Στα υψηλότερα τριών μηνών ο χαλκός

Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2007 07:46

ΑΝΟΔΙΚΑ για δεύτερη ημέρα κινήθηκαν τα συμβόλαια του χαλκού στη Σαγκάη, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα τριών μηνών, εν μέσω εικασιών ότι η αύξηση των επιτοκίων στην Κίνα αυτό το Σαββατοκύριακο ενδέχεται να επηρεάσει βραχυπρόθεσμα της ζήτηση του βιομηχανικού μετάλλου.

Η Κίνα, η μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης χαλκού στον κόσμο, αύξησε τα επιτόκια έτους κατά 0,27% στο 6,39% στις 17 Μαρτίου, την τρίτη αύξηση σε 11 μήνες για να περιορίσει την οικονομία της που αναπτύχθηκε με ρυθμό 10,7% το 2006.

Ο χαλκός για παράδοση τον Μάϊο στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης, σημείωσε άνοδο έως 0,6%, φθάνοντας στα 61.080 γιουάν (7.896 δολ.) ο μετρικός τόνος, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 21 Δεκεμβρίου. Τα συμβόλαια του μετάλλου που σημείωσαν άνοδο 5,5% την εβδομάδα που πέρασε, διαπραγματεύθηκαν στα 60.840 γιουάν ο τόνος, 0,2% υψηλότερα κατά το μέσον της συνεδρίασης.

Ο χαλκός για άμεση παράδοση στην Changjiang, τη μεγαλύτερη αγορά σποτ της Σαγκάης, σημείωσε σήμερα άνοδο έως 550 γιουάν, ποσοστό 1%, φθάνοντας στα 61.300 γιουάν ο τόνος.

Το μέταλλο για παράδοση σε τρεις μήνες στο London Metal Exchange (LME), υποχώρησε 0,2%, φθάνοντας στα 6.595 δολ. ο τόνος, μετά την αναρρίχησή του 7,8% την περασμένη εβδομάδα, αποτέλεσμα της αύξησης της ζήτησης στην Κίνα.

Στη Ν. Υόρκη τα συμβόλαια του χαλκού σημείωσαν άνοδο την Παρασκευή, καλύπτοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο σε εννέα μήνες.

Η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας αυξήθηκε 18,5% το πρώτο δίμηνο του έτους, μετά την άνοδο 14,7% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, στις 15 Μαρτίου.

Οι εισαγωγές χαλκού και προϊόντων χαλκού στη χώρα, αυξήθηκαν το πρώτο δίμηνο του έτους κατά 56%, φθάνοντας στους 468.849 τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία των τελωνείων της Κίνας στις 12 Μαρτίου.

Η παραγωγή χαλκού της Κίνας μειώθηκε 1,8% το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, φθάνοντας στους 444.000 τόνους, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση στις 16 Μαρτίου.

Η Codelco, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής χαλκού στον κόσμο, άρχισε πάλι την παραγωγή στο μεγαλύτερο ορυχείο της.

Στη Σαγκάη το αλουμίνιο για παράδοση Ιουνίου, σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στα 19.620 γιουάν ο τόνος, στο μέσον της συνεδρίασης.

Το Χρηματιστήριο της Σαγκάης θα αρχίσει σήμερα τη δοκιμαστική διαπραγμάτευση συμβολαίων ψευδαργύρου έως τις 23 Μαρτίου, σύμφωνα με ανακοίνωση στο Web site του. Το Χρηματιστήριο σχεδιάζει να αρχίσει τη διαπραγμάτευση συμβολαίων ψευδαργύρου από τις 26 Μαρτίου, περιμένοντας την έγκριση από την αρμόδια επιτροπή, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχός του, που προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα