Toyota, Honda, Nissan: Αυξάνουν τους μισθούς στην Ιαπωνία

Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2007 08:43

ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την καταβολή υψηλότερων μπόνους και αύξησης των βασικών μισθών κατά την επόμενη χρήση, καθώς προβλέπουν να πραγματοποιήσουν πωλήσεις ρεκόρ, έκλεισαν οι τρεις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες της Ιαπωνίας, Toyota Motor Corp., Honda Motor Co. και Nissan Motor Co.

Η Toyota, η τρίτη μεγαλύτερη εργοδότρια της Ιαπωνίας, θα καταβάλει ετήσια μπόνους 2,58 εκατ. γιέν (22.200 δολ.), κατά 8,9% υψηλότερα και ίσα με το περίπου 1/3 των συνολικών αποζημιώσεων των εργαζομένων, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

Οι υψηλότερες καταβολές υπογραμμίζουν το οικονομικό πλεονέκτημα των ιαπωνικών αυτοκινητοβιομηχανιών, έναντι της General Motors Corp. και της Ford Motor Co., οι οποίες απολύουν κόσμο για να περιορίσουν τις ζημίες.

Οι υψηλότεροι μισθοί των εργαζομένων στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας περιόρισε κατά 0,6% τη μείωση των μισθών στην Ιαπωνία τον Δεκέμβριο. Για ολόκληρο το 2006 ένας μέσος εργαζόμενος στην Ιαπωνία έφερε στο σπίτι του επιπλέον 5.000 γιέν ημερησίως.

Η Toyota θα αυξήσει κατά μέσον όρο τον βασικό μηνιαίο μισθό κατά 1.000 γιέν, στα 350.580 γιέν. Η ένωση των εργαζομένων στην αυτοκινητοβιομηχανία ζητούσαν αύξηση 1.500 γιέν.

Η Nissan Motor Co., η τρίτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας θα καταβάλλει στους υπαλλήλους της στη χώρα μπόνους 2,13 εκατ. γιέν (18.300 δολ.) και μηνιαία αύξηση των βασικών μισθών κατά 6.700 γιέν την επόμενη χρήση, περίπου όσα ζητούσαν και οι εργαζόμενοι. Η αύξηση ανεβάζει τον μέσο μηνιαίο μισθό στα 355.400 γιέν για τους υπαλλήλους του Nissan.

H Honda θα προτείνει μηνιαία αύξηση μισθών 900 γιέν, μετά το αίτημα της ένωσης των εργαζομένων της 1.000 γιέν επιπλέον τον μήνα. Η εταιρεία θα ικανοποιήσει το αίτημα για ετήσιο μπόνους μισθών 6,6 μηνών.

Η Toyota, η Honda και η Nissan δεν αύξησαν τις αποζημιώσεις όσο ήθελαν οι ενώσεις των εργαζομένων, επικαλούμενες την αύξηση του ανταγωνισμού και του κόστους, σε σύγκριση με χώρες όπως η Κίνα και η Ν. Κορέα. Η Toyota έως τον Σεπτέμβριο του 2006 ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος ιδιώτης εργοδότης στην Ιαπωνία, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας.

Η ένωση των εργαζομένων στη Honda, τη δεύτερη σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας ζήτησαν από τη διοίκηση να αυξήσει τους μηνιαίους μισθούς κατά 1.000 γιέν και να πληρώσει μπόνους για μισθούς 6,6 μηνών. Οι εργαζόμενοι στη Nissan, την τρίτη σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας, ζήτησαν αύξηση 7.000 γιέν στους μηνιαίους μισθούς και μπόνους τους μισθούς 6,3 μηνών.

Οι μετοχές της Toyota υποχώρησαν 3,3% φθάνοντας στα 7.530 γιέν η μία στις 12:31 μ.μ. στο Τόκυο, ενώ της Nissan σημείωσαν απώλειες 1,8% στα 1.298 γιέν η μία. Απώλειες 4% σημείωσαν οι μετοχές της Honda, φθάνοντας στα 4.090 γιέν η μία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα