Market Beat: Με το κλίμα να έχει λιγότερα σύννεφα το τέλος μιας πτωτικής εβδομάδας

Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2021 09:29
UPD:09:30
  • Οι αγορές παγκόσμια εμφανίζουν σύνδεση της διάθεσης για ρίσκο με βάση την ερμηνεία που υπολογίζουν πως θα δώσουν οι ισχυρές Κεντρικές Τράπεζες στην εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών τα οποία θεωρούν καθοριστικά για την ανάπτυξη της οικονομίας που εποπτεύουν.
  • Οι επενδυτές παγκόσμια προβληματίζονται σχετικά με το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος ερμηνείας των επιφυλακτικών κινήσεων των κεντρικών τραπεζών για τον τερματισμό των προγραμμάτων παροχής οικονομικών κινήτρων, γεγονός που άφησε επίσης τις αγορές συναλλάγματος ήσυχες.
  • Η αντίδραση προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που ανακοίνωσε ότι το επόμενο τρίμηνο θα επιβραδύνει τις αγορές ομολόγων έκτακτης ανάγκης, που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, περιορίστηκε από την Κριστίν Λαγκάρντ. Αφού απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για το πώς σχεδιάζει να τερματίσει το πρόγραμμα αγορών έκτακτης ανάγκης για πανδημία ύψους 1,85 τρισεκατομμυρίων ευρώ.
  • Τα στατιστικά της ΕΧΑΕ έδειξαν πως και τον Αύγουστο οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων προκάλεσαν εισροές κεφαλαίων ύψους €29,8 εκατ., συμπληρώνοντας τέταρτο συνεχόμενο μήνα εισροών, σε αντίθεση με τους Ημεδαπούς Δικαιούχους Μερίδων οι οποίοι πραγματοποίησαν εκροές ύψους €29,8 εκατ. τον ίδιο μήνα.
  • Τα ασιατικά χρηματιστήρια είναι τα πρώτα που εμφάνισαν τη διάθεση στο τέλος μιας καθοδικής εβδομάδας να κλείσουν με κέρδη. Τα futures επί των δεικτών της Wall Street είναι επίσης ανοδικά στο +0,20%.  

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Είναι σαφές ότι οι επενδυτές παγκόσμια μετά το ράλι του Αυγούστου έχουν αποκτήσει επιφυλάξεις, ικανές να υψώσουν ένα τείχος αμφιβολιών, που τους εμποδίζουν να αποφασίσουν αν θα συνεχίζουν αγοραστικά ή θα ρευστοποιήσουν γιατί μπροστά τους απλώνονται εβδομάδες πτώσης. Μετά τα καλά εταιρικά αποτελέσματα έρχεται αυτή την εποχή η περίοδος που οι περισσότεροι στρέφουν την προσοχή τους στις Κεντρικές Τράπεζες και στην καθοδήγηση που αυτές δίνουν σχετικά με την μελλοντική τους νομισματική πολιτική. Αυτές ωστόσο επικοινωνούν με τη λογική της έκδοσης χρησμών και όχι με τη σαφήνεια που θα επιθυμούσαν οι αγορές.

Η αντίδραση προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για παράδειγμα που ανακοίνωσε ότι το επόμενο τρίμηνο θα επιβραδύνει τις αγορές ομολόγων έκτακτης ανάγκης, που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, περιορίστηκε από την ίδια την Κριστίν Λαγκάρντ. Επειδή απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για το πώς σχεδιάζει να τερματίσει το πρόγραμμα αγορών έκτακτης ανάγκης για πανδημία ύψους 1,85 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Τα ασιατικά χρηματιστήρια σήμερα είναι τα πρώτα που εμφάνισαν τη διάθεση στο τέλος μιας καθοδικής εβδομάδας να κλείσουν με κέρδη. Τα futures επί των δεικτών της Wall Street είναι επίσης ανοδικά στο +0,20%. Ακριβώς επειδή στις περισσότερες συνεδριάσεις οι επενδυτές κινήθηκαν με βάση την χειρότερη εκδοχή των σεναρίων που κυκλοφόρησαν σχετικά με την αντίδραση της ΕΚΤ αλλά κυρίως της Fed στα δεδομένα που έδειξαν διατήρηση των πληθωριστικών πιέσεων. Παράλληλα διατηρείται ο προβληματισμός για το πόσο η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να επιβραδύνει την παγκόσμια ανάπτυξη καθώς τα κρούσματα έχουν αυξητική τάση.

Μέσα σε αυτό το κλίμα και με δεδομένη την αύξηση της παρουσίας των ξένων επενδυτών στην αθηναϊκή αγορά η Αθήνα ακολούθησε το διεθνές πτωτικό ρεύμα. Τα στατιστικά της ΕΧΑΕ έδειξαν πως και τον Αύγουστο οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων προκάλεσαν εισροές κεφαλαίων ύψους €29,8 εκατ., συμπληρώνοντας τέταρτο συνεχόμενο μήνα εισροών, σε αντίθεση με τους Ημεδαπούς Δικαιούχους Μερίδων οι οποίοι πραγματοποίησαν εκροές ύψους €29,8 εκατ. τον ίδιο μήνα.

Χθες, στο τετράωρο πάλι, η αγορά  κατάφερε να κρατηθεί ο ΓΔ πάνω από τις 900 μονάδες. Έχοντας  ως τότε χαμηλό τις 897, ενώ την Τετάρτη, το κατώτερο ήταν στις 895. Αλλά μετά την γνωστοποίηση της απόφασης της ΕΚΤ να μειώσει τους ρυθμούς των ανά μήνα αγορών ομολόγων των οικονομιών του ευρώ, οι Τράπεζες δέχθηκαν πιέσεις που συνδυάστηκαν με την πάνω από -4% πτώση της ΕΕΕ  και άνοιξαν το δρόμο για την αναζήτηση νέου πυθμένα. Το δε κατώτερο μέρας ήταν πλέον στις 15:40 οι 892,62, ειδοποιώντας πως με τη συνεδρίαση τη μέρα της ΕΚΤ, χάθηκε και το επίπεδο των 900 μονάδων. Τεχνικά, άνοιξε ο δρόμος για την επίσκεψη σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Είναι δύσκολο να αποδώσουμε την ισχυροποίηση των πιέσεων στις τράπεζες ενδοσυνεδριακά στην απόφαση της ΕΚΤ. Καθώς η εικόνα στην αγορά ομολόγων αποτύπωσε πτώση των αποδόσεων από 0,85% στο 0,75% περίπου, άρα άνοδο της αξίας των ομολόγων. Η κατάσταση της Ελλάδας σίγουρα θα εξεταστεί και θα αντιμετωπιστεί συγκεκριμένα. Δήλωσε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα η κ. Λαγκάρντ, με γενικό μήνυμα προς τις αγορές: Θα τα πούμε τον Δεκέμβριο.

Εγχώριοι αναλυτές ειδοποιούσαν ενδοσυνεδριακά χθες με βάση την τεχνική ανάλυση πως θα ήταν καλό να σταματήσει ο ΓΔ στις 894, διαφορετικά, μπορούσε σήμερα να βρεθεί ακόμα και στις 878 μονάδες. Η αγορά έκλεισε πέντε μονάδες ψηλότερα, στις 899,22 με τζίρο 80 εκατ. και αυτό το αποφάσισαν οι ισχυροί ξένοι θεσμικοί.

Οι αγορές ανησυχούν για τον πιθανό συνδυασμό της επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης και της ενδεχόμενης μείωσης των κινήτρων από την πλευρά των κεντρικών τραπεζών. Η πρόεδρος της ΕΚΤ σε αυτό το πεδίο έκανε πολύ καλή δουλειά, καθώς ήταν καθησυχαστική, ενώ το ότι αναγκάστηκε να αναφερθεί στην ελληνική ιδιομορφία δεν ήταν το καλύτερο δυνατό για τις ελληνικές αξίες.

Στην Αθήνα έγινε προσπάθεια να διατηρηθεί η αγορά σε επίπεδα άνω των 900 μονάδων ως την γνωστοποίηση της απόφασης της ΕΚΤ. Σήμερα πιθανά να επιδιώξουν αρκετοί διαχειριστές την επιστροφή στις 900 μονάδες, τουλάχιστον ως την εξαγγελία του οικονομικού πλάνου της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό στην ΔΕΘ. Διαφορετικά δεν θα εκτίνασσαν τη ζήτηση στις δημοπρασίες, που επανέφερε τον ΓΔ στις 899,2 μονάδες, όταν στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης αφέθηκε στις 896,2.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

ΗΠΑ

Ενώ κατέγραψαν νέα πτώση, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της πανδημίας, οι δείκτες στη Wall Street εμφάνισαν απώλειες.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,43% ή 151,69 μονάδες στις 34.879,38, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -0,46% στις 4,493,28 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -0,25% στις 15.248,25 μονάδες.

Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των Nike (+1,7%) και Boeing (+1,2%) ενώ την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των Amgen (-2,2%) και Johnson & Johnson (-2,1%).

Σύμφωνα με την έκθεση Beige Book της Fed οι αμερικανικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν αυξανόμενο πληθωρισμό που εντείνεται από την έλλειψη αγαθών. Επιπλέον ανέφερε ότι η ανάπτυξη «περιορίστηκε ελαφρώς σε μέτριο ρυθμό» εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για τη δημόσια υγεία κατά την περίοδο Ιουλίου έως Αυγούστου που καλύπτει η έκθεση.

Η τιμή του πετρελαίου WTI υποχώρησε 1,7% στα 68,14 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,4%. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 1,30% και το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,1% έναντι του ευρώ που αγόραζε 1,1828 δολάρια.

ΕΥΡΩΠΗ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε σταθερά τα επιτόκια ενώ παράλληλα, ανακοίνωσε ότι περιορίζει τον ρυθμό αγοράς ομολόγων μέσω του προγράμματος PEPP.

Στην ανακοίνωσή της, η κεντρική τράπεζα επισημαίνει ότι οι χαλαρές χρηματοοικονομικές συνθήκες μπορούν να διατηρηθούν με ελαφρώς χαμηλότερο ρυθμό αγορών από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, έναντι των δύο προηγούμενων τριμήνων.

Η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου τόνισε: «H ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης έχει προχωρήσει σημαντικά και η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται ότι θα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα ως το τέλος του έτους».

Στις ευρωπαϊκές αγορές, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε -0,06% στις 467,57 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα 1,01% στις 7.024,21 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο +0,08% στις 15.623,15 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +0,24% στις 6.684,72 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας της ευρωζώνης ο Ισπανικός ΙΒΕΧ έπεσε -0,43% ενώ ο Ιταλικός ΜΙΒ κέρδισε +0,13%.

ΧΑ

Οι πιέσεις με άνοδο όγκων αύξησαν την ανησυχία, αλλά η αντίδραση στο φινάλε καθησύχασε

Εν μέσω συνεδριάσεων στα διεθνή χρηματιστήρια που ξεκίνησαν με απώλειες και σταδιακά μετατράπηκαν οι περισσότερες σε ανοδικές, οι επενδυτές σήμερα στην Αθήνα επέλεξαν, στο τέλος της συνεδρίασης και μετά το ανοδικό πρώτο ημίωρο στη Wall Street, να κλείσουν την αγορά ψηλότερα από τις 899 μονάδες, με ενδοσυνεδριακή αντίδραση 6,6 μονάδων από τον πυθμένα της συνόδου. Ωστόσο είχαμε άλλη μια καθοδική κατάληξη στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου. Ως τις 15:30 οι θεσμικοί πάλευαν για τη διατήρηση της αγοράς σε επίπεδα τιμών γύρω από τις 900 μονάδες.

Οι επενδυτές στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 899,22 μονάδες με μεταβολή -0,69% ή 6,26 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 79,767 από 61,078 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση. Η αξία των πακέτων ήταν 28,907 εκατ. ευρώ για τις ΕΥΡΩΒ (13,292 εκατ. ευρώ), ΠΕΙΡ  (14,216 εκατ. ευρώ), ΤΕΝΕΡΓ  (1,020 εκατ. ευρώ), και ΜΠΕΛΑ (348.871 ευρώ).

