Γιατί δεν θα επηρεαστούν αρνητικά οι ελληνικές τράπεζες από τις αποφάσεις της ΕΚΤ

Πέμπτη, 09 Σεπτεμβρίου 2021 17:43
REUTERS/RALPH ORLOWSKI

Της Ειρήνης Σακελλάρη

Δεν είναι κρίσιμη για τις ελληνικές τράπεζες η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε σχέση με τα PEPP όπου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε τη μείωση του ρυθμού των αγορών.

Οπως αναφέρουν τραπεζικοί παράγοντες η χαλάρωση δεν μπορεί και δεν πρέπει να κρατήσει για πάντα.

 Η λογική διόδος του  τέλους της πανδημίας προβλέπει ένα ακόμη ικανό διάστημα εξαμήνου στο οποίο οι τράπεζες στην Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα αρνητικά επιτόκια και τον πληθωρισμό.

Από την άλλη πλευρά αν παραστεί ανάγκη η ΕΚΤ είναι έτοιμη να συνεχίσει το πρόγραμμα. Eάν η ΕΚΤ κρίνει ότι υπάρχει ανάγκη παράτασης , αυτή θα πραγματοποιηθεί με το πρόγραμμα να παραμένει σε ισχύ έως ότου η τράπεζα «κρίνει ότι η κρίση λόγω του κορωνοϊού έχει τελειώσει».

Σε ότι αφορά τη χώρα μας οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ικανοποιητική ρευστότητα. Μπορεί η ΕΚΤ να κάνει δεκτά τα ομόλογα σε μια φάση ευαίσθητη για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ωστόσο ήδη οι συστημικές τράπεζες ολοκληρώνουν την εξυγίανσή τους.

Η επενδυτική βαθμίδα στη χώρα μας είναι πια θέμα χρόνου και καθώς η οικονομία θα παρουσιάσει την προβλεπόμενη ανάπτυξη, το χτίσιμο της επενδυτικής βαθμίδας μπορεί και να επιτευχθεί και νωρίτερα.

Εξαιρετικά πρόσφατα ,Ελληνες τραπεζίτες αναφέρθηκαν στο θέμα αυτό και έκαναν την πρόβλεψη για απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα σε διάστημα 15-18 μηνών.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σηματοδότησε τη μείωση του ρυθμού αγοράς τίτλων στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP, αφού συνυπολόγισε τις συνθήκες χρηματοδότησης και τις προοπτικές του πληθωρισμού. Ωστόσο οι αποφάσεις αυτές δεν αναμένεται να επηρεάσουν τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες βρίσκονται επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα ρευστότητας αναφέρουν τραπεζικές πηγές .

Αξίζει να σημειωθεί πως οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες τραβούν την ανηφόρα και ενισχύονται παρά τα μηδενικά επιτόκια κατά 1 δισ. ευρώ περίπου μηνιαίως.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα