Στον απόηχο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στην 85η ΔΕΘ και ενόψει των αντιδράσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης κινείται η ειδησεογραφία που επηρεάζει την αγορά. Σε γενικές γραμμές τα μέτρα έγιναν δεκτά με ικανοποίηση αλλά οι επιχειρηματικοί φορείς τονίζουν την ανάγκη πρόσθετων παρεμβάσεων για να διαχειριστούν την διαταραχή στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, με τις αυξήσεις σε πρώτες ύλες και μεταφορικά κόστη. Συγκλίνουν στην ανάγκη αύξησης των αποθεμάτων, ειδικά ενόψει Χριστουγέννων και ζητούν χρηματοδοτικά εργαλεία.
Σημειώνεται ότι η Ελλ.Στατ. ανακοίνωσε αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 1,9% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο καταδεικνύοντας την επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων. Πάντως ο Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής αυξήθηκε κατά 7,8% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο του 2021, κυρίως λόγω της υψηλότερης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (+19,8% σε ετήσια βάση) αλλά και της μεταποιητικής παραγωγής (+5,2% σε ετήσια βάση).
Στο επίκεντρο είναι τα μέτρα ελάφρυνσης για τα τιμολόγια ρεύματος της ΔΕΗ, οι φορολογικές παρεμβάσεις για τους χρήστες κινητών και άλλα μέτρα, των οποίων αναμένεται εξειδίκευση αυτές τις ημέρες από τα αρμόδια υπουργεία.
Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε ΒΒ+ από ΒΒ, με σταθερό outlook, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης “Scope Ratings” την Παρασκευή, μειώνοντας την απόσταση της χώρας από την επενδυτική βαθμίδα. “Ψήφο” εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και στις προοπτικές της, χαρακτηρίζουν την εξέλιξη οι οικονομικοί αναλυτές. Από την πλευρά του και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σχολιάζοντας το νέο είπε ότι είναι η τρίτη φορά που ένας οργανισμός αξιολόγησης αναβαθμίζει το επίπεδο φερεγγυότητας της χώρας εν μέσω της κρίσης και των συνθηκών υψηλής αβεβαιότητας που επικρατούν σε όλο τον κόσμο. Πρόσθεσε ότι είναι μια ακόμη ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και προστίθεται σε μια αλυσίδα θετικών εξελίξεων για την οικονομία.
Στο Χρηματιστήριο, παρά τη βελτίωση των μακροπρόθεσμων προοπτικών, που επιβεβαιώνει άλλωστε η αναθεώρηση της αύξησης του ΑΕΠ στο 5,9% φέτος από 3,6% προηγουμένως, το διεθνές κλίμα δεν επιτρέπει ουσιαστική αντίδραση. Αν και η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα ανοίγει με καλύτερες προοπτικές, ο Γενικός Δείκτης έρχεται από την προηγούμενη εβδομάδα με συνολικές απώλειες της τάξης του 1,52%. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε εβδομαδιαίες απώλειες 1,48% και η μέση αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 56 εκατ. ευρώ από 65 εκατ. ευρώ μία εβδομάδα νωρίτερα. Πιέσεις παρατηρήθηκαν στις τράπεζες, με εξαίρεση την Τράπεζα Πειραιώς (+0,4% σε εβδομαδιαία βάση), καθώς και σε άλλες δεικτοβαρείς μετοχές όπως ενδεικτικά ο ΟΠΑΠ (-1,6%) και η ΔΕΗ (-1,3%), με τους επενδυτές να γυρνούν την πλάτη στα καλά νέα.
Εντωμεταξύ, σύμφωνα με τα μηνιαία στατιστικά στοιχεία του ΧΑ για τον Αύγουστο, οι ξένοι επενδυτές κατέγραψαν εισροές 29,8 εκατ. ευρώ. Το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου οι συνολικές εισροές από ξένους θεσμικούς επενδυτές έφτασαν τα 101 εκατ. ευρώ.
Αυτή την εβδομάδα το ενδιαφέρον αναμένεται να προσελκύσουν ο όμιλος Jumbo και η Aegean Airlines ενόψει των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου. Έχουν προγραμματίσει σχετικές ενημερώσεις για τις 16/9 και 17/9 αντίστοιχα.
Η συμφωνία της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υπόθεση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του λιγνίτη δεν θα έχει σημαντική επίπτωση στα οικονομικά αποτελέσματά της ΔΕΗ, εκτιμά η επιχείρηση. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υπόθεση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του λιγνίτη, η ΔΕΗ εκφράζει την ικανοποίησή της για την οριστική επίλυση της υπόθεσης η οποία εκκρεμούσε εδώ και πολλά χρόνια. Επισημαίνεται η θετική διάσταση της συμφωνίας για τη σύνδεση των τιμών διάθεσης των προθεσμιακών προϊόντων με τις τιμές που θα διαμορφώνονται από την Αγορά και τον περιορισμένο χρόνο διάθεσής τους. Οπότε η συμφωνία δεν θα έχει σημαντική επίπτωση στα οικονομικά αποτελέσματά της ΔΕΗ.
Εντωμεταξύ, η Eurobank Equities αναβάθμισε σημαντικά την τιμή στόχο για τη μετοχή της ΔΕΗ σε 14,8 ευρώ από 11,6 ευρώ προηγουμένως διατηρώντας σύσταση “buy”, σε συνέχεια των εξελίξεων γύρω από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, θυγατρικής εταιρείας της ΔΕΗ, στην Macquarie έναντι 2,113 δισ. ευρώ.
Η Intralot ανακοίνωσε έσοδα 203 εκατ. ευρώ (+34%), EBITDA 54 εκατ. ευρώ (+ 107%) και καθαρές ζημίες από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ύψους 17,6 εκατ. ευρώ για το α’ εξάμηνο του 2021 (έναντι καθαρών ζημιών 41,7 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο πέρυσι.
Οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ διαπραγματεύονται σήμερα, χωρίς δικαίωμα επιστροφής κεφαλαίου 0,23 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΥΔΑΠ μοίρασε επίσης 0,24 ευρώ ως μέρισμα.
naftemporiki.gr