Τη διακύμανση (11,52 μονάδες) όρισαν το ανώτερο που εμφανίστηκε στις 10:31 και ήταν οι 904,14 μονάδες, ενώ το κατώτερο ήρθε τις 15:40, ήτοι μετά την απόφαση της ΕΚΤ και ήταν οι  892,62. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 49 από 45 την προηγούμενη σημείωσαν άνοδο και 70 από 57 απώλειες ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 16 από 29. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 64,629 από 65,192 δις ευρώ την Τετάρτη.

Η μείωση των ημερήσιων απωλειών αποδίδεται στην εμφάνιση αγοραστικού ενδιαφέροντος για λιγοστά blue chip με τον Τραπεζικό κλάδο, να διατηρεί τον ρόλο του συνοδηγού των πιέσεων, μαζί με την ΕΕΕ, που προκάλεσαν τις υπολογίσιμες απώλειες στην πολυπληθή ομάδα (17) των καθοδικών  blue chip. Είχαμε συνεδρίαση άμυνας στις ρευστοποιήσεις, που ανακούφισε τις ανησυχίες, αφού η αντίδραση από τα χαμηλά ήταν έντονη όταν έγινε σαφές πως τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ θα συνέχιζαν με κέρδη. Σήμερα ανάμεσα στις καθοδικές με τη μεγαλύτερη πτώση (άνω του -1,4%) ήταν οι δεικτοβαρείς ΕΕΕ ΕΤΕ ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΒΙΟ και ΠΕΙΡ. 

Η εξέλιξη της πορείας της αγοράς

Στο πρώτο μέρος, στο πρώτο λεπτό ήρθε η εγγραφή του ανώτερου στις 904,14 από 905,65 μονάδες και ήταν σαφής για άλλη μια μέρα η εξασθένιση του αγοραστικό ενδιαφέροντος. Με σταθερής κλίσης πτώση από τις 11:38  ως τις 15:40, ήρθε η εγγραφή του χαμηλού για τη μέρα στις 892,62 από 894,83 μονάδες. Αλλά μετά τις 16:30 με ανοδικά τα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης οι επιλογές των θεσμικών έφεραν τον ΓΔ πάλι πάνω από τις 896 μονάδες στις 17:00. Στη  διάρκεια των δημοπρασιών  άρχισε η υπεροχή της ζήτησης κύρια για τα blue chip με τις μεγαλύτερες απώλειες. Ο μέσος όρος κινήθηκε από τις 896,2 στις 899,22 μονάδες. Μια παρέμβαση με αύξηση της ζήτησης στη διαδικασία των δημοπρασιών για τον ορισμό της τιμής κλεισίματος  που είχε σαν αποτέλεσμα ο ΓΔ να κλείσει πολύ κοντά στις 900 μονάδες ανακούφισε την αγορά καθώς έφερε μεγάλη βελτίωση της εικόνας τεχνικά.

Την τροχιά στη διακύμανση της αγοράς όρισε η εξέλιξη του ΔΤΡ με απώλειες που έφθασαν στο μέγιστό τους ήτοι -1,68%, ταυτόχρονα με την εγγραφή του κατώτερου μέρας στον μέσο όρο. Ενώ το rebound που ήρθε στις δημοπρασίες, ήταν απόρροια της μείωσης των απωλειών του ΔΤΡ από πτώση άνω του -1% στις 17:00 σε υποχώρηση -0,43%. Ο κλάδος επηρέασε συνολικά αρνητικά τη διάθεση των επενδυτών για αγορές και έτσι τα ανοδικά blue chip ήταν μόνο 7 στο τέλος.

Από τις Τράπεζες (-0,43%) το μήνυμα μέσω των μεταβολών τους, που πάλι σήμερα διέφεραν από μετοχή  σε μετοχή,  είναι πως επανήλθε η προσπάθεια για να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των θεσμικών. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου συνολικά ήταν 43,716 εκατ. ευρώ και η ΑΛΦΑ (+1,23%) απασχόλησε 5,679 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (-1,70%) τα 3,823 εκατ., η ΠΕΙΡ (-1,40%) τα 3,770 εκατ. και η ΕΥΡΩΒ (-1,12%) 2,801 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα πακέτα.

Ο FTSE25 έκλεισε με απώλειες -0,63% στις 2162,87 από 2176,56 μονάδες την προηγούμενη στο ανώτερο ημέρας, ενώ ο FTSEΜ είχε απώλειες -0,67%. Το ρόλο των μετοχών του FTSE25 με διαφορετική ανά περίπτωση βαρύτητα στον σχηματισμό της τιμής των βασικών δεικτών που ώθησαν ανοδικά ανέλαβαν οι ΣΑΡ +1,81%, ΑΛΦΑ +1,23%, ΑΡΑΙΓ +0,95%, ΜΠΕΛΑ +0,92% και ΑΔΜΗΕ +0,40%. Στον αντίποδα με ημερήσια πτώση πάνω από -1,20% οι ΕΕΕ -3,00%, ΕΤΕ -1,70%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -1,60%, ΒΙΟ -1,50%, ΠΕΙΡ -1,40%, ΔΕΗ -1,33%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,24%. 

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Η μετακύληση θέσεων στα ΣΜΕ κυριαρχεί στις προτεραιότητες των traders

Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό πεδίο μόνιμα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε καθοδικό χάσμα 4,38 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 13,69 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο οι 2172,18 μονάδες, ήρθε στις 10:30 στο άνοιγμα δηλαδή. Το κατώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 15:40 και ήταν οι 2144,46 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2162,87 από 2176,56 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,63% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 18,238 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Σεπτεμβρίου διακινήθηκαν 766 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας τις 2170,00 μονάδες, κατώτερο τις 2142,50 και τελευταίες πράξεις στις 2164,00, ενώ ορίστηκε το κλείσιμο στις 2152,75 από 2166,50 μονάδες με αποτέλεσμα να γίνουν 4764 από 4952 τα ανοικτά ΣΜΕ. Το ενδιαφέρον για τη σειρά Οκτωβρίου εκδηλώθηκε με 29 ΣΜΕ να αλλάζουν χέρια με ανώτερο μέρας τις 2165,00 μονάδες, κατώτερο τις 2103,00 και τελευταίες πράξεις στις 2159,75, με τιμή κλεισίματος στις 2153,75 από 2164,00 και παρέμειναν 203 από 203 οι ανοικτές θέσεις.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη οι όγκοι ήταν αυξημένοι στη σειρά Σεπτεμβρίου. Στα calls του 25άρη της σειράς Σεπτεμβρίου άλλαξαν χέρια 155 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Οκτωβρίου ο όγκος ήταν 10 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Σεπτεμβρίου διακινήθηκαν 151 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης τις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς λήξης Οκτωβρίου εμφανίστηκε όγκος 48 συμβολαίων για τιμές εξάσκησης από τις 2100 ως τις 2250 μονάδες.

Σύμφωνα με την αγοραία συναίνεση για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η πρώτη αντίσταση εντοπίζεται στις 2234 μονάδες και η αμέσως επόμενη στις 2240. Κλείσιμο υψηλότερα των 2240 μονάδων, μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 2300 μονάδες. Οι στηρίξεις υπάρχουν στη ζώνη 2154 ως 2164 μονάδες  και στις 2100 μονάδες ξεκινά το κλείσιμο των long θέσεων.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 558,00 από 560,50 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 4.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές ενισχύθηκαν αισθητά και κύρια για τις επόμενες σειρές. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 6352 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 1,35 ευρώ και 322.081 από 325.483 ανοικτά ΣΜΕ. Επίσης διακινήθηκαν 617 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου.  

Της ΑΛΦΑ με όγκο 4345 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 1,13 ευρώ και 50.017 από 50.995 ανοικτά ΣΜΕ. Επίσης διακινήθηκαν 1348 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 3050 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 2,49 ευρώ και 32.500 από 32.882 ανοικτά ΣΜΕ. Επίσης διακινήθηκαν 677 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου.  

Της ΕΥΡΩΒ με 1863 ΣΜΕ για την τρέχουσα σειρά Σεπτεμβρίου που έκλεισε στα 0,823 ευρώ με 43.621 από 44.767 ανοικτά ΣΜΕ.  Διακινήθηκαν επίσης 143 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου.  

Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 1701 ΣΜΕ για ΓΕΚΤΕΡΝΑ, τα 1460 για ΔΕΗ και τα 740 ΣΜΕ για ΛΑΜΔΑ.

Η Leon Depolas Sec. επί των αποτελεσμάτων του ΟΠΑΠ αναφέρει “Θετική η εικόνα που λαμβάνουμε από τις δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων, με τον ΟΠΑΠ να ανακοινώνει EBITDA εξαμήνου διπλάσια από εκείνα του Α΄ εξαμήνου του 2020 με συνεισφορά, ωστόσο, εσόδων 101 εκατ. ευρώ από την επέκταση του αποκλειστικού δικαιώματος της περιόδου 2020 - 2030. Προμέρισμα 0,10ευρώ/μτχ θα διανείμει ο Οργανισμός, με ημερομηνία αποκοπής 20 Οκτωβρίου, ενώ θα υπάρχει και δυνατότητα επανεπένδυσης. Αντίστοιχα, η Quest Συμμετοχών έκλεισε το Α΄ εξάμηνο με υπερδιπλασιασμό ενοποιημένων καθαρών κερδών στα 23,9 εκατ. ευρώ, με την εμπορική της δραστηριότητα να καταγράφει 72% αύξηση (ετήσια βάση) στις πωλήσεις”.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν μηδενικό.

 Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Λουκάς Παπαϊωάννου

Η Ελληνική Αγορά συνεχίζει την ταλαιπωρία που άρχισε από τις αρχές Σεπτεμβρίου, με σημερινό αρνητικό πρωταγωνιστή την 3Ε”. Απέτυχε να διακρατήσει τις 900 μονάδες, με την αδυναμία της να είναι εμφανής, παρά τα βελτιωμένα αποτελέσματα 6μηνου που ανακοινώνουν αρκετές εισηγμένες. Οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν πλέον αρχίσει να επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινότητα των Καταναλωτών & των Επιχειρήσεων, σε όλη την Ευρωζώνη & όχι μόνο, αποτελώντας το νέο πραγματικό κίνδυνο για την ανάκαμψη των Οικονομιών και κανένας δεν πείθεται ότι το φαινόμενο θα είναι προσωρινό.

Στο πλαίσιο αυτό οι Κεντρικές Τράπεζες και κυρίως η ΕΚΤ, πρέπει να λύσουν την δύσκολη εξίσωση της τιθάσευσης του πληθωρισμού και του περιορισμού της άπλετης ρευστότητας που χορήγησαν τα τελευταία χρόνια, διασώζοντας το Οικονομικό Σύστημα και τις Αγορές ομολόγων & μετοχών.

Η “Κυρία της ΕΚΤ” μίλησε σήμερα με “ήξεις – αφίξεις”, μεταφέροντας τις όποιες περαιτέρω ενέργειες για τις 16/12/21. Το σίγουρο είναι ότι οι πιέσεις που δέχεται από τους “σκληροπυρηνικούς”, αλλά και τον πληθωρισμό του 3%, την οδήγησε σε μείωση των αγορών ομολόγων μέσω PEPP, αν και δεν προσδιόρισε το ποσοστό της μείωσης, αυξάνοντας άμεσα τις πιέσεις στην Ελληνική Κεφαλαιαγορά, αλλά παραδόξως όχι στην ομολογιακή!!! Το ερώτημα είναι πώς θα εκλάβουν τα λεγόμενά της οι Αγορές μεσοπρόθεσμα, γιατί οι αγαθές προθέσεις δεν οδηγούν πάντα στα επιθυμητά αποτελέσματα.

Στο δύσκολο αυτό περιβάλλον η Ελληνική Οικονομία προσπαθεί να επανέλθει στην κανονικότητα, με πρωτοστάτη τον κλάδο του Τουρισμού. Όμως οποιαδήποτε σοβαρή αναταραχή στις Διεθνείς Αγορές, δεν θα μπορέσει να ανασχεθεί από τα ισχνά πληγωμένα αντανακλαστικά της και το τεράστιο βάρος χρέους & ελλειμμάτων. Ο φόβος αυτός κρατά εγκλωβισμένη την Αγορά, που παρά τα θετικά νέα και τα deals που κυοφορούνται, δεν μπορεί να κάνει την υπέρβαση, εγκλωβισμένη με χαμηλούς όγκους συναλλαγών, εντός στενού εύρους τιμών. Επιπλέον αρκετές Εταιρείες ήδη έχουν προεξοφλήσει στις αποτιμήσεις τους, τα βελτιωμένα θεμελιώδη μεγέθη τους σε σημαντικό βαθμό, αλλά δεν έχουν προεξοφλήσει την αρνητική επίδραση στα κόστη τους, από τις επερχόμενες πληθωριστικές πιέσεις.

Έτσι ο ΔΤΡ, όσο παραμένει χαμηλότερα των 580 μονάδων δεν μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα την Αγορά. Τυχόν εβδομαδιαία διάσπαση των 545 μονάδων, θα αυξήσει την επιφυλακτικότητα και την ταλαιπωρία του κλάδου, αλλά και της Αγοράς βραχυπρόθεσμα.

Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι η μακροπρόθεσμη εικόνα της Ελληνικής Οικονομίας παραμένει θετική, υπό προϋποθέσεις, με βασικότερη την αποφυγή κραδασμών στις Διεθνείς Αγορές. Τα έως τώρα εξαιρετικά εταιρικά αποτελέσματα 6μηνου και ο ΚΜΟ 200 ημερών, που στην πλειοψηφία των μετοχών βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα από τις τρέχουσες τιμές, αποτελούν την άμυνα της Αγοράς, χωρίς να αποκλείεται αυξημένη μεταβλητότητα.

Συνεχίζουμε να παραμένουμε σε αυξημένη επαγρύπνηση, αναμένοντας μια βραχυπρόθεσμη πίεση τιμών, επικεντρώνοντας επιλεκτικά το ενδιαφέρον μας σε μετοχές με καλά θεμελιώδη στοιχεία και ωφέλειες από τυχόν πληθωριστικές πιέσεις. Από εκπαιδευτικής απόψεως, καλό θα ήταν να ανατρέξουμε στα οικονομικά εγχειρίδια & άρθρα που περιγράφουν την Πετρελαϊκή κρίση του 1973, για να θυμηθούμε τι μπορεί να προκαλέσει μια αύξηση τιμών σε μια μόνο βασική Πρώτη Ύλη. Αν και οι τότε καταστάσεις ουδεμία σχέση έχουν με την σημερινή, καλό είναι να θυμόμαστε ότι η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως κακόγουστο αστείο.

Σήμερα

Οι ασιατικές αγορές μετοχών ενισχύθηκαν σήμερα Παρασκευή 10/9, μετά από δύο ημέρες ζημιών, αλλά ήταν ακόμα σε νευρική διάθεση καθώς οι επενδυτές παγκόσμια προβληματίζονται σχετικά με το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος ερμηνείας των επιφυλακτικών κινήσεων των κεντρικών τραπεζών για τον τερματισμό των προγραμμάτων παροχής οικονομικών κινήτρων, γεγονός που άφησε επίσης τις αγορές συναλλάγματος ήσυχες.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας, στις 9:00 δική μας ώρα κέρδιζε +0,79% αλλά εξακολουθεί να είναι χαμηλότερος κατά 0,5% σε σύγκριση με το κλείσιμο της περασμένης εβδομάδας, σε συμφωνία με την παγκόσμια τάση.

Ο ιαπωνικός Nikkei σημείωσε άνοδο 1,11% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αμερικανικών μετοχών, τα e-minis S&P 500, κέρδιζαν +0,30%.

Η Αυστραλία κέρδισε +0,39% καθώς οι μετοχές των εταιριών εξόρυξης αυξήθηκαν μετά τις τιμές του αλουμινίου που βρέθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα σε βάθος πολλών ετών και τα κινεζικά blue chip επίσης σημείωσαν άνοδο 0,98%.

Ωστόσο, τα κέρδη οδήγησε το Χονγκ Κονγκ με το τοπικό δείκτη αναφοράς να ανακάμπτει κατά +1,59% έχοντας πέσει πάνω από 2% την προηγούμενη ημέρα, όταν οι κινεζικές τεχνολογικές μετοχές πήραν νέο ρυθμό, αφού οι αρχές κάλεσαν τις εταιρείες τυχερών παιχνιδιών για μια λέξη. Αλλά οι έμποροι εξακολουθούν να είναι προσεκτικοί σχετικά με την αγορά υπερβολικής ποσότητας μετοχών που υπέστησαν υπολογίσιμη βουτιά στις αποτιμήσεις τους.

 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα