Διαψεύδονται από την κυβέρνηση τα περί έκδοσης «κρυφού» ομολόγου

Για συγκεκριμένες ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Οικονομικών και Απασχόλησης κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ
Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2007 16:02
UPD:16:16

Το Ελληνικό Δημόσιο εξέδωσε φέτος το Φεβρουάριο 12ετές ομόλογο ύψους 280 εκατ. ευρώ, το οποίο σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί «κρυφό ομόλογο». Αντιθέτως, η έκδοσή του αποτελεί συνήθη δανειακή τακτική για τη χρηματοδότηση εξοπλιστικών δαπανών.

Τα παραπάνω αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με αφορμή σημερινό δημοσίευμα για την έκδοση από το υπουργείο Οικονομικών «κρυφού» ομολόγου 300 εκατ. ευρώ με ανάδοχο την εταιρεία JP MORGAN.

Για το θέμα κατέθεσαν σήμερα ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών - Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, η υπεύθυνη Οικονομίας και Οικονομικών και η υπεύθυνη Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου και Μαρία Δαμανάκη αντιστοίχως.

Όπως επισημαίνουν τα δύο στελέχη του ΠΑΣΟΚ, επικαλούμενα το δημοσίευμα, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε τον περασμένο Φεβρουάριο ειδικό ομόλογο «φάντασμα» -όπως το χαρακτηρίζουν- 300 εκατομ. ευρώ, με ανάδοχο την «JP Morgan», χωρίς να αναγγείλει, όπως όφειλε, τους όρους έκδοσης και διάθεσής του.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, τα μερίδια του ομολόγου αγοράστηκαν από τέσσερα Ασφαλιστικά Ταμεία -ένα εξ αυτών το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ)- με τη διαμεσολάβηση της εταιρείας «Ακρόπολις ΑΧΕΠΥ», που όπως επισημαίνουν, ελέγχεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για προμήθειες του ΤΕΑΔΥ.

Οι κ.κ.Παπανδρέου και Δαμανάκη υπογραμμίζουν ότι η έκδοση του ομολόγου αυτού δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες ανακοινώσεις των ομολογιακών δανείων, που εκδίδει το υπουργείο Οικονομικών, απουσιάζει από τους καταλόγους του ΟΔΗΧ και της Τραπέζης της Ελλάδος, ενώ τα μερίδια του ομολόγου διατέθηκαν αποκλειστικά στην ανάδοχο «JP Morgan» και με τη διαμεσολάβηση της «Ακρόπολις ΑΧΕΠΥ» αγοράστηκαν από Ασφαλιστικά Ταμεία.

Παράλληλα κάνουν λόγο για συγκεκριμένες ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Οικονομικών και Απασχόλησης και για μείζον θέμα χρηστής διοίκησης και διαφάνειας που βαρύνει την κυβέρνηση συνολικά.

Αναλυτικά από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ανακοινώθηκαν τα ακόλουθα:

«1. Η κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του Ελληνικού Δημοσίου, στο μεγαλύτερο μέρος τους (δάνεια Ν. 2187/94), έχει αναληφθεί από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, σύμφωνα με το νόμο 2628/98. Ένα μικρό τμήμα δανεισμού εξακολουθεί να διενεργείται από τη αρμόδια Διεύθυνση Δημοσίου Χρέους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (Δ23), βάσει ειδικής κατά περίπτωση νομοθεσίας, και αφορά δάνεια κάλυψης εξοπλιστικών δαπανών, δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και δάνεια του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Αναπτύξεως. Ο κάθε φορέας έχει την εκδοτική ευθύνη του δανεισμού που διενεργεί, καθώς και την ευθύνη διαχείρισης του τμήματος του χαρτοφυλακίου χρέους που διαχειρίζεται. Ανεξάρτητα από το φορέα που διενεργεί το δανεισμό, όλα τα δάνεια καταγράφονται στο χρέος Κεντρικής Κυβέρνησης και στον Ισολογισμό του Κράτους.

2. Η έκδοση του συγκεκριμένου ομολόγου με ISIN XS 0286916027, ύψους 280 εκατ. ευρώ και 12-ετούς διάρκειας (trade date 6/2/07, issue date 22/2/07, EUR Steepener Note) έγινε από τη Δ23 -Διεύθυνση Δημοσίου Χρέους- με Manager την τράπεζα JP Morgan Securities Ltd, η οποία ανήκει στην ομάδα βασικών διαπραγματευτών αγοράς. Οι όροι δανεισμού ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκοί για το Ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με την καμπύλη αποδόσεων που ίσχυε τότε, με τελικό επιτοκιακό κόστος Euribor μείον 16 μονάδες βάσης ετησίως. Επισημαίνεται ότι για την έκδοση αυτή δεν δόθηκε καμιά προμήθεια στον Manager.

3. Σε καμιά περίπτωση η συγκεκριμένη έκδοση αποτελεί "κρυφό ομόλογο", αλλά αντίθετα συνήθη δανειακή τακτική της Δ23 στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς της και συγκεκριμένα για τη χρηματοδότηση εξοπλιστικών δαπανών. Η έκδοση τέτοιων δανείων γίνεται με Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών και του Υπουργού ¶μυνας, η οποία βάσει του άρθρου 2 του νόμου 301/76 δεν δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Πέραν αυτού, η συγκεκριμένη έκδοση έγινε με τη μορφή ειδικής στρατηγικής έκδοσης μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης και όπως κάθε στρατηγική έκδοση, που πέρα από την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών, στοχεύει κυρίως στην εκμετάλλευση των επενδυτικών ευκαιριών και των συνθηκών της αγοράς, δεν περιλαμβάνεται εκ των προτέρων στο εκδοτικό πρόγραμμα του Ελληνικού Δημοσίου. Παρόμοιες στρατηγικές εκδόσεις με ιδιωτική τοποθέτηση διενεργεί και ο ΟΔΔΗΧ. Τέλος, το συγκεκριμένο ομόλογο, επειδή εκδόθηκε κάτω από το Αγγλικό δίκαιο, δεν εκκαθαρίστηκε ούτε διαχειρίζεται από το Σύστημα ¶υλων Τίτλων της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά από αντίστοιχο ευρωπαϊκό σύστημα εκκαθάρισης και διακανονισμού.

4. Σε κάθε ομολογιακή έκδοση, είτε γενικού είτε ειδικού χρηματοδοτικού σκοπού, η διάθεση των τίτλων στην αγορά γίνεται αποκλειστικά από τον Manager της έκδοσης, χωρίς καμιά απολύτως ανάμιξη ή εμπλοκή του Ελληνικού Δημοσίου. Κάθε ενδιαφερόμενος επενδυτής μπορεί να αγοράσει τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου στη δευτερογενή αγορά, στην τιμή που διαμορφώνεται βάσει της ελεύθερης διαπραγμάτευσης των τίτλων.»



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα