Στην κατηφόρα και πάλι

Καθώς περιορίστηκαν οι πιθανότητες για μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Σάββατο, 17 Μαρτίου 2007 00:01

ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ του πληθωρισμού να επανέρχεται στο προσκήνιο, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τερμάτισαν με αρνητικό πρόσημο την εβδομάδα καθώς τα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία για την αμερικανική ανάπτυξη, κυρίως για τον πληθωρισμό και τη βιομηχανική παραγωγή, περιόρισαν τις πιθανότητες για μείωση των επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ οδηγώντας στο κόκκινο και τη Wall Street.

Τα υψηλότερα του αναμενόμενου στοιχεία για τον πληθωρισμό εξάτμισαν ελπίδες για μείωση επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ οδηγώντας στην κατηφόρα τους ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες ενώ η Wall Street έχασε τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με οριακές απώλειες 0,07% στις 1.454,9 μονάδες, κάτω από το υψηλότερο της ημέρας των 1.462,1 μονάδων. Για την εβδομάδα ο πανευρωπαϊκός δείκτης έχασε 2,3% λόγω ανησυχιών για τα προβλήματα στον χρηματοπιστωτικό τομέα των ΗΠΑ από στεγαστικά δάνεια μειωμένης φερεγγυότητας.

Ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,04% στις 6.130,60 μονάδες, ο CAC 40 κατά 0,14% στις 5.382,16 μονάδες και ο DAX κατά 0,09% στις 6.579,87 μονάδες.

Η BP και η Royal Dutch Shell ηγήθηκαν της πτώσης μεταξύ των εταιρειών του πετρελαϊκού κλάδου. Η HSBC υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2005 λόγω της ανησυχίας που έχει προκαλέσει η υπόθεση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις ΗΠΑ.

«Οι αγορές αναμένεται να παραμείνουν νευρικές για τις επόμενες δύο ή τρείς εβδομάδες», εκτιμά ο Τόμας Ρόμινγκ της Cominvest Asset Management στη Φρανκφούρτη. «Θα πρέπει να μη βιαστούμε να προχωρήσουμε σε αύξηση των θέσεών μας».

Η Unilever, η μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων και καθαριστικών αλλά και η Imperial Tobacco περιόρισαν τις απώλειες καθώς εντείνεται η φημολογία για εξαγορά τους.

Προχθές είδαν το φως της δημοσιότητας στοιχεία που έδειξαν μεγάλη αύξηση των τιμών παραγωγού, που συνήθως είναι προάγγελος πληθωριστικών πιέσεων. Τα στοιχεία αυτά μειώνουν τις πιθανότητες η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ να προχωρήσει σε μείωση του κόστους δανεισμού, καθώς βλέπει πως οι πληθωριστικές πιέσεις ανθίστανται.

Ο Nikkei έχασε 0,69%στις 16.744,15 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα