Τσιτουρίδης: Ευελιξία στην εφαρμογή της διακυβερνητικής σύμβασης εποχιακής εργασίας με τη Βουλγαρία

Τρίτη, 13 Μαρτίου 2007 16:03

Στις δυνατότητες εφαρμογής, με μεγαλύτερη ευελιξία, της διακυβερνητικής σύμβασης εποχιακής εργασίας, στο πλαίσιο της οποίας συνεχίζουν να εργάζονται στην Ελλάδα 27.000 Βούλγαροι, αναφέρθηκαν η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής της Βουλγαρίας, Αιμιλία Μασλάροβα, και ο υπουργός Απασχόλησης, Σάββας Τσιτουρίδης, κατά τη σημερινή τους συνάντηση στη Σόφια.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός Απασχόλησης υπενθύμισε ότι η σύμβαση αυτή θα συνεχίσει να ρυθμίζει τη συμμετοχή των Βουλγάρων στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα, τόσο το τρέχον έτος, όσο και το 2008, στο πλαίσιο της διετούς μεταβατικής περιόδου, την οποία έχει εγκρίνει η ελληνική κυβέρνηση.

Επιπρόσθετα, όπως είπε ο κ. Τσιτουρίδης, μεικτή ομάδα εμπειρογνωμόνων θα καταρτίσει στο εγγύς μέλλον πιο ευέλικτες και αποτελεσματικές λύσεις για την προστασία των δικαιωμάτων των βουλγάρων εργαζομένων, οι οποίοι επιθυμούν να εργαστούν στους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και σε άλλους τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπου θα μπορούσαν να απορροφηθούν.

Ο κ. Τσιτουρίδης σημείωσε, επίσης, πως υπάρχει πλήρης διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών και άλλων δικαιωμάτων των πολιτικών προσφύγων που επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα από τη Βουλγαρία και από άλλες χώρες εδώ και δύο δεκαετίες.

Επεσήμανε ακόμη ότι η Βουλγαρία έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις της στον τομέα αυτό, ενώ είναι κοινή η βούληση των δύο χωρών να συζητήσουν σε εποικοδομητικό πνεύμα συνεργασίας τυχόν νομικά και άλλα προβλήματα, που προκύπτουν από την προσχώρηση της Βουλγαρίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε με έμφαση ο υπουργός, «κανένας δεν πρόκειται να χάσει τίποτα στην Ελλάδα».

Ο υπουργός Απασχόλησης εξέφρασε την ελπίδα ότι ο γόνιμος διάλογος των δύο κυβερνήσεων στο σημαντικό τομέα της απασχόλησης και της κοινωνικής πολιτικής θα συνεχιστεί, τόσο στο πλαίσιο του Συμβουλίου των αρμοδίων ευρωπαίων υπουργών, όσο και κατά την επικείμενη επίσκεψη στην Ελλάδα της υπουργού Αιμιλία Μασλάροβα, την οποία ο κ. Τσιτουρίδης προσκάλεσε στην Αθήνα.

Ο κ. Τσιτουρίδης θα ολοκληρώσει αργότερα σήμερα το πρόγραμμα της διήμερης επίσκεψής του στη Βουλγαρία με συνομιλίες με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ιβάιλο Κάλφιν και με άλλους βούλγαρους επισήμους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα