Smurfit : 1,3 δισ. ευρώ από τη δημόσια εγγραφή

Με στόχο τη μείωση του χρέους
Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2007 10:37

ΠΟΣΟΝ 1,3 δισ. ευρώ (1,7 δισ. δολ.) κατά τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στην Ιρλανδία, σε χρονικό διάστημα περίπου οκτώ ετών, άντλησε η Smurfit Kappa Group, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής χαρτοκιβωτίων στον κόσμο.

Η πώληση 78,8 εκατ. μετοχών προς 16,5 ευρώ η μία, δίνει στην Smurfit χρηματιστηριακή αξία περίπου 3,4 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και άλλων προνομιούχων μετοχών, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας που εδρεύει στο Δουβλίνο. Η τιμή κλίμακας ήταν από 14 ευρώ έως 18 ευρώ ανά μετοχή.

Η πώληση σηματοδοτεί την επιστροφή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο μετά από απουσία πέντε ετών. Η εταιρεία επενδύσεων Madison Dearborn Partners LLC αγόρασε την Jefferson Smurfit Group το 2002 και αργότερα συγχωνεύθηκε με την Kappa Packaging. Το χρέος ανέρχεται σε περίπου 4,3 δισ. ευρώ και τα κεφάλαια από την πώληση μετοχών θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωσή του κατά το 1/4.

Πριν από την πώληση των μετοχών η Madison Dearborn κατείχε περίπου το 47% της Smurfit, ενώ οι εταιρείες Cinven Ltd. και CVC Capital Partners Ltd. κατείχαν από 21% η κάθε μία.

Οι μετοχές άλλαξαν χέρια στα 16,6 ευρώ η μία στις 8:07 π.μ., ώρα Ιρλανδίας, κατά το ντεμπούτο τους στο Χρηματιστήριο της χώρας, σημειώνοντας άνοδο 0,6%. Η πώληση 4,8 δισ. ευρώ των μετοχών της Eircom Ltd. από την ιρλανδική κυβέρνηση τον Ιούλιο του 1999 ήταν υψηλότερη της εμπορικής συναλλαγής της Smurfit.

Τα κουτιά της εταιρείας χρησιμοποιούνται για τη συσκευασία αγαθών, από τηλεοράσεις έως ποδήλατα. Επίσης παράγει κουτιά πολυτελείας για σοκολάτες, καλλυντικά και ουΐσκι, αλλά και χάρτινα ταψάκια για φαγητά, πάστες και σολωμό. Η πώληση είναι η μεγαλύτερη παρά ποτέ στον κλάδο χάρτινης συσκευασίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα