Η αναστάτωση που έχει επιφέρει η πανδημία είναι πιθανότατα η αρχή για μια νέα εποχή γεμάτη ανατροπές στην παγκόσμια οικονομία, καθώς η κλιματική αλλαγή και η άνοδος της Κίνας ανατρέπουν την καθιερωμένη τάξη, όπως υποστήριξε ο καθηγητής Ιστορίας και Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, Άνταμ Τουζ .
Μιλώντας στο Bloomberg, και επιχειρώντας να προβλέψει ποια θα είναι η κληρονομιά του ιού για τους policymakers, δεδομένης της αντίδρασης στην πανδημία που είδαμε από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες, ο καθηγητής ανέφερε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κλίμακα μετατόπισης που έχουμε δει θέτει ερωτήματα σχετικά με το ποιος εξυπηρετεί αυτές τις υποχρεώσεις και υπό ποιους όρους και με ποιο όφελος και σε ποιο χρόνο.
«Και προφανώς, η πολιτική της κεντρικής τράπεζας μπαίνει στο παιχνίδι λόγω του κρίσιμου ρόλου της στη χειραγώγηση των επιτοκίων. Έχουμε καταλάβει πώς λειτουργούν οι παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας στη σταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών μηχανισμών που βασίζονται στην αγορά όταν βρίσκονται σε κρίση», είπε προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζουμε ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες του βαθμού της στήριξης που εφαρμόζουμε.
«Είναι λοιπόν σαν να δοκιμάζουμε φάρμακα σε έναν ασθενή και γνωρίζουμε ότι λειτουργούν βραχυπρόθεσμα για να μετριάσουν τον πόνο και να μας περάσουν από την κρίση», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι δεν γνωρίζουμε πραγματικά ποιες θα είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στον συνολικό χρηματοπιστωτικό οργανισμό.
«Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για τη σταθερότητα ορισμένων από τις βασικές αγορές, κυρίως της αγοράς αποθεμάτων, και νομίζω ότι θα υπάρξει μια συνεχής και πολύ σημαντική και ενδιαφέρουσα συζήτηση», ανέφερε ο καθηγητής.
naftemporiki.gr