Με δέλεαρ, οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στα γραφεία τους στο City του Λονδίνου

Κίνητρα και ανταμοιβές δίνουν οι εταιρείες
Πέμπτη, 09 Σεπτεμβρίου 2021 13:41
UPD:13:45
REUTERS/TOBY MELVILLE

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας του Λονδίνου, θέλει να επιστρέψει σε μια κανονικότητα μετά τη χειρότερη περίοδο της πανδημίας, και προσπαθεί να ενθαρρύνει τους υπαλλήλους να επιστρέψουν στην παλιά τους ζωή, με ορισμένες εταιρείες να προσφέρουν ακόμη και δωρεάν φαγητό και κοινωνικές εκδηλώσεις.

Λειτουργεί όμως; Η υπηρεσία συγκοινωνιών του Λονδίνου δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι κατέγραψε την πιο πολυσύχναστη ημέρα μετά τον Μάρτιο του 2020, καθώς οι εργαζόμενοι γέμισαν τα τρένα που κάποτε είχαν εγκαταλείψει στις οικονομικές συνοικίες της πόλης και το Canary Wharf.

Η Canary Wharf Group, η οποία διαχειρίζεται αυτήν την περιοχή, είπε επίσης ότι ήταν πιο πολυσύχναστη από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από τον περασμένο Μάρτιο. Πλήθος προσωπικού στριμώχτηκε στις πλατείες του, ενώ οι εργαζόμενοι του City σάρωσαν στη Γέφυρα του Λονδίνου και διέσχισαν το Tower Bridge στον αναβρασμένο ήλιο του Σεπτέμβρη.

Πράγματι, η Standard Chartered ανέφερε ότι περίπου το 33% του προσωπικού ήταν στο γραφείο αυτήν την εβδομάδα, από 20% την περασμένη εβδομάδα και από μερικές δεκάδες κατά τα lockdown φέτος και πέρυσι.

Η τράπεζα συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που ανταμείβουν το προσωπικό που εισέρχεται στο γραφείο, στην περίπτωσή της παρέχοντας δωρεάν φαγητό.

Εν τω μεταξύ, η Goldman Sachs, της οποίας ο διευθύνων σύμβουλος έχει χαρακτηρίσει το σπίτι ως «εκτροπή», προσφέρει γλυκό πειρασμό με ένα δωρεάν παγωτό.

Η επενδυτική τράπεζα είπε ότι περίπου 3.000 εργαζόμενοι ήρθαν στα γραφεία της στο Plumtree Court στην πόλη του Λονδίνου αυτήν την εβδομάδα. Αυτό ήταν περίπου στο 50% χωρητικότητας και έξι φορές υψηλότερο από το αποκορύφωμα των lockdown, όταν η τράπεζα λειτουργούσε με μόλις 400-500 υπαλλήλους την ημέρα, πρόσθεσε.

Η καθημερινή απασχόληση στα κεντρικά γραφεία της HSBC στο Canary Wharf αυξήθηκε σε 1.800 άτομα από 3.500 αυτήν την εβδομάδα, από τον πρόσφατο μέσο όρο των 1.000-1.500, δήλωσε η τράπεζα στο Reuters και αναμένεται να ενταχθούν περισσότεροι στο επόμενο μερικές βδομάδες.

Ωστόσο, δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα εκεί.

Η τράπεζα δεν έχει δώσει προτεραιότητα στην παροχή κινήτρων όπως δωρεάν τρόφιμα, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ηνωμένου Βασιλείου anαν Στιούαρτ στο Reuters, αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι περίπου 10.000 υπάλληλοι υποκαταστημάτων έρχονται να εργαστούν καθημερινά μέσω της πανδημίας χωρίς τέτοια δέλεαρ.

«Προσπαθούμε να επικοινωνούμε πολύ αποτελεσματικά ότι τα γραφεία είναι ασφαλή, το πρώτο εμπόδιο είναι να βάλουμε τον κόσμο να μπει και να το δοκιμάσει και όλο και περισσότεροι το κάνουν αυτό», είπε.

Συνωστισμός στις συγκοινωνίες

Παρόμοια εισροή των εργαζομένων στα γραφεία τους συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και με προσοχή, εν μέσω φόβων για την εξάπλωση της παραλλαγής του Delta. Η Citigroup αναμένει ότι το προσωπικό θα επιστρέψει στα γραφεία της στη Νέα Υόρκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις δύο ημέρες την εβδομάδα από τις 13 Σεπτεμβρίου, αλλά μόνο εάν έχει εμβολιαστεί.

Ανώτερα στελέχη αντιμετωπίζουν ένα δύσκολο έργο να ενθαρρύνουν το προσωπικό να επιστρέψει στην εργασία σε μια εποχή που τα κρούσματα του COVID-19 εξακολουθούν να αυξάνονται στη Βρετανία και τα τρένα πάνω και κάτω από το έδαφος «ψήνονται» κάτω από σχεδόν-ρεκόρ θερμοκρασιών για τον Σεπτέμβριο.

«Είναι λίγο τρελό, ξαφνικά επιστρέψαμε στο τρένο και δεν φοράνε όλοι μάσκα», δήλωσε ο Ρομπ, που εργάζεται για μια χρηματοπιστωτική εταιρεία, σε δημοσιογράφο του Reuters την Τρίτη σε τρένο προς την περιοχή του Λονδίνου.

«Είχα να κάτσω πολύ καιρό τόσο στο σπίτι, για να είμαι ειλικρινής».

Τα στελέχη των επενδυτικών τραπεζών ήταν από τα πιο δυνατά για την ανάγκη επιστροφής του προσωπικού στο γραφείο.

Ελπίζουν ότι η καινοτομία του γραφείου που εργάζεται μετά από ενάμιση χρόνο στο σπίτι, καθώς και το δέλεαρ της συναναστροφής με ανώτερα στελέχη που θα μπορούσαν να ανοίξουν την πόρτα στην προαγωγή, θα ξεπεράσουν τις ανησυχίες για την υγεία του νέου προσωπικού της πόλης.

Η JPMorgan είδε περίπου το 35% του προσωπικού της στο γραφείο της στο Canary Wharf αυτήν την εβδομάδα, το υψηλότερο ποσοστό από τότε που ξεκίνησε το πρώτο κλείδωμα στο Ηνωμένο Βασίλειο και ένας αριθμός που αναμένει να αυξηθεί.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα