Market Beat: Η κόντρα του επιλεκτικού αγοραστικού ενδιαφέροντος με τη διόρθωση διεθνώς ορίζει τάση 

Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2021 09:52
UPD:09:53
  • Τα αδύναμα κινεζικά οικονομικά δεδομένα ενίσχυσαν τις ανησυχίες για επιβράδυνση της ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά κυρίως στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
  • Το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανέφερε χθες ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Αύγουστο σημείωσε τη μικρότερη αύξηση σε έξι μήνες. Υποδηλώνοντας ότι ο πληθωρισμός πιθανότατα κορυφώθηκε.
  • Οι επενδυτές ερμήνευσαν την υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων ως ένδειξη για υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξης εν μέσω της διατήρησης της απειλής για την οικονομία από την πανδημία.
  • Έχει μεγάλη επίδραση στη διαμόρφωση της δυναμικής του ελληνικού χρηματιστηρίου η τάση στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά. Υπάρχει επίσης αγοραία συναίνεση ότι χωρίς την υπέρβαση από τον τραπεζικό δείκτη των 575 μονάδων, ο ΓΔ δεν μπορεί να φθάσει στις 950 μονάδες.
  • Η συσσώρευση επί μέρες σε ζώνη τιμών γύρω από τις 905 μονάδες οδηγεί  στο ίδιο συμπέρασμα από διαφορετικές νοηματικές διαδρομές τους εγχώριους αναλυτές.  Η αγορά θα κινηθεί με βάση το αποτέλεσμα αυστηρά επιλεκτικών κινήσεων.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Το βασικό γεγονός για το φρόνημα των επενδυτών ήταν, από την προηγούμενη εβδομάδα, η ανακοίνωση της μέτρησης των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ τον Αύγουστο. Το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανέφερε χθες ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Αύγουστο σημείωσε τη μικρότερη αύξηση σε έξι μήνες. Υποδηλώνοντας ότι ο πληθωρισμός πιθανότατα κορυφώθηκε, επιβεβαιώνοντας  ή συμβαδίζοντας με την μακροχρόνια πεποίθηση του προέδρου της Fed Jerome Powell ότι ο υψηλός πληθωρισμός είναι παροδικός.

Στις ΗΠΑ η υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων θεωρήθηκε ένδειξη εξασθένισης των ρυθμών ανάπτυξης και πυροδότησε ρευστοποιήσεις. Επίσης η εξάπλωση της παραλλαγής Delta αναφέρθηκε ως αιτία της απαισιοδοξίας. Σήμερα τα αδύναμα κινεζικά οικονομικά δεδομένα ενίσχυσαν τις ανησυχίες για επιβράδυνση της ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Παράλληλα τα νεύρα των επενδυτών είναι τεντωμένα  λόγω της ακόμη κυρίαρχης πανδημίας και της αναμονής να μειωθούν τα προγράμματα στήριξης  των κεντρικών τραπεζών.

Σήμερα λοιπόν, αν ληφθεί υπόψη η αντίδραση των χρηματιστηρίων των ΗΠΑ στη μέτρηση του πληθωρισμού του Αυγούστου και όσα ξετυλίγονται στις ασιατικές συναλλαγές, το κλίμα θα είναι διαφορετικό. Γιατί επέστρεψαν οι πιέσεις, ενώ ήταν ελαφρώς κατώτερος των προβλέψεων ο πληθωρισμός και έδειξε πως υπάρχει χώρος για διατήρηση της νομισματικής χαλάρωσης από την Fed. Οι επενδυτές στα διεθνή χρηματιστήρια μοιάζουν σαν να μην ξέρουν τι θέλουν. Αντίθετα οι θεσμικοί στο ΧΑ μοιάζουν να συναλλάσσονται έχοντας συγκεκριμένους στόχους – επίπεδα τιμών προς διατήρηση, αλλά ο αρνητισμός σε παγκόσμια κλίμακα θα λειτουργήσει σαν αιτία αποκάλυψης της σταθερότητας στις επενδυτικές τους επιλογές.

Οι ξένοι θεσμικοί και κυρίαρχοι των συναλλαγών θεωρούν, πως τα επίπεδα που αντιστοιχούν στις προοπτικές της κερδοφορίας των εισηγμένων είναι αυτά της ζώνης 880 έως 930 μονάδων. Απλά χθες δεν προκάλεσαν την εγγραφή του ανώτερου μέρας (907) στο πρώτο τέταρτο, αλλά στο τέλος των συναλλαγών. Αλλά από το πρώτο ημίωρο ξεκαθάρισαν ότι το χαμηλό ημέρας θα είναι οι 900,13 μονάδες. Η διακύμανση ως την ώρα που άνοιξε η αγορά μετοχών της Νέας Υόρκης ήταν 6 μονάδες και για όσους αντιλαμβάνονται τη σημασία των στατιστικών δεδομένων υπάρχει μια συνεχής μείωση του εύρους διακύμανσης. Αυτή προειδοποιεί ότι πλησιάζει η ώρα που η συσσώρευση του Σεπτεμβρίου θα σπάσει. Ωστόσο καθώς είναι σπάνιο φαινόμενο να αλλάζει η τάση στην εξέλιξη της εβδομάδας εκπνοής ειδικά του Μαρτίου, του Ιουνίου, του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου, που εκπνέουν όλα τα παράγωγα προϊόντα, αρκετοί υποστηρίζουν πως τα σπουδαία και αποκαλυπτικά θα έρθουν την επόμενη βδομάδα.

Το ίδιο εκτιμά και η στήλη, που συμφωνεί επίσης με την άποψη ότι έχει μεγάλη επίδραση στη διαμόρφωση της δυναμικής του ελληνικού χρηματιστηρίου η τάση στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά. Υπάρχει επίσης αγοραία συναίνεση στην θέση πως χωρίς την υπέρβαση από τον τραπεζικό δείκτη των 575 μονάδων, ο ΓΔ δεν μπορεί, με τα κέρδη των υπολοίπων δημοφιλών blue chip, να φθάσει στις 950 μονάδες. Μέσα σε αυτού του τύπου τα πλαίσια, η διάθεση για συμμετοχή από τους εγχώριους επενδυτές είναι φυσιολογικό να μειώνεται. Σε αυτό αποδίδουμε την σταθερότητα του φαινομένου να είναι το πλήθος των ανοδικών μετοχών μόνιμα κάτω των 50 και των καθοδικών μόνιμα πάνω από τις 60, ανεξάρτητα αν η χθεσινή σύνοδος τελικά αποτέλεσε… εξαίρεση.

Αντίθετα μετρούσε σχεδόν πάντοτε στη διάθεση για ρίσκο η δυναμική στο άνοιγμα της Wall Street. Εδώ, την επιλεκτικότητα της αγοραστικής διάθεσης  θα διαμορφώσουν, όσο είναι δυνατό, τα εταιρικά αποτελέσματα και  το rebalancing από την τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών του Οίκου FTSE Russell την Παρασκευή. Με  κυριότερη την αλλαγή της μετοχής της Πειραιώς η οποία εισέρχεται στους δείκτες FTSE All World και στον FTSE Global Emerging Europe Mid Cap, εγκαταλείποντας  τον Small Cap.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

ΗΠΑ

Παρά τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία πληθωρισμού στις ΗΠΑ, ασκήθηκαν πιέσεις στη Wall Street. Ο Dow Jones υποχώρησε 0,84% ή 292,06 μονάδες στις 34.577,57, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -0,57% στις 4.443,05 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -0,45% στις 15.037,76 μονάδες.

Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των Microsoft (+1%) και Salesforce.com (+0,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των JP Morgan (-2,1%) και Caterpillar (-1,4%). Είδηση της μέρας ήταν πως ο πληθωρισμός κινήθηκε 0,3% υψηλότερα τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο. Ο δομικός πληθωρισμός κατέγραψε άνοδο 0,1%. Τον Ιούλιο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή είχε ενισχυθεί 0,5% σε σχέση με τον Ιούνιο. Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε οριακά τον Αύγουστο στο 5,3% από 5,4% τον Ιούλιο.

H Fed παρακολουθεί τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού και οι αναλυτές αναμένουν οι αυξήσεις των τιμών να βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων στην διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας στις 21 Σεπτεμβρίου.

Στο εταιρικό μέτωπο, η Apple παρουσίασε το νέο iPad και το iPad mini, το Apple Watch Series 7, το νέο iPhone 13, το νέο iPhone 13 mini και το νέο iPhone 13 Pro Max με την τιμή της μετοχής να χάνει 1%.

ΕΥΡΩΠΗ

Ο δείκτης καταναλωτή τον Αύγουστο στις ΗΠΑ διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα καταγράφοντας ωστόσο οριακή επιβράδυνση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Η αντίδραση των επενδυτών για αυτή την εξέλιξη οδήγησε σε μικτά πρόσημα  τις ευρωπαϊκές αγορές. Μπορεί να επηρέασε το επενδυτικό φρόνημα η είδηση πως ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιενς Βάιντμαν, υποστήριξε ότι το ψηφιακό ευρώ θα έπρεπε να έχει αρχικά έναν περιορισμένο ρόλο καθώς θα μπορούσε να διαταράξει τον τραπεζικό τομέα.

Παράλληλα, η Βρετανία ανακοίνωσε ότι καθυστερεί την εφαρμογή κάποιων ελέγχων που επιβλήθηκαν μετά το Brexit στις εισαγωγές, επικαλούμενη πιέσεις στις επιχειρήσεις από την πανδημία και τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Η Βρετανία αποχώρησε από την ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα τέλη του περασμένου έτους, αλλά καθυστερεί ενίοτε τους ελέγχους προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος προσαρμογής στις επιχειρήσεις.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -0,01% στις 467,65 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,49% στις 7.034,06 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε υψηλότερα +0,14% στις 15.722,99 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -0,36% στις 6.652,97 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ έχασε -0,41% και ο ιταλικός ΜΙΒ κέρδισε +0,93%. Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται 0,1% έναντι του δολαρίου στο 1,1821.

ΧΑ

Ανοδική μονοτονία με την τρίτη στη σειρά,  μικρών όγκων και διαστάσεων, άνοδο

Άνοδος μικρή εν μέσω ανοδικών συνεδριάσεων στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που ξεκίνησαν με κέρδη εκτός του Γαλλικού και τα διατήρησαν ως την ώρα που οι πιέσεις στους δείκτες της Wall Street μετά το πρώτο  ανοδικό τέταρτο της ώρας τους έδωσαν συντονισμένα απώλειες. Έκτοτε και στην Ευρώπη, αφού έκλεισε το ΧΑ, επικράτησε πτωτική δυναμική.

Οι επενδυτές σήμερα στην Αθήνα επέλεξαν, να μην περάσει η αγορά χαμηλότερα από τις 900,13 μονάδες και φρόντισαν, να κλείσουν τον ΓΔ ψηλότερα από τις 906, με ενδοσυνεδριακή αντίδραση 6,68 μονάδων από τον πυθμένα της συνόδου. Έτσι είχαμε την τέταρτη ανοδική κατάληξη, στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου και την τρίτη συνεχόμενα. Από τις 13:55 ως τις 16:20 οι θεσμικοί βολεύτηκαν με την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης δηλαδή με την πλάγια κίνηση του μέσου όρου μεταξύ των 903,6 και 905,2 μονάδων.

Οι επενδυτές στη δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 906,81 μονάδες με μεταβολή +0,16% ή 1,44 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 56,625 από 62,759 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση. Η αξία των πακέτων ήταν 770.336 ευρώ για τις ΠΕΙΡ  (416.100 ευρώ), ΜΥΤΙΛ (351.236 ευρώ).

Τη διακύμανση (6,95 μονάδες) όρισαν το κατώτερο που εμφανίστηκε στις 10:45 και ήταν οι 900,13 μονάδες, ενώ το ανώτερο ήρθε τις 16:55, και ήταν οι  907,08. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν  56 από 43 την προηγούμενη σημείωσαν άνοδο και 51 από 66 απώλειες ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 19 από 20. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 65,031 από 64,848 δις ευρώ τη Δευτέρα.

Η μείωση των ημερήσιων κερδών (τη Δευτέρα η άνοδος ήταν +0,47%) αποδίδεται στην εμφάνιση αγοραστικού ενδιαφέροντος για λιγότερα από τα μισά blue chip, με τον Τραπεζικό κλάδο να διατηρεί τον ρόλο του ουδέτερου παρατηρητή, ενώ σημαντική ώθηση έδωσαν στην αγορά οι ΟΠΑΠ ΠΕΙΡ  ΤΕΝΕΡΓ και ΟΤΕ, που αντιστάθμισαν τις απώλειες στην πολυπληθέστερη ομάδα (14) των καθοδικών  blue chip. Είχαμε την τρίτη στη σειρά συνεδρίαση άμυνας στις ρευστοποιήσεις των πτωτικών συνεδριάσεων της περασμένης εβδομάδας. Ωστόσο όπως και χθες η δυναμική δεν ανακούφισε τις ανησυχίες, και δεν πυροδότησε άνοδο στην πλειονότητα των μετοχών. Το θετικό όμως ήταν πως δεν αμφισβητήθηκε  αυτή η μικρή άνοδος όταν έγινε σαφές πως τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ θα εμφάνιζαν πτωτική εικόνα μεταβολών στους βασικούς δείκτες. Σήμερα ανάμεσα στις καθοδικές με τη μεγαλύτερη πτώση (άνω του -1%) ήταν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ, ΜΠΕΛΑ και η ΕΧΑΕ δηλαδή μετοχές με μέτριο συντελεστή βαρύτητας στην τιμή των δεικτών. 

Η εξέλιξη της πορείας της αγοράς

Στο πρώτο μέρος, μόλις συμπληρώθηκε το πρώτο 15λεπτο ήρθε η εγγραφή του πυθμένα για τη μέρα στις 900,13 από 903,29 μονάδες την προηγούμενη σύνοδο. Ακολούθησε μια σταθερά κλιμακούμενη άνοδος με αναζήτηση του  ανώτερου μέρας στις 907,08 από 910,25 μονάδες τη Δευτέρα που εμφανίστηκε  στις 16:55. Οι επιλογές των θεσμικών έφεραν τον ΓΔ πάλι πάνω από τις 907 μονάδες αλλά στις 17:00 τον άφησαν 906,71. Μετά τις 12:25 και ως τις 16:25 η πορεία έγινε πλάγια με οριακά ανοδική κλίση, ανάμεσα στις 903,6 και 905,6 μονάδες. Στη  διάρκεια των δημοπρασιών  η υπεροχή της ζήτησης για ορισμένα τραπεζικά blue chip αύξησε τα κέρδη τους.

Την τροχιά στη διακύμανση της αγοράς όρισε εν μέρει η εξέλιξη του ΔΤΡ με απώλειες που έφθασαν στο μέγιστό τους το -0,78%, ταυτόχρονα με την εγγραφή του κατώτερου μέρας στον μέσο όρο (-0,56%) στο πρώτο μέρος και για την ακρίβεια στις 10:45. Ενώ το rebound που ήρθε λίγο πριν τις δημοπρασίες, ήταν απόρροια της ανόδου του ΔΤΡ, που στο τέλος των ελεύθερων συναλλαγών έχανε -0,11% για να κλείσει με κέρδη +0,05%. Ο κλάδος επηρέασε συνολικά ουδέτερα τη διάθεση των επενδυτών για αγορές αλλά ακόμα και έτσι, τα ανοδικά blue chip ήταν 11 στο τέλος.

Από τις Τράπεζες το μήνυμα μέσω των μεταβολών τους, που πάλι σήμερα διέφεραν από μετοχή  σε μετοχή,  είναι πως επανήλθε η προσπάθεια για να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των θεσμικών. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου συνολικά ήταν 13,883 εκατ. ευρώ και η ΑΛΦΑ (-0,86%) απασχόλησε 3,491 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (-0,63%) 2,031 εκατ., η ΠΕΙΡ (+1,72%) 4,221 εκατ. και η ΕΥΡΩΒ (+0,93%) 3,569 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα πακέτα.

Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +0,16% στις 2182,56 από 2179,06 μονάδες την προηγούμενη κοντά στο ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσης, ενώ ο FTSEΜ είχε κέρδη +0,42%. Το ρόλο των μετοχών του FTSE25 με διαφορετική ανά περίπτωση βαρύτητα στον σχηματισμό της τιμής των βασικών δεικτών που ώθησαν ανοδικά με κέρδη από +1% και πάνω ανέλαβαν οι ΟΠΑΠ +1,75%, ΠΕΙΡ +1,72%, ΤΕΝΕΡΓ +1,52%, ΟΤΕ +1,13%. Στον αντίποδα με ημερήσια πτώση πάνω από -1,00% οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ -2,03%, ΕΥΔΑΠ -1,90%, ΜΠΕΛΑ -1,38%, και ΕΧΑΕ -1,06%. 

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Η διαδικασία της αύξησης των ανοικτών θέσεων στις επόμενες σειρές κυριαρχεί

Ελαφρώς δυσοίωνα είναι τα στοιχήματα για την βραχυπρόθεσμη τάση του FTSE25 όπως δείχνει η τιμή κλεισίματος των ΣΜΕ λήξης Οκτωβρίου. Ενώ η άπνοια στις συναλλαγές των options υπογραμμίζει πως δεν περιμένουν κάποια απότομη κίνηση στην τρέχουσα εβδομάδα. Με διαφορετικό τρόπο οι εγχώριοι αναλυτές καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα. Δεν υπάρχει στον ορίζοντα προσδοκία για εμφάνιση γενικευμένου αγοραστικού ενδιαφέροντος. Η αγορά θα κινηθεί με βάση το αποτέλεσμα αυστηρά επιλεκτικών κινήσεων.

Γιατί όπως παρατηρούσαν από την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ : “Ο καταιγισμός θετικών εξελίξεων δεν οδήγησε, για ακόμη φορά, σε ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη, προκαλώντας ερωτηματικά για τους λόγους της ασύμμετρης αυτής συμπεριφοράς.” Η Beta Sec. αναφέρει: “Οι Επενδυτές έχουν επιλεκτικές διαθέσεις, με μετακύλιση του ενδιαφέροντος σε ‘βαριά χαρτιά’, ενόψει των αποτελεσμάτων εξαμήνου (ΕΛΧΑ 15/9, Jumbo 16/9 και Aegean 17/9)”.  Από τη Leon Depolas Sec. εκτιμούσαν : “Στο εσωτερικό, θα συνεχιστούν οι διακυμάνσεις, με σκοπό την μετακύλιση των θέσεων στα Παράγωγα, ενώ το ενδιαφέρον θα συνεχίσει να επικεντρώνεται σε τίτλους με θετικούς καταλύτες”. 

Στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό πεδίο στην αρχή στη μέση και στο τέλος των συναλλαγών και στο μεγαλύτερο διάστημα σε αρνητικό. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 0,53 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 3,50 μονάδες ψηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2182,69 μονάδες, ήρθε στις 16:28. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:42 και ήταν οι 2164,69 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2182,56 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,16% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα εκτοξεύθηκε στα 67,447 από 38,330 εκατ. ευρώ τη Δευτέρα 13/9.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Σεπτεμβρίου διακινήθηκαν 2425 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας τις 2183,00 μονάδες, κατώτερο τις 2160,00 και τελευταίες πράξεις στις 2177,00, ενώ ορίστηκε το κλείσιμο στις 2180,75 από 2169,00 μονάδες με αποτέλεσμα να γίνουν 3745 από 4610 τα ανοικτά ΣΜΕ. Το ενδιαφέρον για τη σειρά Οκτωβρίου εκδηλώθηκε με 2205 ΣΜΕ να αλλάζουν χέρια με ανώτερο μέρας τις 2177,75 μονάδες, κατώτερο τις 2161,00 και τελευταίες πράξεις στις 2175,00, με τιμή κλεισίματος στις 2175,50 από 2170,25 και ανήλθαν σε 1979 από 429 οι ανοικτές θέσεις.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη οι όγκοι ήταν χαμηλά. Στα calls του 25άρη της σειράς Σεπτεμβρίου άλλαξαν χέρια 40 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Οκτωβρίου ο όγκος ήταν ανύπαρκτος. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Σεπτεμβρίου διακινήθηκαν 3 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης τις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς λήξης Οκτωβρίου εμφανίστηκε όγκος 50 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης από τις 2150 ως τις 2250 μονάδες.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 566,50 από 566,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 4.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές ενισχύθηκαν αισθητά και κύρια για τις επόμενες σειρές. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 191859 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 1,41 ευρώ και 208.109 από 294.775 ανοικτά ΣΜΕ. Επίσης διακινήθηκαν 10135 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου.

Της ΑΛΦΑ με όγκο 11782 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 1,15 ευρώ και 30.642 από 39.770 ανοικτά ΣΜΕ. Επίσης διακινήθηκαν 10394 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 8058 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 2,53 ευρώ και 20.334 από 27.472 ανοικτά ΣΜΕ. Επίσης διακινήθηκαν 7886 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου.  

Της ΕΥΡΩΒ με 8359 ΣΜΕ για την τρέχουσα σειρά Σεπτεμβρίου που έκλεισε στα 0,843 ευρώ με 25.464 από 31.257 ανοικτά ΣΜΕ.  Διακινήθηκαν επίσης 8206 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου.  

Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 10660 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου για ΜΙΓ με 10645 για την επόμενη σειρά, και τα 4794 ΣΜΕ για ΔΕΗ με 4594 λήξης Δεκεμβρίου.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν περιορισμένο στα 54.000 συμβόλαια για ΑΔΜΗΕ, στα 3.000 για ΜΟΗ και στα 400 για ΕΛΧΑ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

ΑΠΡΟΘΥΜΙΑ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΣΤΟ Χ.Α.

Μετά την επίδοση – έκπληξη στο ΑΕΠ του 2ου τριμήνου, η  εγχώρια επικαιρότητα συνέχισε να καταγράφει θετικά ακούσματα: το τίμημα για τη ΔΕΠΑ Υποδομών ξεπέρασε τις προσδοκίες ενώ η αναγγελία του ονόματος του αυστραλιανού fund Macquarie και του ποσού έκπληξη που προσέφερε για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, αποτέλεσε ψήφο εμπιστοσύνης που ακόμη συζητείται. Ταυτόχρονα, η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Scope Ratings προϊδεάζει για ανάλογη κίνηση από τον καναδικό οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS το βράδυ της Παρασκευής, ενώ η Κριστίν Λαγκάρντ επιβεβαίωσε ότι τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν να περιλαμβάνονται στις τοποθετήσεις της ΕΚΤ ακόμη και αν αναγγελθεί πρόγραμμα μείωσης αγορών τίτλων. Επιπλέον, το πακέτο στήριξης ύψους €3,4 δις. περιλαμβάνει φορολογικές ελαφρύνσεις (κούρεμα επιστρεπτέας προκαταβολής, μείωση φορολογικού συντελεστή κερδών) που συμβάλουν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος προς το φιλικότερο.

Όμως, όλα αυτά δεν αρκούν για να υπάρξει μια αποφασιστική αλλαγή του σκηνικού και στο χρηματιστήριο με την εξαίρεση λίγων μόνο δεικτοβαρών τίτλων να διαφοροποιούνται και ιδιαίτερα της ΔΕΗ. Με το Γ.Δ. να συνεχίζει το επιτόπιο τροχάδην του καταγράφοντας διαδρομές μικρής μεταβλητότητας περί τις 900 μονάδες. Η εξήγηση της συνεχιζόμενης απροθυμίας για εκδήλωση αγοραστικού ενδιαφέροντος μετοχικών τίτλων, από ξένους αλλά και Έλληνες επενδυτές που συνεχίζουν να διακρατούν  «βουνά» καταθέσεων με μηδενικές αποδόσεις,  πρέπει να αναζητηθεί στο εξωτερικό περιβάλλον.

Με το κύμα λοιπόν γενικευμένων ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες (φυσικό αέριο, πετρέλαιο, αλουμίνιο, κ.α.) και τα τρόφιμα να συνεχίζεται, σαν αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων αρρυθμιών της εφοδιαστικής αλυσίδας, η διαδικασία της επανεκκίνησης της παγκόσμιας οικονομίας δεν μπορεί να συντελεστεί ομαλά προκαλώντας σοκ στις συνθήκες προσφοράς προϊόντων.  Είτε γιατί η επανέναρξη της  παραγωγικής διαδικασίας στις βιομηχανίες καθυστερεί είτε γιατί οι καταναλωτές δεν έχουν επαρκές διαθέσιμο εισόδημα για να αντιμετωπίσουν το κύμα των επερχόμενων ανατιμήσεων, ιδιαίτερα στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. 

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των κρουσμάτων από την πανδημία υπενθυμίζει ότι η υγειονομική κρίση συνεχίζει να απασχολεί την καθημερινότητα όλων των πολιτών, με τις κυβερνήσεις να αναζητούν τρόπους για να επιταχύνουν τον εμβολιασμό όσων αρνούνται να το πράξουν, διαμορφώνοντας ένα περίπλοκο σκηνικό που δυσκολεύει την εύρυθμη λειτουργία των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Σαν αποτέλεσμα, οι Κεντρικές Τράπεζες αδυνατούν να διαμορφώσουν μια σαφή στάση σε σχέση με το σχεδιασμό της μελλοντικής νομισματικής πολιτικής με τις αγορές να παρακολουθούν στενά όλες τις ανακοινώσεις. Είναι λοιπόν εύλογη η στάση αναμονής της επενδυτικής κοινότητας ενόσω το περιβάλλον παραμένει ομιχλώδες με δεδομένη μάλιστα την κίνηση των δεικτών των διεθνών αγορών κοντά στις υψηλές επιδόσεις. Θα χρειαστεί  εύλογος χρόνος για να ξεπεραστεί η γενικευμένη αποστροφή των επενδυτών προς τον επενδυτικό κίνδυνο, μέχρις ότου το ελπιδοφόρο ελληνικό αφήγημα τύχει της αυξημένης επενδυτικής προσοχής από τους διαχειριστές, Έλληνες και ξένους!

Σήμερα

Οι μετοχές της Ασίας εμφάνισαν απώλειες σήμερα Τετάρτη 15/9 καθώς τα αδύναμα κινεζικά οικονομικά δεδομένα ενίσχυσαν τις ανησυχίες για επιβράδυνση της ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Παράλληλα τα νεύρα των επενδυτών είναι τεντωμένα  λόγω της ακόμη κυρίαρχης πανδημίας και της αναμονής να μειωθούν τα προγράμματα στήριξης  των κεντρικών τραπεζών.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε αρχικά κατά -0,82%, ενώ στις 8:35 έχανε -0,65% και ήταν στις 654,74 μονάδες, επεκτείνοντας τις προηγούμενες απώλειες μετά τη δημοσίευση των κινεζικών δεδομένων.

Ο Nikkei του Τόκιο μειώθηκε κατά 0,89%, έχοντας κλείσει την προηγούμενη μέρα σε υψηλά που είχαν να εμφανιστούν περισσότερο από 31 χρόνια. Αλλά στις 8:35 δική μας ώρα έχανε -0,39%

Μια δέσμη δεδομένων από την Κίνα έδειξε ότι οι επιχειρήσεις αντιμετώπιζαν τον αντίκτυπο των τοπικών lockdown μετά από σποραδικές εξάρσεις της επιδημίας του COVID-19, και έχουν προβλήματα τοπικής συμφόρησης στην προμηθευτική αλυσίδα και υψηλό κόστος πρώτων υλών.

Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν με τον πιο αργό ρυθμό από τον Αύγουστο του 2020 και πέρασαν κάτω από τις προσδοκίες των αναλυτών, ενώ η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε επίσης με ασθενέστερο ρυθμό από τον Ιούλιο, υπογραμμίζοντας τα πρόσφατα σημάδια χαλάρωσης της οικονομικής δυναμικής στην Κίνα αλλά ενίσχυσαν τις προσδοκίες πως το Πεκίνο θα προσφέρει περισσότερα κίνητρα τους επόμενους μήνες.

Μετά τα δεδομένα, τα κινεζικά blue chip o CSI300 δηλαδή μειώθηκε αρχικά κατά -0,73% ενώ στις 8:35 δική μας ώρα έχανε -1,06%.

Ο δείκτης αναφοράς του Χονγκ Κονγκ μετά τις 8:30 έχανε -1,66% από τις μετοχές των καζίνο καθώς ο κόμβος τυχερών παιχνιδιών του Μακάο ξεκινά μια διαβούλευση ενόψει της προσεκτικής παρακολούθησης των νέων καζίνο το επόμενο έτος. Οι μετοχές της Wynn Macau μειώθηκαν περισσότερο από -30%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα