General Motors: Κέρδη 950 εκατ. δολ. το δ' τρίμηνο

Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2007 13:39

ΚΕΡΔΗ 950 εκατ. δολ., μετά τη βελτίωση των αποτελεσμάτων, εμφάνισε το τέταρτο τρίμηνο η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, General Motors Corp.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν 1,68 δολ. ανά μετοχή από ζημίες 6,6 δισ. δολ. ή 11,63 δολ. ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας στα κεντρικά γραφεία της στο Ντιτρόϊτ των ΗΠΑ. Τα έσοδα υποχώρησαν 1%, φθάνοντας στα 51,2 δισ. δολ.

Τα κέρδη της GM ήταν τα δεύτερα σε δύο χρόνια, καθώς ο ανώτατος εκτελεστικός της διευθυντής, Rick Wagoner μείωσε τις δαπάνες για να εξισορροπήσει τις ζημίες 12 δισ. δολ. το παραπάνω χρονικό διάστημα. Η αυτοκινητοβιομηχανία ανέστειλε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της στις 30 Ιανουαρίου μέχρι σήμερα για να υπολογίσει και πάλι τα κέρδη πέντε ετών, μετά από λογιστικά λάθη.

Η GM εμφάνισε κέρδη σε αντίθεση με τις ανταγωνίστριές της Ford Motor Co. και του σκέλους Chrysler της DaimlerChrysler AG. Η Ford ανακοίνωσε ζημίες 12,7 δισ. δολ. το 2006, τις μεγαλύτερες στην ιστορία των 103 ετών της και η Chrysler απώλεσε 1,5 δισ. δολάρια.

Τον Ιανουάριο η GM προέβλεπε ότι το τέταρτο τρίμηνο θα εμφάνιζε κέρδη, χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία. Η εταιρεία μείωσε το κόστος μετά την πρόωρη συνταξιοδότηση 34.300 εργαζομένων στις ΗΠΑ. Κλείνει 12 εργοστάσια στη Βόρειο Αμερική έως και το 2009, αποτέλεσμα της μείωσης των πωλήσεων και του μεριδίου αγοράς στις ΗΠΑ, από τις ιαπωνικές ανταγωνίστριές της Toyota Motor Corp. και Honda Motor Co.

Εξαιρουμένων κάποιων έκτακτων στοιχείων, τα καθαρά κέρδη της GM ήταν 180 εκατ. δολ. ή 32 στνς ανά μετοχή.

Η αυτοκινητοβιομηχανία αύξησε το τέταρτο τρίμηνο τις πωλήσεις της στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη αγορά της, κατά 1,1% από το προηγούμενο έτος, φθάνοντας στα 925.460 αυτοκίνητα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Autodata Corp. Στο σύνολο της χρήσης οι πωλήσεις υποχώρησαν 8,7%, φθάνοντας στα 4,07 εκατομμύρια.

Ο Wagoner επιδιώκει να αυξήσει τις πωλήσεις σε αναδυόμενες αγορές, όπως τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα. Από το 2000 όταν ο Wagoner ανέλαβε τη διοίκηση της GM, η εταιρεία έχει αναρριχηθεί στην πρώτη θέση από τη δεύτερη που κατείχε στις αναδυόμενες αγορές.

Το τελευταίο δωδεκάμηνο οι μετοχές της σημείωσαν άνοδο 43%. Χθες, σημείωσαν απώλειες 81 σεντς, κλείνοντας στα 30,51 δολ. η μία στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης.

Τα αποτελέσματα του τετάρτου τριμήνου περιλαμβάνουν τα κέρδη δύο μηνών του οικονομικού σκέλους της εταιρείας, General Motors Acceptance Corp. Η GM πούλησε πλειοψηφικό μερίδιο της τελευταίας, τώρα γνωστής ως GMAC LLC σε μία εμπορική συναλλαγή που ολοκληρώθηκε στις 30 Νοεμβρίου του 2006.

Χθες η GMAC ανακοίνωσε ότι περιμένει να εισπράξει 1 δισ. δολ. σε μετρητά το τρέχον τρίμηνο από την GM για να διατηρήσει την αξία της. Η GMAC αντιμετώπισε προβλήματα από τη συρρίκνωση της αγοράς κατοικιών στις ΗΠΑ. Το σκέλος Residential Capital LLC, της εταιρείας, γνωστό ως ResCap γνώρισε τη μείωση της αξίας κάποιων δανείων.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Wagoner, την εβδομάδα που πέρασε, είπε ότι δεν είναι έτοιμος να παραδεχθεί ότι η Toyota θα ξεπεράσει φέτος την GM, κατακτώντας την πρώτη θέση στον κόσμο, ως η καλύτερη σε πωλήσεις αυτοκινητοβιομηχανία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα