Χρονιά ορόσημο τo 2021 για νέες παραγγελίες με κινητήρες dual fuel

Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2021 07:14
UPD:18:16

Στο υγροποιημένο φυσικό αέριο, ως καύσιμο ναυτιλίας, στρέφονται ολοένα και περισσότερες ναυτιλιακές εταιρείες. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση των Clarkson Research Services, το 30% περίπου του παγκόσμιου order book, υπολογιζόμενο με βάση τη χωρητικότητα σε g.t. έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το LNG σαν ναυτιλιακό καύσιμο.

Το 2021 χαρακτηρίζεται χρονιά ορόσημο για νέες παραγγελίες με κινητήρες dual fuel, που έχουν τη δυνατότητα χρήσης LNG για την πρόωσή τους, ενώ σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία περισσότερο από το 90% των νέων pure car carriers, των πλοίων δηλαδή που μεταφέρουν αποκλειστικά οχήματα, όταν πέσουν στη θάλασσα θα έχουν μηχανές dual fuel. Αλλά και σε ότι αφορά τα containerships, οι νέες παραγγελίες με μηχανές dual fuel έχουν πενταπλαστιαστεί από τον Ιανουάριο του 2020 και μετά. Επίσης του τελευταίου 18 μήνες οι ανάλογες παραγγελίες για δεξαμενόπλοια και bulk carriers έχουν επταπλασιαστεί και διπλασιαστεί αντίστοιχα.

Οι ναυτιλιακές εταιρείες, αναφέρει η SEA-LNG, θεωρούν ότι το LNG μειώνει τις εκπομπές Nox έως και 85% και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως και 23%. Μπορεί επίσης να επιτύχει τον στόχο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού για το 2030 για μείωση των εκπομπών CO2 κατά 40% σε σύγκριση με το 2008 με τη χρήση προϊόντων βιο-ΥΦΑ ως καύσιμο. Αυτή η μετάβαση στο βιο-ΥΦΑ, και τελικά το συνθετικό ΥΦΑ, θα επιτρέψει, σύμφωνα με την  SEA-LNG, στη ναυτιλιακή βιομηχανία να επιτύχει τους στόχους του ΙΜΟ για το 2050. Μάλιστα η εξέλιξη του υγροποιημένου φυσικού αερίου θα συνεχίσει να εξυπηρετείτε από τις παρούσες υποδομές χωρίς να χρειάζονται νέες επενδύσεις.

Σε κάθε περίπτωση η «κουβέντα’ για το καύσιμο των μηδενικών εκπομπών έχει ανοίξει, και ήδη έχουν ξεκινήσει οι προσπάθειες να «μπουν» σταδιακά στην αγορά όλο και περισσότερα εναλλακτικά καύσιμα, όπως είναι το υδρογόνο, ή μεθανόλη, ενώ σε διεθνή φόρα έχει συζητηθεί ακόμα και η περίπτωση χρήσης πυρηνικής ενέργειας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα