Εφιάλτης στα χρηματιστήρια

Πιστωτική ασφυξία απειλεί την αγορά στεγαστικών δανείων
Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2007 00:01
UPD:00:15

ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ κινήθηκαν για δεύτερη συνεχή ημέρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κάτω από την απειλή μιας πιστωτικής ασφυξίας εν μέσω του αυξανόμενου αριθμού μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ, στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας τετραετίας, που θα έχει αντίκτυπο στα κέρδη των τραπεζών της περιοχής.

Εξατμίσθηκε και το τριήμερο ράλι στη Wall Street, καθώς πέραν της ανησυχίας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα μακροοικονομικά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις απογοήτευσαν τους επενδυτές.

Μεταξύ απληστίας και φόβου κινούνται οι επενδυτές καθώς ο εφιάλτης μιας πιστωτικής ασφυξίας απειλεί την αμερικανική αγορά στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου.

Η αβεβαιότητα για την αγορά στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ είναι στο επίκεντρο των χρηματιστηριακών αγορών καθώς η επιβράδυνση της αμερικανικής αγοράς ακινήτων οδήγησε σε αύξηση του ποσοστού των περιπτώσεων κήρυξης στάσης πληρωμών στην αγορά στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου και όχι μόνον. Ο δείκτης FTSEurofirst έκλεισε με πτώση 1% στις 1.466,97 μονάδες.

Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου υποχώρησε κατά 1,16% στις 6.161,20 μονάδες, ο CAC 40 κατά 1,15% στις 5.432,94 μονάδες και ο DAX της Φρανκφούρτης κατά 1,36% στις 6.623,99 μονάδες.

Η Royal Bank of Scotland αλλά και η Commerzbank ηγήθηκαν της πτώσης στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 εξακολουθεί να είναι μειωμένος κατά 4,9% σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά που είχε φτάσει στις 19 Φεβρουαρίου.

Οι προβολείς είναι «στραμμένοι» και πάλι στη New Century Financial, η οποία αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις οικονομικές της υποχρεώσεις, ενώ η διαπραγμάτευση της μετοχής της έχει ανασταλεί από προχθές, καθώς βρίσκεται υπό τον έλεγχο της αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς.

Η μετοχή της μεγαλύτερης εταιρείας στην αγορά στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ έχει χάσει 90% της αξίας της από την αρχή του έτους.

Η Swisscom έφτασε να διαπραγματεύεται στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους καθώς τα κέρδη της απογοήτευσαν του αναλυτές.

Ο Nikkei υποχώρησε κατά 0,66% στις 17.178,84 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα