Γεωργιάδης: «Θα μετουσιώσουμε την έρευνα σε επιχειρηματική πράξη»

Κυριακή, 12 Σεπτεμβρίου 2021 17:34
UPD:17:34
SOOC/Menelaos Myrillas

Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενδιαφέρεται όχι μόνο για τους εφευρέτες ως καταθέτες,  αλλά επιδιώκει να γίνουν  οι εφευρέτες και επιχειρηματίες. Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης στην ενημερωτική εκδήλωση του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας με τίτλο «Καινοτομία και Ανάπτυξη από Αξιοποίηση Επιτευγμάτων της Έρευνας στην Ελλάδα», όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του οργανισμού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο υπουργός σημείωσε: «Αυτά τα δυο χρόνια, το υπουργείο έχει θέσει τη βιομηχανική ιδιοκτησία στο επίκεντρο των προσπαθειών για την πρόοδο της βιομηχανικής έρευνας στην Ελλάδα, την πρόοδο της πατέντας, της επιστημονικής έρευνας και της αξιοποίησής της σε εμπορικές εφαρμογές. Είμαι, επίσης, ευτυχής που σας ενημερώνω και πάλι σήμερα για ένα διαχρονικό αίτημα του ΟΒΙ, που ήταν η μεταφορά  των Εμπορικών  Σημάτων στο χαρτοφυλάκιό του. Αυτό έγινε ήδη πράξη και ολοκληρώνεται μέσα στους επόμενους μήνες.

Συγχαίρω επίσης όλη την εξωστρέφεια και τις δράσεις που παρουσίασε ο ΟΒΙ μέσα στα τελευταία δυο χρόνια. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε μέσα στο οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων είναι να πάρουμε την εφαρμοσμένη έρευνα και να τη μετουσιώσουμε σε επιχειρηματική πράξη.

Θα είμαστε μαζί σας μέχρι να έχουμε το αποτέλεσμα που θελουμε, και από όσο βλέπω από τον κόσμο που συμμετέχει σήμερα, η εκδήλωση του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία».

Στη συνέχεια, λαμβάνοντας το λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ευχαρίστησε τον πρόεδρο του ΔΣ του ΟΒΙ Δημήτρη Χρονη, όπως και τα μέλη του και τόνισε ότι «από την πρώτη στιγμή πιστεύουμε στο έργο και στη δουλεία την οποία κάνουν.

Θέλω να σταθώ σε 3 σημεία: Την μεγάλη αξια της βιομηχανικής ιδιοκτησίας καθώς στο πλαίσιο της πανδημίας, οι τόσο σημαντικές εφευρέσεις προστάτευσαν και θωράκισαν την υγεία μας. Το δεύτερο σημείο είναι να κατανοήσουμε πού βρισκόμαστε ως χώρα και πού πρέπει να πάμε. Η καινοτομία και η έρευνα βρίσκονται στον πυρήνα της δουλειάς που θέλουμε να κάνουνε. Το τρίτο σημείο είναι οι νέοι και οι νέες μας, το σημαντικό δυναμικό που υπάρχει στην Ευρώπη μας αυτή τη στιγμή. Πολλές νέες εταιρίες έρχονται στη χωρα μας αυτήν την περίοδο διότι έχουμε κάτι που δεν το έχουν άλλες χώρες».

Ο γενικος διευθυντής του ΟΒΙ, Παναγιωτης Κανελλόπουλος, υπενθύμισε πως ο οργανισμός εκπροσωπείται στη Θεσσαλονικη μέσω του περιφερειακού του Γραφείου, το οποίο, για όποιον επιθυμεί να ενημερωθεί, στεγάζεται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και στο Balkan Center. Συνέχισε, αναφέροντας πως «η επάνοδος του ΟΒΙ στο φιλόξενο χώρο της ΔΕΘ δίνει ένα μήνυμα πολύ ελπιδοφόρο. Στο χρόνο που λείψαμε, ο ΟΒΙ προχώρησε με πολύ σημαντικά βήματα και πραγματοποίησε σπουδαία πράγματα. Με προεξέχον το νόμο 4726/2021, που ψηφίστηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το χαρτοφυλάκιο των Εμπορικών Σημάτων περνά στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας. Στόχος είναι να υπάρχει μια ενιαία αρχή για τη Βιομηχανική Ιδιοκτησία».

Μετά τους χαιρετισμούς, ο αναπληρωτής καθηγητής ΑΠΘ και πρόεδρος της ΕΑΒΙ, Ιωάννης Κατσογιάννης, ενημέρωσε για τις δράσεις της Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας. Ο κ. Κατσογιάννης ανάγγειλε την έναρξη του πρώτου προγράμματος διαρκούς επιμόρφωσης της ΕΑΒΙ, ενώ σημείωσε πως τις επόμενες ημέρες θα αναρτηθεί στις ιστοσελίδες της ΕΑΒΙ και του ΟΒΙ η πρόσκληση ενδιαφέροντος.

Στη συνέχεια, ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης καθηγητής του Εργαστηρίου Χημικής και Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας του Τμήματος Χημείας στο ΑΠΘ, Θοδωρής Καραπάντσιος, ο οποίος εκτός από την ακαδημαϊκή καριέρα του έχει και ο ίδιος δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, ενημέρωσε για τα απαραίτητα σημαντικά βήματα προκειμένου η εφεύρεση να αξιοποιηθεί εμπορικά.

Στην ανακοίνωση, τέλος, σημειώνεται ότι στελέχη του ΟΒΙ θα παραβρίσκονται καθ΄ όλη τη διάρκεια της ΔΕΘ στο Περίπτερο 7, Stand 6, τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα