Συνέντευξη στη «Ν»: Οι εφοπλιστές της Ελλάκτωρ ανοίγουν τα χαρτιά τους

Οι Δημήτρης Μπάκος και Αλέξανδρος Εξάρχου μιλούν στη «Ν» για την κόντρα με τους Ολλανδούς
Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2021 17:34
UPD:19:56

Συμφωνία επί του Επιχειρησιακού Σχεδίου για την Ελλάκτωρ ζητούν οι εφοπλιστές Δημήτρης Μπάκος και Γιάννης Καϋμενάκης από την ολλανδική Reggeborgh. Η επένδυσή τους στον κατασκευαστικό όμιλο έχει φθάσει τα 130 εκατ. ευρώ. Ελέγχουν περίπου το 30%. Όπως αναφέρουν στη συνέντευξή τους στη «Ν» ο εφοπλιστής Δημήτρης Μπάκος και ο Αλέξανδρος Εξάρχου, Director των εταιρειών Greenhill και Kiloman (οι εταιρείες των εφοπλιστών με τις μετοχές της Ελλάκτωρ), η συμμετοχή στη διοίκηση δεν είναι αυτοσκοπός, ενώ επισημαίνουν και εξηγούν γιατί ανησυχούν για την πορεία του ομίλου.

Μεταξύ άλλων, απαντούν για το περιεχόμενο των καταγγελιών τους στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, γιατί θεωρούν ότι εξαπατήθηκαν, καθώς και για τη μήνυση της διοίκησης της Ελλάκτωρ κατά του κ. Εξάρχου.

Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

Τι ακριβώς επιδιώκετε; Να ορίσετε εκπροσώπους στη διοίκηση της Ελλάκτωρ; Γι' αυτό γίνεται ο πόλεμος μετόχων;

Δ. Μπ.: Κατηγορηματικά όχι. Αυτό που θέλουμε είναι να συμφωνήσουμε σε ένα Επιχειρησιακό Σχέδιο για τον Όμιλο. Να καθοριστεί πού πηγαίνει και πώς πηγαίνει η Ελλάκτωρ. Δεν θα κρύψω ότι ανησυχούμε. Ποιος είναι ο σχεδιασμός της Reggeborgh; Έχει; Όλοι παρατήρησαν ότι δεν έχει παρουσιάσει ως στρατηγική τίποτα περισσότερο από αυτό που ήδη υπήρχε από την προηγούμενη διοίκηση. Μια κατασκευαστική εταιρεία δεν μπορεί να ζήσει μόνον από τη μείωση του κόστους, πρέπει να παίρνει έργα. Η Άκτωρ δεν κατεβαίνει καν στους διαγωνισμούς. Δεν είναι αυτοσκοπός η συμμετοχή μας στη διοίκηση. Πρώτα χρειάζεται να συμφωνήσουμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα για να μην καταρρεύσει ο Όμιλος. Προφανώς δεν βοηθάει η σύγκρουση των δύο βασικών μετόχων. Το γνωρίζουμε καλά, αλλά δεν γίνεται να μείνουμε αμέτοχοι ενώ αντιλαμβανόμαστε ότι έχουν κληθεί να διοικήσουν στελέχη που δεν γνωρίζουν τη δουλειά και αυτό φαίνεται από το αποτέλεσμα. Αν αντιλαμβανόμασταν ότι η δουλειά γίνεται, η στάση μας θα ήταν διαφορετική.

Αλ. Εξ.: Οι κύριοι Μπάκος και Καϋμενάκης έχουν επενδύσει περίπου 130 εκατομμύρια. Θέλουν ο όμιλος να αποκτήσει και πάλι τη δυναμική του. Δεν επένδυσαν με σκοπό τη συμμετοχή στο Δ.Σ. Το καλό της εταιρείας επιβάλλει να συμφωνήσουν οι μεγάλοι μέτοχοι τι θα κάνουν την εταιρεία. Όταν επιτευχθεί συμφωνία και καταλήξουν ποιο είναι το business plan, τι σκοπεύουν να κάνουν, τι θα κάνουμε με θυγατρικές κ.ά. θα έρθει η συζήτηση με ποιο Δ.Σ. θα μπορούσε να υλοποιηθεί το σχέδιο αυτό. Αυτό που χρειάζεται αρχικά είναι να συμφωνήσουμε στο όραμα, το business plan και μετά να επιλεγούν οι κατάλληλοι να το υλοποιήσουν.

Ας πάμε στην αρχή. Τι σας οδήγησε να επενδύσετε στην Ελλάκτωρ;

Δ. Μπ.: Για μένα και τον Γιάννη Καϋμενάκη ήταν μια επενδυτική κίνηση, μια ευκαιρία να επενδύσουμε στην Ελλάδα, να επιστρέψουμε στη χώρα μας χρήματα που βγάλαμε στο εξωτερικό. Προφανώς μας προσέλκυσε το γεγονός ότι η Ελλάκτωρ είναι μια μεγάλη εταιρεία. Αυτό που αντιλαμβανόμασταν τότε ήταν ότι με το ποσοστό που θα αγοράζαμε, δηλαδή το 26% που είχαν οι κ.κ. Αναστάσιος και Δημήτρης Καλλιτσάντσης, θα αναλαμβάναμε σημαντικό ρόλο και στη διοίκηση, όπως οι μέτοχοι που διαδεχόμασταν. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, εξαπατηθήκαμε. Εκ των υστέρων φάνηκε πως οι Ολλανδοί έλεγχαν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό.

Γιατί θεωρείτε ότι εξαπατηθήκατε; Η διοίκηση επιλέχθηκε έπειτα από ψηφοφορία στη συνέλευση με την αναγκαία πλειοψηφία.

Δ. Μπ.: Όπως αντιληφθήκαμε στη συνέλευση της 27ης Ιανουαρίου οι Ολλανδοί ψήφισαν συντονισμένα με τον κ. Μπόμπολα, έχοντας μια συμφωνία μαζί του την οποία εξετάζει σήμερα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το ίδιο συνέβη και με τις Astro Bank και Barclays. Οι δύο τελευταίες είχαν 10% της Ελλάκτωρ. Είναι το ποσοστό που αγόρασε στη συνέχεια η ολλανδική Αtlas NV, η οποία είναι προφανές ότι δεν είναι άγνωστη στη Reggeborgh.

Όταν αποφασίσαμε να επενδύσουμε στην Ελλάκτωρ γνωρίζαμε, όπως και όλοι οι άλλοι μέτοχοι από δημόσιες ανακοινώσεις, ότι οι Ολλανδοί είχαν 5% και συμφωνία δικαιώματος αγοράς (call option) με τον Λεωνίδα Μπόμπολα για 12,5%, άρα το περισσότερο που θα έφταναν ήταν 17,5%. Στη συνέχεια και αφού εμείς συμφωνήσαμε με Farallon, το ποσοστό των Ολλανδών αυξήθηκε περαιτέρω. Επίσης γνωρίζαμε ότι κατείχαν το 30% στη ΓΕΚ Τέρνα, κάτι ανορθόδοξο που δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Το επισημάναμε από τότε και οι εξελίξεις μάς δικαίωσαν.

Ποιο είναι το περιεχόμενο των καταγγελιών που εξετάζει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς;

Αλ. Εξ.: Έχουμε ζητήσει να εξετάσει το περιεχόμενο της συμφωνίας μεταξύ της Reggeborgh και του κ. Μπόμπολα, αν είναι επιτρεπτές οι κινήσεις των Astro Bank και Barclays και θα ζητήσουμε τις επόμενες ημέρες να διερευνηθεί αν υπάρχει θέμα συντονισμού των Ολλανδών με την Αtlas και κατά πόσο αυτό είναι επιτρεπτό.

Γιατί στέκεστε στη συμφωνία με τον κ. Μπόμπολα; Είχε ανακοινωθεί.

Αλ. Εξ.: Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι η συμφωνία με τον κ. Μπόμπολα περιλαμβάνει την εξαγορά της θυγατρικής Ηλέκτωρ -πού ξανακούστηκε να συμφωνεί κάποιος την απευθείας πώληση θυγατρικής ενός μεγάλου ομίλου- με αντάλλαγμα την υποχρέωση να ψηφίζει στις συνελεύσεις ό,τι και η Reggeborgh. Μπορεί ένας μεγάλος μέτοχος εταιρείας όπως ο κ. Μπόμπολας να υπογράφει τέτοιες συμφωνίες και μάλιστα να μην τις ανακοινώνει; Είναι σύννομη πρακτική αυτή; Αν είναι, να το γνωρίζουν οι μέτοχοι όλων των εταιρειών. Αναμένουμε με ενδιαφέρον το πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ελπίζουμε αυτό να συμβεί σύντομα για το καλό της Ελλάκτωρ.

Με τους κυρίους Καλλιτσάντση υπήρξε ποτέ κάποια συνεννόηση;

Δ. Μπ.: Δεν τους γνώριζα πριν επενδύσω στην Ελλάκτωρ. Έχω συναντήσει μόνον τον Αναστάσιο Καλλιτσάντση δύο φορές πριν την γενική συνέλευση. Του ζήτησα να παραιτηθεί θεωρώντας το αυτονόητο αφού πλέον το σύνολο του ποσοστού του περνούσε σε εμάς. Τον Δημήτρη Καλλιτσάντση δεν το έχω συναντήσει ποτέ.

Ο κ. Εξάρχου, επικεφαλής της επένδυσής σας, έχει μηνυθεί από τη διοίκηση της Ελλάκτωρ.

Δ. Μπ.: Έχω ζητήσει από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ελλάκτωρ, Ευθύμιο Μπουλούτα, να με ενημερώσει με στοιχεία για ποιο λόγο κατηγορείται ο κ. Εξάρχου και εγώ θα κάνω ό,τι πρέπει. Δεν έχω πάρει απάντηση. Δεν πιστεύω ότι ευσταθεί τίποτα από αυτά που λέγονται.

Αλ. Εξ.: Η αγωγή που μου έχει ασκηθεί (όπως και κατά του Αν. Καλλιτσάντση) αφορά υπηρεσίες που παρείχε η αγγλική δικηγορική εταιρεία ERI για πολλά χρόνια πριν αναλάβω διευθύνων σύμβουλος στην Άκτωρ. Πρόκειται για πραγματική δουλειά που έχει αποτυπωθεί σε πολλές χιλιάδες σελίδες. Όλα τα στοιχεία είναι στη Δικαιοσύνη και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η υπόθεση αυτή θα κλείσει αποδεικνύοντας ότι δεν έχουν καμιά βάση οι ισχυρισμοί της διοίκησης της Ελλάκτωρ.

Ωστόσο, κ. Εξάρχου, υπήρξατε ανώτατο στέλεχος του ομίλου και άρα συνυπεύθυνος… Τι έφταιξε;

Αλ. Εξ.: Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάκτωρ είναι οι συγκρούσεις μεταξύ των μετόχων. Το έζησα τρία χρόνια προσπαθώντας να διοικήσω την Άκτωρ ενώ υπήρχαν εντονότατες διαφωνίες μεταξύ των αδερφών Καλλιτσάντση. Προηγουμένως, όπως γνωρίζετε, οι συγκρούσεις οδήγησαν στην αποχώρηση των κ.κ. Μπόμπολα και Κούτρα.

Θα έλεγε κανείς ότι και η δική σας πλευρά σήμερα συμμετέχει σε ανάλογο σκηνικό.

Δ. Μπ.: Δεν θα συμφωνήσω μαζί σας. Έχουμε επενδύσει εκατομμύρια και είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε η Ελλάκτωρ να πάει καλά. Ξεκαθαρίζω ότι κανένας μας δεν έχει τίποτα προσωπικό με κανέναν από τη διοίκηση του ομίλου ή τους Ολλανδούς. Όμως, δεν μπορώ να μην επισημάνω ότι ανησυχούμε πολύ. Η Άκτωρ δεν έχει πάρει τελευταία κανένα σημαντικό έργο. Δεν συμμετείχε καν στην διεκδίκηση της Εγνατίας με απόλυτη ευθύνη των στελεχών που πρότειναν οι Ολλανδοί. Ήταν σαν να χάρισαν το έργο στην ανταγωνίστρια εταιρεία. Επίσης έχουν φύγει (είτε μόνα τους είτε απολύθηκαν) περί τα 40 ανώτατα στελέχη. Τεράστια ζημιά για μια κατασκευαστική εταιρεία. Αν συνεχίσει έτσι ο όμιλος, δεν ξέρω ποια θα είναι η επόμενη μέρα…

Έχετε προσπαθήσει να μιλήσετε με τον επικεφαλής της Reggeborgh;

Δ. Μπ.: Όταν προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε, μας είπαν ότι δεν θέλουν να μας δουν. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε ποιος είναι ο λόγος που δεν θέλουν να μιλήσουμε για το καλό του ομίλου. Κρύβουν κάτι; Έχουν επιδιώξεις που δεν μπορούν να ειπωθούν; Άγνωστο.

Η αποπληρωμή του δανείου

Το δάνειο στη Farallon έχει αποπληρωθεί;

Δ. Μπ.: Η συμφωνία μας με τη Farallon προέβλεπε εξαρχής σταδιακή αποπληρωμή. Έχει αποπληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος. Απομένει να καταβάλουμε μέχρι τον Δεκέμβριο 15 εκατ. ευρώ. Ένα πολύ μικρό μέρος της επένδυσής μας, αν αναλογιστείτε ότι με τη συμμετοχή μας στην αύξηση κεφαλαίου όχι μόνον μέχρι το ποσοστό που είχαμε προηγουμένως, αλλά αγοράζοντας και δικαιώματα έχουμε επενδύσει στην Ελλάκτωρ 130 εκατ. ευρώ. Οι μετοχές που εξαγοράστηκαν από τη Farallon έχουν περάσει στην εταιρεία Greenhill, η οποία ανήκει σε μένα και τον Γιάννη Καϋμενάκη, και οι μετοχές που αποκτήσαμε από την αύξηση στην εταιρεία Kiloman η οποία έχει την ίδια μετοχική σύνθεση. Αυτή είναι η πραγματική εικόνα. Διαβάσαμε όμως και πολλά παραμύθια, ότι δεν έχουμε χρήματα, λειτουργούμε για λογαριασμό άλλων και διάφορα άλλα… Μετά την αύξηση κεφαλαίου οι μύθοι κατέρρευσαν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα