Καταιγισμό επιχειρημάτων κατά της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προτείνει την ένταξη της ναυτιλίας στο ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας ρύπων, ανέπτυξαν εκπρόσωποι της ναυτιλιακής βιομηχανίας, ενώπιων της Magda Kopczynska διευθύντριας του τμήματος θαλάσσιων μεταφορών της κομισιόν, στο πλαίσιο forum που διοργάνωσε η Capital Link.
Χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι της BIMCO τόνισαν ότι είναι πάρα πολύ νωρίς να συζητάμε το πώς θα φτάσουμε στην απανθρακοποίηση της ναυτιλίας, όταν οι πόροι και τα μέσα για την επίτευξη του στόχου, δεν είναι ακόμα «στην θέση τους». Από τη πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ECSA (Ένωση Ευρωπαίων Εφοπλιστών) Φίλλιπος Φίλης σημείωσε ότι το συγκεκριμένο μέτρο δεν είναι κατάλληλο για τη ναυτιλία και ότι θα πρέπει να αποσυρθεί μόλις συμφωνηθεί ένα μέτρο με παγκόσμια εμβέλεια στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ).
Ανέφερε επίσης ότι τα πλοία πρέπει να εξαιρούνται από τις προβλέψεις για τα νέα καύσιμα όταν τα λιμάνια δεν διαθέτουν την απαιτούμενη υποδομή. Από τη πλευρά της όμως η κα. Kopcyznska ανέφερε ότι είναι ευκολότερο να εφαρμοστεί μια νομοθεσία σε ολόκληρο τον τομέα των μεταφορών, παρά μόνο για τη ναυτιλία, προκειμένου να ενισχυθούν οι συνέργειες. «Βάλαμε την πρόταση στο τραπέζι στα μέσα Ιουλίου. Δεν θα συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη. Δεν θα συμβεί καν κατά τη διάρκεια ενός έτους », ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά την διαθεσιμότητα των νέων καυσίμων εκπρόσωποι της BIMCO έφεραν σαν παράδειγμα την μεθανόλη που θα χρησιμοποιούν σαν καύσιμο τα οκτώ νέα containerships που παράγγειλε πρόσφατα η μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία liner στο κόσμο, η Maersk. Όπως είπε χαρακτηριστικά, για τον εφοδιασμό αυτών των πλοίων, θα χρειαστεί περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια από όση παράγει η Δανία, χώρα στην οποία ιδρύθηκε και εδρεύει η Maersk.
Από τη πλευρά του ο γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου Guy Platten δήλωσε ότι ενώ τα πλοία χρησιμοποιούσαν μέχρι τώρα ένα καύσιμο που κανείς άλλος δεν χρησιμοποιούσε, σύντομα θα πρέπει να ανταγωνιστούν τις αεροπορικές και χαλυβουργικές βιομηχανίες για τη προμήθεια των πράσινων καυσίμων, και προσέθεσε ότι το το κόστος της απαλλαγής από τον άνθρακα, το οποίο υπολογίζεται ότι στη ναυτιλία μπορεί να προσεγγίσει ακόμα και το 1 τρισ. δολάρια μέχρι το 2050, θα μετακυλιστεί στους ναυλωτές, και τελικά στην ευρύτερη κοινωνία.
Η κα. Kopcyznska σημείωσε ότι εφόσον υιοθετηθεί η πρόταση ουσιαστικά θα φορολογηθούν οι εκπομπές από τη ναυτιλία, κάτι που θα πιέσει το κλάδο να μειώσει τη χρήση μη πράσινων καυσίμων.
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών η ένταξη της ναυτιλίας στο σύστημα εμπορίας ρύπων είναι ένα περιφερειακό αγορακεντρικό μέτρο, ασύμβατο με τον παγκόσμιο χαρακτήρα των θαλάσσιων μεταφορών, καθώς και με τον τρόπο λειτουργίας της ναυτιλίας, ενώ υπονομεύει σοβαρά τις συνεχιζόμενες διεθνείς προσπάθειες και διαπραγματεύσεις για την απανθρακοποίηση του τομέα. Ένα σύστημα εμπορίας εκπομπών είναι ανεφάρμοστο για τις χιλιάδες ναυτιλιακές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ) που απαρτίζουν το μεγαλύτερο μέρος του κλάδου.
Επίσης σε ότι αφορά και την πρόταση FuelEU Maritime, που περιλαμβάνεται στην συνολική πρόταση της κομισιόν η οποία στοχεύει στην προώθηση της χρήσης καθαρότερων ναυτιλιακών καυσίμων, φαίνεται ότι έχει αγνοήσει τα εγγενή χαρακτηριστικά της διεθνούς ναυτιλίας και την αλληλεπίδραση διαφορετικών φορέων της ναυτιλιακής μεταφορικής αλυσίδας, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης έχει επισημάνει:
«Αντί να επιβάλει την υποχρέωση στους προμηθευτές καυσίμων, όπως συμβαίνει σε άλλους κλάδους των μεταφορών, καθιστώντας τους υπεύθυνους για την ένταση άνθρακα του καυσίμου που παρέχουν στα πλοία, οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στοχοποιούν άδικα και αδικαιολόγητα τα πλοία και τους διαχειριστές τους, οι οποίοι δε μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για την ποιότητα ή τη διαθεσιμότητα καυσίμων καθορισμένων προδιαγραφών.
Η ένταση του άνθρακα στα ναυτιλιακά καύσιμα θα πρέπει να ρυθμίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο και υπό την προϋπόθεση της επαρκούς διαθεσιμότητας μη ορυκτών εναλλακτικών καυσίμων, τα οποία δεν είναι επί του παρόντος διαθέσιμα για την ποντοπόρο ναυτιλία και δε θα είναι ούτε στο άμεσο μέλλον. Χωρίς σημαντικές επενδύσεις στην Έρευνα και Ανάπτυξη από εμπλεκόμενους φορείς εκτός τομέα, όπως κατασκευαστές μηχανών, παραγωγούς καυσίμων και προμηθευτές ενέργειας, η ναυτιλιακή βιομηχανία θα παραμείνει εξαρτημένη από τον άνθρακα».