Β.Πούτιν: Νέες δυνατότητες για τη διέλευση των ρωσικών υδρογονανθράκων

«Ο αγωγός ένα από τα σημαντικότερα έργα όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο»
Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2007 17:04

Η υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή και λειτουργία του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης αποτελεί το επιστέγασμα στενής και καρποφόρας συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας, της Ρωσίας και της Βουλγαρίας, επιβεβαιώνει με τον πλέον επίσημο τρόπο την πολιτική βούληση και την στήριξη των τριών κυβερνήσεων και σηματοδοτεί νέες προοπτικές για το μέλλον, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στις δηλώσεις του μετά την υπογραφή της συμφωνίας, χαρακτηρίζοντας τη σημερινή μέρα ιστορική.

Από την πλευρά του ο ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην κατοχύρωση της ενεργειακής ασφάλειας, αλλά και στην τήρηση των απαραίτητων όρων για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Σεργκέι Στανίσεφ έκανε λόγο για την «έναρξη μιας νέας εποχής στον ενεργειακό τομέα» και επεσήμανε την ανάγκη να διατηρηθούν οι σημερινοί υψηλοί ρυθμοί εργασίας, ώστε να λειτουργήσει το συντομότερο ο αγωγός.

Οι τρεις ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων και εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για τα οφέλη που θα προκύψουν από το έργο.

Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, έκανε λόγο για τη δρομολόγηση ενός έργου στρατηγικής σημασίας, τόσο για τις τρεις εμπλεκόμενες χώρες όσο και για την ευρύτερη περιοχή, σημειώνοντας πως «μία εκκρεμότητα 14 ετών διευθετήθηκε με τον καλύτερο τρόπο προς όφελος όλων μας».

«Ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, με τον οποίο θα μεταφέρονται ρωσικά πετρέλαια -πετρέλαια που διακινούνται μέσω της Μαύρης Θάλασσας- θα αποτελέσει έναν νέο δίαυλο μεταφοράς, συμπληρωματικό προς τα Στενά του Βοσπόρου», ανέφερε ο πρωθυπουργός θέλοντας να διασκεδάσει τις ανησυχίες που έχει εκφράσει η Αγκυρα για την κατασκευή του αγωγού. Έτσι,συνέχισε ο κ.Καραμανλής, «με την αποσυμφόρηση των Στενών, ενισχύεται η περιβαλλοντική ασφάλεια και επιλύεται ένα μακροχρόνιο πρόβλημα. Παράλληλα το έργο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την αποτελεσματική λειτουργία και την ασφαλή τροφοδοσία σε πετρέλαιο των μεγάλων ενεργειακών αγορών».

Ο έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης πως το επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί η προσπάθεια με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς, προκειμένου το έργο να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό και να καλυφθεί το χαμένο έδαφος.

«Θα σηματοδοτήσουμε τον αναβαθμισμένο μας ρόλο στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στις εκατοντάδες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν κατά την κατασκευή του αγωγού, αλλά και στις πολλαπλές ευκαιρίες ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος Πούτιν έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της ενεργειακής ασφάλειας, κάνοντας λόγο για ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της εποχής μας, τόσο για την Ευρώπη όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο, για να επισημάνει ότι η σίγουρη πρόσβαση σε ενεργειακούς πόρους αποτελεί εγγύηση της ανάπτυξης. «Ο αγωγός είναι από τα σημαντικότερα έργα όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο», τόνισε και πρόσθεσε : «Συμβάλλει στην ανάπτυξη όλων των κρατών της περιοχής, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης και ενισχύει τον διάλογο για την καλύτερη κάλυψη των ενεργειακών απαιτήσεων».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι η καλή γεωγραφική θέση της Βουλγαρίας και της Ελλάδας «δίνει νέες δυνατότητες για την διέλευση των ρωσικών υδρογονανθράκων τόσο προς την ευρύτερη περιοχή όσο και παγκοσμίως, προς όφελος των χωρών μας, των λαών και της οικονομίας».

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Σεργκέι Στανίσεφ έκανε λόγο για την «έναρξη μιας νέας εποχής στον ενεργειακό τομέα» και επεσήμανε την ανάγκη να διατηρηθούν οι σημερινοί υψηλοί ρυθμοί εργασίας, ώστε να λειτουργήσει το συντομότερο ο αγωγός. Τόνισε και αυτός τα οφέλη που θα προκύψουν όχι μόνο σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κάλυψη και την ασφάλεια, αλλά και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την προσέλκυση επενδύσεων. Χαρακτήρισε δε την σχέση των τριών κρατών ως «παράδειγμα εποικοδομητικής συνεργασίας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρόεδρος Πούτιν εγγυήθηκε ότι θα εφαρμοσθεί τεχνολογία του 21ου αιώνα και θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, τόσο κατά την εξόρυξη όσο και κατά την μεταφορά του πετρελαίου. «Οι οικολογικές οργανώσεις –είπε- θα μείνουν ικανοποιημένες και θα ανταποκριθούμε σε όλα τα αιτήματά τους, ενώ θα αλλάξουμε ακόμη και την διαδρομή του αγωγού, αν χρειαστεί».

Ο κ. Πούτιν εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος και για την ταχεία ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η κατασκευή του ρωσικού αγωγού προς τον Ειρηνικό, έχει ξεκινήσει πριν από έξι μήνες και έχουν καλυφθεί ήδη πάνω από 600 χιλιόμετρα.

Με τους δύο ξένους ηγέτες συναντήθηκε διαδοχικά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας,ο οποίος εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για το έργο που υλοποιείται. Ακόμη πραγματοποιήθηκε συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη με τον ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα