Επισκόπηση οικονομικού Τύπου

Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2007 08:16

* ΕΞΠΡΕΣ: «Ρωσική «πίεση» για ταχεία κατασκευή αγωγού το 2009. Υπογράφηκε στην Αθήνα η ιστορική συμφωνία για τον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη».

* ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Ενεργειακή πύλη η Ελλάδα. Ιστορική συμφωνία για όλη την Ευρώπη. Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Ο πρώτος αγωγός στην ΕΕ μετά από 40 χρόνια».

* ΚΕΡΔΟΣ: «Μετά την υπογραφή οι μπίζνες. Ένα πλήθος συμβάσεων πρέπει να ολοκληρωθεί μετά τη χθεσινή τριμερή συμφωνία».

* ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: «Γεωπολιτική» η συμφωνία για τον αγωγό πετρελαίου. Πούτιν, Καραμανλής και Στάνισεφ επιβεβαίωσαν στενή ενεργειακή συνεργασία».

Αγωγός

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει ότι «μέγιστης γεωπολιτικής σημασίας κίνηση αποτελεί η υπογραφή της συμφωνίας για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, παρουσία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, του Έλληνα πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του Βούλγαρου συναδέλφου του Σεργκέι Στάνισεφ. Οι τρεις επιβεβαίωσαν απόφαση για στενή συνεργασία στα ενεργειακά και αναφέρθηκαν στην ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, ώστε η κατασκευή να ξεκινήσει το 2008 και να ολοκληρωθεί σε 1,5-2 χρόνια».

Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ προσθέτει ότι «ιστορική ευκαιρία για τη χώρα μας θεωρείται ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, καθώς με την κατασκευή του η Ελλάδα εισέρχεται στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Το έργο έχει τεράστια πολιτική σημασία για τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας, πέραν των οικονομικών προσδοκιών και των πολλαπλών ωφελημάτων που θα προκύψουν από την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα