ΕΕ: Ποιοι διεκδικούν την έδρα της αρχής για την πάταξη του «μαύρου» χρήματος

Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2021 08:28
UPD:08:30
EPA/OLIVER BERG

 

 

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία είναι μεταξύ των χωρών της ΕΕ που ετοιμάζονται να υποβάλλουν προτάσεις για το νέο ευρωπαϊκό όργανο που θα ασχολείται με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, όπως αναφέρει το Politico επικαλούμενο αξιωματούχους των χωρών.

Στη λίστα των υποψηφίων βρίσκονται και τρεις μικρότεροι, η Λετονία, η Λιθουανία και η Αυστρία.

Οι χώρες συναγωνίζονται για να φιλοξενήσουν το νέο όργανο της ΕΕ που θα συσταθεί μέσα στα επόμενα τρία χρόνια και θα ξεκινήσει την άμεση εποπτεία έως το 2026.

Αξιωματούχοι από κάθε χώρα επιβεβαίωσαν τις προγραμματισμένες υποψηφιότητές τους για τ  όργανο .

Η Γερμανία είναι η μόνη χώρα που ανακοίνωσε δημόσια ότι θέλει το όργανο να στεγάζεται στη Φρανκφούρτη. «Υπήρχαν πολλές δραστηριότητες που ενισχύουν τη Γερμανία και τη Φρανκφούρτη ως τραπεζικό κέντρο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών και υποφήφιος καγκελάριος Όλαφ Σολτς σε τραπεζικό συνέδριο την Πέμπτη. «Θέλουμε να σημειώσουμε περαιτέρω πρόοδο υποβάλλοντας αίτηση για το ευρωπαϊκό όργανο για την αντιμετώπιση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες», είπε.

Οι δηλώσεις του έγινα πριν την απόφαση των εισαγγελέων στη Γερμανία να ερευνήσουν το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο έρευνας για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η επιδρομή και οι συνέπειές της θα μπορούσαν να εμποδίσουν την προσφορά της Γερμανίας, η οποία έρχεται ήδη με σκάνδαλα στις αποσκευές της- από την κατάρρευση της Wirecard μέχρι τη μαζική απάτη διαπραγμάτευσης μετοχών γνωστή ως CumEx.

Η Γερμανία δεν είναι μόνη, όμως. Η Αυστρία και η Λετονία έχουν επίσης να αντιμετωπίσουν τα δικά τους σκάνδαλα διαφθοράς και βρώμικου χρήματος τα τελευταία χρόνια.

«Βρώμικη» πολιτική

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη σύσταση της νέας αρχής καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες τον Ιούλιο, με την ονομασία AMLA, η οποία θα εξουσιοδοτηθεί να εκδίδει πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, το όργανο θα επιτηρεί στενότερα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της περιοχές, ούτως ώστε να αποτρέπει τη διακίνηση χρήματος από εγκληματίες και τρομοκράτες.

Η πρόταση ήρθε με ένα ενιαίο εγχειρίδιο κανόνων για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που το όργανο AMLA θα αστυνομεύσει σε ολόκληρο το μπλοκ. Οι προτάσεις της Κομισιόν ήρθαν ως άμεση απάντηση σε μια σειρά τραπεζικών σκανδάλων που έλαβαν χώρα από το 2018  εκθέτοντας ένα «τυφλό σημείο» στην εποπτεία της ΕΕ το οποίο πολλοί εκμεταλλεύτηκαν πλήρως.

Η κατάργηση του «τυφλού σημείου» του μπλοκ είναι ζωτικής σημασίας και η διαδικασία υποβολής προσφορών δεν πρέπει να παρεμποδίσει αυτή τη φιλοδοξία, δήλωσε γάλλος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.  Μάλιστα υποστήριξε το Παρίσι ως μια ιδανική έδρα για την AMLA, δεδομένου του ύψους της οικονομικής εμπειρογνωμοσύνης στη γαλλική πρωτεύουσα, όπως η Ομάδα Χρηματοπιστωτικής Δράσης FATF, καθώς και η EBA και η ESMA.

Από την πλευρά της η  Φρανκφούρτη προβάλει παρόμοια επιχειρήματα, επισημαίνοντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον τραπεζικό επόπτη της ευρωζώνης και την ασφαλιστική ρυθμιστική αρχή της ΕΕ.

Οι Ιταλοί αξιωματούχοι, εν τω μεταξύ, υποστηρίζουν ότι έχουν πλούσια εμπειρία στην καταπολέμηση της μαφίας.

Η Λετονία έμαθε επίσης πολλά μετά το δικό της σκάνδαλο βρώμικου χρήματος. Το 2018, οι αμερικανικές αρχές κατηγόρησαν την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζά της, ABLV, για ξέπλυμα χρήματος που εμπλέκεται στο πρόγραμμα όπλων της Βόρειας Κορέας, οδηγώντας στην κατάρρευση της τράπεζας. Η Ρίγα από τότε έχει καταστείλει τη ροή παράνομων κεφαλαίων στο τραπεζικό της σύστημα και έχει μειώσει το μερίδιο των καταθέσεων που κατέχουν μη κάτοικοι.

Οι μικρότερες χώρες της ΕΕ, από την πλευρά τους, θα προωθήσουν τις υποψηφιότητές τους με την αιτιολογία ότι πολλοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί έχουν καταλήξει στη Γαλλία και τη Γερμανία. Διαφορετικά, το χάσμα Ανατολής-Δύσης που προέκυψε πριν από τέσσερα χρόνια θα γίνει ευρύτερο, υποστήριξε εθνικός αξιωματούχος.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα