΟΗ, στα 2.000 για ΕΛΧΑ και στα 55 για ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ

Παρατηρώντας κανείς την πορεία των διεθνών δεικτών, τις τελευταίες συνεδριάσεις, θα καταλάβει πολύ εύκολα τους λόγους δυστοκίας της Ελληνικής Χρηματιστηριακής Αγοράς. Παρά την διορθωτική τάση που επικρατεί, κυρίως στην “αντίπερα όχθη του Ατλαντικού”, το Χ.Α. “στέκεται” αρκετά καλά, ισορροπώντας ψηλότερα των 900 μονάδων του Γενικού Δείκτη.

Τα θετικά νέα της Εγχώριας Αγοράς αντισταθμίζουν, προς το παρόν, τις όποιες εξωγενείς πιέσεις. Ανεπαίσθητη η μεταβολή της τρέχουσας εβδομάδας, με τον Γενικό Δείκτη να διατηρείται εντός εύρους 15 μονάδων, για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Αυτό καθιστά την τεχνική εικόνα αμετάβλητη, με την στήριξη των 900 μονάδων να παραμένει στο προσκήνιο.

Το πτωτικό “χάσμα” της περασμένης Τετάρτης έκλεισε, όμως δεν κατάφερε να ξεπεραστεί, με το βραχυπρόθεσμο ζητούμενο να είναι ένα καθαρό κλείσιμο άνω των 910 μονάδων, ώστε να ξαναμπεί η Αγορά σε ανοδική τροχιά. Αντιστάσεις ψηλότερα εντοπίζουμε στις 930 και 950 μονάδες, ενώ χαμηλότερα οι 880 μονάδες αποτελούν το επόμενο σημαντικό “οχυρό” της Αγοράς.

Αντίστοιχη εικόνα και στον δείκτη Τραπεζών, όπου παραμένει εγκλωβισμένος μεταξύ της στήριξης των 555 μονάδων και του πτωτικού χάσματος (gap) των 567 μονάδων. Απώλεια του κάτω εύρους, θα οδηγήσει τον κλαδικό δείκτη στην κύρια στήριξη των 530 μονάδων, ενώ στον αντίποδα κατοχύρωση των 567 μονάδων θα βάλει ξανά στο “στόχαστρο” τις 600 μονάδες. Αν και η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά συντηρείται δια μέσω των διεθνών αναταράξεων, οι Ξένες Αγορές θα είναι αυτές που θα δώσουν τον τόνο το επόμενο διάστημα. Την Παρασκευή λαμβάνουν χώρα η τριπλή λήξη Παραγώγων επί μετοχών και δεικτών (Triple Witching), η πιστοληπτική αξιολόγηση της DBRS (‘BB low’), αλλά και η αναβάθμιση της Πειραιώς στον δείκτη Mid Cap FTSE Russell στην δημοπρασία κλεισίματος.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές εγκατέλειψαν τα αρχικά τους κέρδη για να υποχωρήσουν ξανά την Πέμπτη, καθώς τη διάθεση επιβάρυναν οι πτώσεις στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, ακόμη και μετά από ένα ισχυρό rebound στη Wall Street που είχε επίσης ωθήσει το δολάριο στο χαμηλότερο άκρο του πρόσφατου εύρους της διακύμανσής του τον Σεπτέμβριο.

Ο ευρύτερος δείκτης των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας της MSCI μειώθηκε στις 8:55 κατά -0,81%, ενώ ο ιαπωνικός Nikkei, έπεσε -0,67%, μετά το υψηλό 31 ετών που σημείωσε τη Δευτέρα.

Είναι λίγο ασταθές το κλίμα και αβέβαιο προς το παρόν, ενώ οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τα ζητήματα της αλυσίδας εφοδιασμού θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τις μετοχές τις επόμενες εβδομάδες και φυσικά στην Ασία την ατμόσφαιρα συννεφιάζει η επιβράδυνση στην Κίνα».

Υπήρχαν κέρδη σήμερα στην αγορά μετοχών της Αυστραλίας, κατά +0,52%, αλλά ο δείκτης αναφοράς στο Χονγκ Κονγκ έπεσε -2,07% με τις εταιρίες ακινήτων να συνεχίζουν να υποχωρούν.

Τα κινεζικά blue chip έχαναν στις 9:00 -1,19%, μια μέρα μετά το ψαλίδισμα των προσδοκιών από τα οικονομικά δεδομένα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αμερικανικών μετοχών, τα e-minis του S&P 500, ήταν αμετάβλητα.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα