Ουκρανία: Τον Δεκέμβριο η εκταμίευση της δόσης 750 εκατ. ευρώ από το ΔΝΤ

Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2021 13:13
UPD:13:16
REUTERS/Konstantin Chernichkin

Η Ουκρανία αναμένει να λάβει την επόμενη δόση βοήθειας ύψους 750 εκατομμυρίων δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον Δεκέμβριο και 600 εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Νοέμβριο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντένις Σμίνγκαλ σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη.

Ο κ. Σμίγκαλ δήλωσε ότι η Ουκρανία έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις του ΔΝΤ στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας, προσθέτοντας ότι αναμένεται αποστολή του ΔΝΤ στην Ουκρανία από το Σάββατο για συνομιλίες. Η Ουκρανία υπέγραψε πρόγραμμα ΔΝΤ ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, αλλά τα δάνεια ουσιαστικά πάγωσαν λόγω ανησυχιών για μεταρρυθμίσεις.

«Αυτή η αποστολή θα είναι στην πραγματικότητα η τελική προετοιμασία για την έκδοση της επόμενης δόσης - έχουμε εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις, όλα τα κριτήρια αναφοράς που διατυπώθηκαν στο μνημόνιο με το ΔΝΤ», δήλωσε ο κ. Σμίγκαλ.

«Ως εκ τούτου, αναμένουμε μια θετική ολοκλήρωση αυτής της αποστολής και αναμένουμε ότι περίπου τον Δεκέμβριο, τέλη Νοεμβρίου - αρχές Δεκεμβρίου - αυτή είναι η ημερομηνία κατά την οποία είναι δυνατή η δόση του ΔΝΤ», πρόσθεσε.

Μία από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, η ουκρανική οικονομία υπέστη μεγάλη ύφεση λόγω της πανδημίας πέρυσι. Στο πλαίσιο του προγράμματος του ΔΝΤ, η Ουκρανία έλαβε πέρυσι 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει περισσότερη βοήθεια και αναθεώρησε επανειλημμένα τις δικές της εκτιμήσεις για το πότε θα εκταμιευτεί άλλη δόση.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα